Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändisarna som ser ut att bli utan plats i riksdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polisen Martin Melin engagerade sig i Liberalerna för att han gillar partiets kriminalpolitik. Han hoppas fortfarande komma in i riksdagen med hjälp av personröster.
Foto: OLLE SPORRONG
Författaren Ann Heberlein kandiderade till riksdagen för Moderaterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
SVT-profilen Morgan Olofsson kandiderade till riksdagen för Liberalerna.
Foto: Orlando G Boström
Richard Herrey kandiderade för Moderaterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inför årets val hade flera kändisar chans att knipa en plats i riksdagen.

Men än så länge ser varken Martin Melin (L), Ann Heberlein (M), Morgan Olofsson (L), Richard Herrey (M) eller Peter Jezewski (SD) ut att ha lyckats. 

Det är dock inte omöjligt att någon av dem har lyckats kryssa sig in i riksdagen.  

– Jag har inte gett upp, men jag är realistisk nu, säger Martin Melin. 

– De är mediala och de är kända. Att som kändis dra upp hela sitt parti så att partiet får fler mandat är väldigt mycket begärt. Däremot kan de lyckas kryssa sig förbi folk, det vore inte jättekonstigt. Särskilt när det inte handlar om att konkurrera ut några toppnamn, säger statsvetaren Anders Sundell.

Enligt det preliminära valresultatet ser ingen av årets "kändiskandidater" ut att knipa någon riksdagsplats. Men än är det inte helt kört – personrösterna är nämligen inte färdigräknade ännu.  

Martin Melin, (L), hoppas komma in i riksdagen med hjälp av personröster.
Foto: OLLE SPORRONG

Martin Melin hoppas på kryssen

Martin Melin, 51, blev känd för svenska folket som den första vinnaren av ”Expedition Robinson”. Han har även varit gift med deckarförfattaren Camilla Läckberg, som han har en son med. 

I oktober förra året blev det officiellt att Melin, som är polis till yrket, stod på tolfte plats på Liberalernas riksdagslista för Stockholms län och kommun. Han har tidigare förklarat att Liberalernas kriminalpolitik var avgörande för partivalet. 

Men Martin Melin ser inte ut att erövra någon plats i riksdagen. Enligt den preliminära mandatfördelningen får Liberalerna nämligen tre mandat i Stockholms län och tre i Stockholms kommun.  

– Jag hade nog aldrig räknat med att komma in direkt via listan. Det är kryssrösterna jag får vänta på. Jag behöver 3 000 kryss ungefär. Sedan ska det gå vägen än då, så att säga, säger Martin Melin.  

– Med tanke på valresultatet känner jag att jag hade en 50-50-chans, men nu är jag nere på 20-80 ungefär. Jag har inte gett upp, men jag är realistisk nu, fortsätter han. 

SVT-profilen Morgan Olofsson kandiderade för Liberalerna.
Foto: Orlando G Boström

Tufft läge för SVT-profilen  

SVT-profilen Morgan Olofsson, 52, meddelande i augusti 2017 att han skulle kandidera till riksdagen för Liberalerna. 

Han stod på plats nio på partiets lista för Stockholms län och kommun – och ser därmed ut att bli utan riksdagsplats. 

Författaren Ann Heberlein kandiderade för Moderaterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Författaren Ann Heberlein, 48, som stod på åttonde plats på Moderaternas riksdagslista för valkretsen Skåne södra, ser inte heller ut att komma in i riksdagen. Enligt den preliminära mandatfördelningen backar Moderaterna från fyra till tre mandat. 

Heberlein verkar dock ut att komma in i kommunfullmäktige i Lund – hon står på plats nio och partiet ser ut att få elva mandat. 

Artisten och radioprofilen Richard Herrey kandiderade för Moderaterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Richard Herrey ser ut att hamna utanför

Förra sommaren meddelande artisten och radioprofilen Richard Herrey, 54, att han skulle ge sig in i politiken och kandidera till riksdagen för Moderaterna. 

Han fick plats 15 på Moderaternas riksdagslista för valkretsen Stockholms län, men lär inte ta sig hela vägen i in riksdagen. Enligt den preliminära mandatfördelningen får Moderaterna elva mandat. 

Herrey kandiderade även till kommunfullmäktige i Nacka, där har han plats 23 på listan. Enda smolket i bägaren är att Moderaterna ser ut att backa och bara få 19 mandat.  

Peter Jezewski är sverigedemokrat fanns på flera olika riksdagslistor – dock väldigt långt ner, vilket innebär att han sannolikt inte kommer in.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Troligen ingen riksdagsplats för Jezewski

I våras meddelande musikern Peter Jezewski, 61, känd från bandet The Boppers, att han är sverigedemokrat. Han fick plats på flera olika riksdagslistor – plats 64 i Dalarna, plats 67 i både Stockholms län och Stockholms kommun, samt plats 72 i Örebro. 

Trots att SD går framåt i valet lär Peter Jezewski inte knipa någon riksdagsplats – eftersom han helt enkelt fått plats så långt ner på listorna.