Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD-toppen misstänkt för vapenbrott i Danmark

Sara Skyttedal, 32, stoppades på Köpenhamns flygplats Kastrup.
Foto: JENS CHRISTIAN
Sara Skyttedal stoppades i säkerhetskontrollen med försvarsspray i väskan.
Foto: TOMAS LEPRINCE

KD-toppen Sara Skyttedal, 32, stoppades tidigare i kväll på Köpenhamns flygplats Kastrup.

I väskan hade riksdagskandidaten en försvarsspray som i Danmark klassas som pepparspray – och hon är nu misstänkt för vapenbrott. 

– Eftersom det finns en hotbild mot mig hade jag fått den av partiet. Men jag visste inte att den är olaglig i Danmark, säger Skyttedal till Expressen. 

Kristdemokraternas partiledning informerades vid 21-tiden på onsdagskvällen. 

Sara Skyttedal är i dag kommunalråd i Linköping och var tidigare ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet. 2015 blev hon rikskänd när hon lyckades övertyga partikamraterna om att fälla den så kallade Decemberöverenskommelsen på partiets riksting. 

Expressen kan nu berätta att KD-toppen stoppades av säkerhetsvakter på Kastrups flygplats strax före klockan 21 på onsdagskvällen.  

Sara Skyttedal var på väg genom säkerhetskontrollen och fick sin väska genomsökt. 

– Jag åkte fast för vapenbrott, erkänner hon.  

Säkerhetsvakterna upprättade en anmälan till polisen och informerade KD-toppen om att hon nu är misstänkt för vapenbrott. Hon fick också skriva under ett dokument där hon erkände handlingen. 

I väskan hade hon nämligen en försvarsspray som i Danmark klassas som olaglig. Enligt Skyttedal är sprayen dock laglig i Sverige. 

– Jag bär alltid med mig en försvarsspray som jag har fått från partiet. Det finns en hotbild mot mig och det här är ett sätt att öka säkerheten, säger Sara Skyttedal, som också bär med sig annan skyddsutrustning.  

”Kände inte till att sprayen var olaglig”

– Jag kände inte till att den här sprayen var olaglig i Danmark, och det borde jag förstås ha gjort. Det är klart att man ska följa lagarna i de länder som man besöker, säger hon. 

Sara Skyttedal befann sig tidigare i dag i Malmö och valde att åka över Öresundsbron för att flyga till Stockholm. 

– Jag har inte ens varit i Danmark i dag, så därför känns detta lite onödigt. Jag tog tåget över och checkade in. Men det låter ju inte så bra med vapenbrott. 

Tror du att detta kommer att få några konsekvenser för dig som politiker?

– Jag tror inte det. Jag tror snarare att många tycker att man ska kunna försvara sig. Jag tycker det är synd att danska tjejer inte har den möjligheten, säger Sara Skyttedal.

I Malmö besökte Sara Skyttedal i dag bland annat polisens enhet för våld i nära relationer. Hon talade också på Kristdemokraternas valupptakt i Skåne. 

Efter att ha stoppats i säkerhetskontrollen informerade Sara Skyttedal partisekreterare Acko Ankarberg Johansson om vad som hänt. 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018