Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD:s nya styrkebesked: ”Väldigt roliga siffror”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor förtidsröstar på Kulturhuset i Stockholm.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristedemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kristdemokraterna stiger som en raket genom opinionen.

I SvD/Sifos senaste mätning får partiet hela 6,1 procent.

– Väldigt roliga siffror och så klart en energiinjektion in i hela rörelsen som arbetar otroligt hårt nu att de får se att det börjar betala sig även i opinionen, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna sågs länge som uträknade i det stundande valet – sen kom vändningen, och under sensommaren började partiet stiga i opinionen.

Strax efter lunch på tisdagen presenterade SvD/Sifo sin senaste opinionsundersökning – där KD landar på hela 6,1 procent. Det innebär att partiet har ökat sitt väljarstöd med 2,5 gånger sedan före sommaren, skriver SvD.

– Väldigt roliga siffror och så klart en energiinjektion in i hela rörelsen som arbetar otroligt hårt nu att de får se att det börjar betala sig även i opinionen. Det är jätteroligt så klart, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

SvD/Sifo 22-27 augusti

Socialdemokraterna: 25,9 procent (26,2)

 

Sverigedemokraterna: 18,8 procent (18,5)

 

Moderaterna: 18,3 procent (17,9)

 

Centerpartiet: 8,5 procent (9,3)

 

Vänsterpartiet: 9,5 procent (9,1)

 

Miljöpartiet: 5,5 procent (5,8) 

 

Liberalerna: 5,3 procent (5,8)

 

Kristdemokraterna: 6,1 procent (5,5)

 

Undersökningen baseras på 2 864 intervjuer genomförda den 22-27 augusti 2018. Mätningen 21-26 augusti inom parantes.

Tisdagsmorgonen kom med ett annat betryggande besked för Ebba Busch Thor och hennes partivänner – även om den inte redovisade samma dramatiska ökning. Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot, visade att Kristdemokraterna hamnar över riksdagsspärren genom 4,2 procent av folkets stöd. Den mätningen avsåg perioden 13-24 augusti.

Vändningen kom under sensommaren

Vändningen kom efter Expressen och Dagens industris partiledardebatt den 14 augusti där Ebba Busch Thor hyllades för sin insats av Expressen politiske kommentator K-G Bergström:

"När debatten är över, är min slutsats att Ebba Busch Thor lyckades utomordentligt väl i debatten, framför allt i den första halvleken där hon fick excellera i partiets stora profilfråga – vården."

Senare samma vecka frågades hon ut i SVT och fick även där bra recensioner.