Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos i KD efter Busch Thors kärnkraftskrav

Penilla Gunther, Kristdemokraternas energitalesperson, är förvånad över partiledarens ord i debatten.Foto: PAVEL KOUBEK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledare Ebba Busch Thor efter debatten.Foto: Anna-Karin Nilsson

KD-ledaren Ebba Busch Thor gav ett nytt besked under partiledardebatten – hon öppnar för fler kärnkraftverk i Sverige.

Beskedet orsakade kaos internt i partiet efter att den energipolitiska talespersonen Penilla Gunther, enligt SVT, hävdat att hon var förvånad och att beslutet inte var förankrat.

Under natten dementerade partiledningen Gunthers uppgifter.

I Expressen TV:s och Di TV:s partiledardebatt var klimatet ett av fyra huvudämnen. Miljöpolitiken har seglat upp som den näst viktigaste valfrågan enligt en Demoskop undersökning som Expressen publicerade i början av augusti.

Ebba Busch Thor valde att snabbt bryta in i miljödebatten:

–Jag skulle vilja ge ett nytt besked här i kväll, förklarade hon och vände sig till statsministern.

– Sist jag och Stefan Löfven debatterade svensk energiförsörjning kommenterade du mitt inlägg för synnerligen obegåvat. Men jag är orolig för att politiken är obegåvad när vi har högt ställda klimatmål men inte har en plan för hur omställningen ska gå till.

Ebba Busch Thors nya plan bottnade i att den tunga industrin behöver minska sina utsläpp och att Sverige siktar mot en utsläppsfri transportsektor – och att det kräver mer el.

Hennes ord om industrins villkor retade upp Löfven rejält och fick honom att utrycka sig på ett sätt som KD-ledaren uppfattade som att han ”klappade” henne på huvudet.

”Hade varit klädsamt om man hört av sig”

I den senaste energiöverenskommelsen gjorde Kristdemokraterna upp med Moderaterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet upp om bland annat kärnkraften.

– Snarare än att stänga ned två kärnkraftsreaktorer som det nu finns plan på ska vi i stället se till att de kan utnyttjas under sin fulla livstid, och snarare se att vi får fler och nya kärnkraftverk i Sverige.

Internt inom Kristdemokraterna kom partiledarens nya besked som en överraskning. Beskedet stämmer inte överens med energiöverenskommelsen där det inte finns några planer på att bygga nya kärnkraftverk.

Penilla Gunther, som tidigare utmanat Ebba Busch Thor om partiledarposten och förlorat, är nu KD:s energipolitiska talesperson.

Hon förklarade för SVT att hon under kvällen fått samtal från flera partiföreträdare som hade frågor om Ebba Busch Thors nya energipolitik.

– Det kanske varit klädsamt om man hört av sig till den som haft hand om frågorna innan. Jag är väl inte så överlycklig, säger Penilla Gunther till SVT.

Senare dementerades det skarpt av partiledningen. Kommunikationschefen Mia Widell uppgav för SVT att KD:s verkställande utskott tagit beslut om den nya kärnkraftslinjen och att Penilla Gunther också varit informerad.

Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.