Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Källor: Björklund vill regera med Löfven

Jan Björklund lutar åt S, enligt Aftonbladets källor.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalernas ledare Jan Björklunds mål är att sitta i en regering som leds av Stefan Löfven uppger källor för Aftonbladet.

– Jan Björklund vill sitta i en S-regering och han drar oss i samma riktning, säger en C-källa.

Dagens industri rapporterar också om ett brev som partisekreterare Maria Arnholm skickat ut till mottagare inom partiet.

“Efter dagens besked (...) behöver vi nu enas om vilka andra regeringsalternativ Liberalerna skulle kunna medverka till”, skriver hon enligt Dagens industri.

I början av oktober rapporterade Dagens industri att Jan Björklund närmade sig ett samarbete med Socialdemokraterna men att en majoritet av de liberala riksdagsledamöterna uppgavs motsätta sig partiets vänstersväng.

För två veckor sedan uppgav flera tunga källor inom Liberalerna för Expressen att Jan Björklund lutade allt mer åt att gå över till den rödgröna sidan.

Detta uppgavs väcka ilska hos en stor del i riksdagsgruppen som i stället ville rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister.

Det slutade med att Liberalerna röstade nej till Moderatledaren, som föll.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter bedrev partisekreteraren Maria Arnholm en kampanj för att få L-företrädare i landet att sluta upp bakom partiledarens linje.

”Vill sitta i en S-regering”

Nu kommer nya uppgifter som bekräftar det som framkom då.

– Jan Björklund vill sitta i en S-regering och han drar oss i samma riktning. Det är den allmänna känslan hos oss, säger en källa inom Centerpartiet till Aftonbladet.

Enligt C-källan bryr sig Björklund inte om huruvida C-ledaren Annie Lööf sitter med i en sådan regering eller inte.

– Så länge han får sitta i en S-regering kan han tänka sig att C är med som någon form av budgetpartner, säger C-källan.

Men för att kunna ingå i en S-regering måste Jan Björklund förankra detta i Liberalernas partiråd, ett organ som såt över partistyrelsen som sammankallas när större frågor ska avgöras.

Partisekreteraren: Vi behöver enas

I ett internt brev inom Liberalerna som Dagens industri var först med att rapportera om ger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm rådet att man ska tänka i nya banor.

“Efter dagens besked om att det inte går att bilda en samlad alliansregering med stöd över blockgränsen, behöver vi nu enas om vilka andra regeringsalternativ Liberalerna skulle kunna medverka till, för Sveriges bästa och för största genomslag för liberala reformer.... Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse kommer att sammanträda de närmaste dagarna för att fortsätta diskutera vägen framåt”, skriver hon i brevet enligt Dagens industri.

Även Centerpartiet uppges planera liknande samtal den närmaste tiden.

På torsdagen lämnade Annie Lööf beskedet att hon ger upp sina sonderingar för en blocköverskridande regering.