Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatet en allt viktigare fråga för svenska väljarna

När det kommer till miljön är det främst utsläpp och klimatförändringar som oroar väljarna, enligt en mätning från DN/Ipsos.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klimatet blir allt viktigare för de svenska väljarna.

Efter sommarens extremhetta och bränder är de gröna frågorna av nästan lika stor betydelse som invandring, skola och brottslighet, enligt en mätning från DN/Ipsos.

Det finns dock en fråga som är betydligt viktigare, anser svenskarna.

Miljöpolitiken är en av valets hetaste frågor. Tidigare var det relativt svalt intresse för de gröna frågorna – men det har ändrats efter sommarens extrema värme, torka och omfattande skogsbränder.

Nyligen presenterade Expressen en undersökning, genomförd av Demoskop, som visade att miljön är väljarnas näst viktigaste fråga efter invandring.

En färsk undersökning från DN/Ipsos visar på samma sak:

Med bara tre veckor kvar till valet har miljön seglat upp i toppen för väljarna.

 

LÄS MER: Isabella Lövin frågas ut i SVT 

 

Miljön allt viktigare för väljarna

I den nya mätningen anser 23 procent av väljarna att miljön är ett av de tre viktigaste samhällsproblemen. Det är en ökning med sju procentenheter från resultatet i juni, då 16 procent satte miljön i topp tre.

Det innebär att miljön nu är nästan lika viktig för väljarna som frågor som rör skola, invandring och brottslighet. Miljön har därmed passerat integration, skriver Dagens Nyheter.

 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  

 

– Dagordningen har förändrats jämfört hur det såg ut när vi blickade fram mot valet i juni. Det var ingen som spådde att miljöfrågorna skulle få den här betydelsen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till tidningen.

När det kommer till miljön är det främst utsläpp och klimatförändringar som oroar, enligt undersökningen.

 

LÄS MER: Oväntat stor spridning för MP:s lådcykeluttalande 

 

MP och C har högst förtroende

Och det är, enligt väljarna, främst Miljöpartiet och därefter Centerpartiet som äger miljöfrågorna. De har högst förtroende.

– Att miljö får större tyngd ger nya möjligheter framför allt för Miljöpartiet och Centern. De väljare som är intresserade av frågan mobiliseras när den diskuteras av partierna och syns mer i medierna, säger David Ahlin till DN:

Trots att miljöfrågan har fått ett rejält lyft är sjukvården ohotad etta när väljarna ska rangordna samhällsproblem. I DN/Ipsos nya mätning anser 44 procent av de tillfrågade att sjukvården hör till de tre viktigaste politikområdena.

 

Här är väljarnas viktigaste frågor

Väljare har fått svara på frågan: ”Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig?”

 

Sjukvården: 44 procent (44 procent i juni)

Skola och utbildning: 26 procent (32 procent i juni)

Invandring: 25 procent (26 procent i juni)

Brottslighet/lag och ordning: 24 procent (29 procent i juni)

Miljön: 23 procent (16 procent i juni)

Integration: 15 procent (18 procent i juni)

 

Undersökningen genomfördes 7-16 augusti. Ipsos har gjort 913 digitala intervjuer med allmänhet över 18 år.

 

Källa: DN/Ipsos

 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018