Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Källor: Annie Lööf i nytt möte med Löfven i dag

Annie Lööf ser ut att misslyckas med sitt sonderingsuppdrag.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Centerledaren uppges möta Löfven och Fridolin i ett sista försök att lösa regeringskrisen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Annie Lööfs sonderingsuppdrag har misslyckats.

Stefan Löfven säger nej till en regering som inte leds av Socialdemokraterna, uppger flera källor för Expressen.

– Jag tror inte att hon kommer att begära mer tid för sonderingar, säger en uppgiftslämnare.

Annie Lööf har under veckan inte velat kommentera de sakpolitiska samtal som hon haft med övriga partiledare sedan hon fick sonderingsuppdraget förra torsdagen.

 

 

Men Expressen kan nu berätta att det gått trögt. 

Annie Lööf har vid flera tillfällen under veckan mött Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven – men i samtalen har hon mötts av "kalla handen".

Stefan Löfven har gång på gång gjort klart att kravet om statsministerposten kvarstår, erfar Expressen.  

– Socialdemokraterna har två övergripande mål. Det ena är förstås att fortsätta regera och det andra är att bryta den skadliga blockpolitiken. Att släppa fram alliansen tillsammans med MP skulle innebära att båda målen missades. Det kommer aldrig att hända, säger en uppgiftslämnare.

På onsdagen gör Annie Lööf ändå ett sista försök, erfar Expressen. 

Enligt flera uppgiftslämnare träffar hon både Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin i regeringskansliets lokaler under dagen. 

– Men allt tyder på att hon har misslyckats, hävdar en källa.

Annie Lööf har inte haft något samlat alliansmöte under sin sonderingsvecka.Foto: OLLE SPORRONG

Inget alliansmöte under sonderingsveckan

Samtidigt ifrågasätts nu Annie Lööfs information till ledarna för de andra allianspartierna. 

Källor uppger på onsdagen att Annie Lööf bara haft ett möte med Ulf Kristersson respektive Ebba Busch Thor under veckan. Hon har valt att inte heller kalla alliansledarna till något större avstämnings- eller informationsmöte, som Ulf Kristersson gjorde när han hade sonderingsuppdraget. 

Uppgifterna om att alliansledarna inte träffats i grupp under veckan bekräftas också av Ebba Busch Thors stabschef Martin Kits. 

– Det stämmer. Det har inte varit något sådant möte. 

Enligt Expressens uppgiftslämnare tyder ingenting i nuläget på att Annie Lööf på torsdagsmorgonen klockan 9, när hon avrapporterar hos talmannen, kommer att begära mer tid för sonderingar. 

Enligt Centerledarens presschef Hannes Hervieu kommer Annie Lööf efter mötet med talmannen att svara på mediernas frågor. 

I samband med Centerpartiets gruppmöte i riksdagen på tisdagen sa Annie Lööf så här om läget i regeringsbildningsprocessen: 

– Jag vill att alliansen ska hålla ihop. Jag har ju haft ett flertal möten under de här dagarna med de fem partier som jag nu för samtal med.

– Jag tar det här på största allvar och av den anledningen tänker jag inte göra någon analys nu, den analysen ger jag talmannen på torsdag.