Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD:s hån mot Björklund och Lööf: "Supervärvarna träder nu fram”

Facebook-inlägget från Kristdemokraterna Arbogas Facebooksida.
De forna alliansledarna hos SVT under valnatten.
Foto: OLLE SPORRONG

Supervärvarna Jan Lööf och Annie Björklund träder nu fram och säger att det är mycket lätt att värva nya medlemmar till KD!”, skriver Kristdemokraterna i Arboga i ett Facebook-inlägg där de bytt ansikten på Jan Björklund och Annie Lööf. 

– Det här är inte det KD jag känner, säger Fredrick Federley (C). 

Så sent som för ett par månader poserade de forna alliansledarna tillsammans på bilder där de fikade och planerade för framtiden tillsammans.  

Den tiden är sedan ett par veckor minst sagt förbi. 

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen rådde en  kylig stämning mellan de forna allianskollegorna då KD-ledaren valde att ta replik på både C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund, vilket inte gjorts sedan alliansen bildades 2004. 

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

– Jag noterar att du tar replik på mig men inte på Jimmie Åkesson, sade Annie Lööf.

– Man kan anklaga Jimmie Åkesson för mycket men han har inte släppt fram Stefan Löfven, kontrade Ebba Busch Thor. 

Jag tyckte att det var naturligt att ställa sakliga, respektfulla frågor”, skrev Ebba Busch Thor i ett sms till Expressen efteråt.  


Annie Lööf (C).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

”Supervärvarna Jan Lööf och Annie Björklund”

Samma morgon som debatten i riksdagen lade Kristdemokraterna i Arboga upp en post på Facebook i vilken de gjort ett montage där Björklund och Lööfs ansikten bytts ut mot varandras och med texten: 

Det är just nu en mycket stark medlemsrusning till Kristdemokraterna. Supervärvarna Jan Lööf och Annie Björklund träder nu fram och säger att det är mycket lätt att värva nya medlemmar till KD!”, står det. 

Texten fortsätter: 

De påstår att de närmast magiskt lyckas locka nya medlemmar till KD varje gång de yttrar sig... Väljarna tycks fly från andra partier som upplevs som opålitliga”.

Posten har i skrivande stund fått över 1 700 gilla-markeringar, vilket är mycket med tanke på de knappa 800 personer som gillar Facebook-sidan. I en av kommentarerna till posten går det att läsa: 

Jag hoppas verkligen att ni inte upprättar något organiserat samarbete med dessa Judas-partier”.

Fredrick Federley, EU-parlamentariker och andra vice partiordförande, säger att detta inte är det KD han känner. 

– Det är väldigt trist att de har det här tonläget, i en tid när vi behöver fler vuxna i rummet. Den ena kampanjen är oseriösare än den andra.

Han fortsätter: 

– Jag är rädd att det skapar politikerförakt och bidrar till ett debattklimat som vi alla borde hjälpas åt att motverka.

Annie Lööf (C): ”Som att alla spärrar och hämningar släppt”

När Annie Lööf på fredagen höll ett tal i samband med partiets kommundagar sade hon bland annat att ”trycket på Centerpartiet varit enormt” sedan valet, vilket inneburit att hon fått motta ”ett respektlöst hat” som hon tidigare aldrig varit med om. 

– Det är som att alla spärrar och hämningar släppt på vissa håll. För även om vi tycker olika så måste det finnas en gräns för vad man säger till en annan människa, oavsett om man gör det i sociala medier, i brev eller i mataffären, sade hon i talet. 

2 000 nya medlemmar på två veckor

I samband med regeringsbildningen uppger KD att de haft en stor tillströmning av medlemmar. I posten på Facebook uppger man att partiet har fått över 2 000 nya medlemmar på bara 14 dagar, alltså under efter att det stod klart att det skulle bli en uppgörelse mellan C, L, S och MP. 

Kristdemokraterna har nu dessutom startat en kampanj i vilken man som ny medlem erbjuds 50 kronor rabatt om man anger koden SVMPCL, vilket är förkortningarna på partierna som ingår i januariavtalet samt Vänsterpartiet. 

KD: "En smula barnsligt"

Enligt Johan Ingerö, tillförordnad presschef vid KD, var inlägget från grenen i Arboga inte exemplariskt.

– Man har en skyldighet inom att hålla sig inom vissa gränser. Vad jag förstår har en del plockats bort här och det är väl svar på om de korsade någon gräns. Jag kan inte bedöma det men generellt måste varje lokalförening och distrikt klara av, säger han.

Själv skulle Johan Ingerö inte uttrycka sig som KD i Arboga. Det eftersom han anser att inlägget är "en smula barnsligt".

– Generellt är det bättre på den här typen av sidor att framföra vad som är bra med oss. Vill man i stället kritisera någon annan bör man hålla sig till sakpolitik.

https://www.facebook.com/KDarboga/photos/a.1083103151848363/1202636036561740/?type=3&theater