Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Källor: L pekas ut som alliansens svaga länk

Liberalerna pekas ut som alliansens svaga länk, uppger källor för Dagens industri.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Jan Björklund.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Utåt har de hittills varit enade.

Men ett parti pekas ut som alliansens svaga länk: Liberalerna. Det uppger flera källor för Dagens industri.

Risken är nu stor att det borgerliga samarbetet slits isär, skriver tidningen.

Trots ett antal offentliga framträdanden sker mycket av regeringsförhandlingarna bakom stängda dörrar. Och för alliansledarna har detta gått mycket trögt, erfar Di.

När regeringsfrågan och Sverigedemokraternas roll i detta har hamnat på förhandlingsbordet har verkligheten sprungit ikapp alliansen, uppger personer med insyn för tidningen.

”Alliansens svaga länk” pekas ut som Liberalerna. Expressen har tidigare berättat att L-ledaren Jan Björklund uppges vackla i sin lojalitet.

Även Centerledaren Annie Lööf har markerat tydligt mot SD – men Björklund har möjligen gått steget längre i sina löften till väljarna. Att alliansen regerar med aktivt stöd av SD är uteslutet, har Björklund sagt. Något som skulle krävas i alla frågor där de rödgröna partierna står på samma sida, om man nu tar makten, skriver Di.

Björklund pekas ut som alliansens svaga länk

Han har dessutom lovat sina barn att aldrig ge SD inflytande.

Inom L och C är hemlighetsmakeriet stort och överläggningarna sker i en mycket liten krets. Den liberale statsvetaren Svend Dahl säger till Di att Björklund kommer ha svårt att sätta sig i en alliansregering under rådande omständigheter.

– En sådan regering kommer att vara beroende av Sverigedemokraterna och det kommer att bli en jättesvår svekdebatt för honom. Kanske framför allt internt, säger han.

Ett alternativ för L och C hade varit att ställa sig vid sidan och låta M och KD regera på egen hand. För de partierna är SD-stödet inte en lika problematisk fråga.

Alternativet: Släppa fram en M+KD-regering

Då hade man kunnat samarbeta om budgeten samtidigt som de klarar sig från ”den värsta svekdebatten”, menar Dahl.

– Stödet för Ulf (Kristersson) att ta makten även om alliansen faller är mycket stort, säger en M-källa i riksdagen till Di.

På måndag ska en ny talman väljas och därefter väntas Stefan Löfven fällas i en statsministeromröstning. Men hittills saknas en gemensam talmanskandidat från alliansen, något de lovat att presentera. 

Förhandlingarna har komplicerats av att talmansfrågan inte kan hanteras separat från annat, erfar Di.

”Den hänger ihop med ett större pussel om utskottsposter och annat”, uppger en källa för tidningen.