Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

K-G: Lööfs dubbelspel – som räddar Löfven

Expressens K-G Bergström om läget efter att Ulf Kristersson röstats ned.

I ett historiskt drag har C och L röstat ner M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Med det har Annie Lööf stängt dörrarna för en alliansregering – och gett Stefan Löfven ett guldläge.

K-G Bergström ser nu inget annat alternativ än regering med Stefan Löfven i spetsen.

– Om alternativet alliansen och MP formellt körs i botten återstår inget annat alternativ, säger han.

Onsdagens omröstning ger Stefan Löfven ett guldläge att bilda regering framöver. Enligt K-G Bergström har Annie Lööfs taktik nu stängt dörrarna för alla andra troliga alliansregeringar.

– Jag kan inte säga att det finns något annat realistiskt alternativ än en Stefan Löfven-regering, säger Expressens politiska kommentator, K-G Bergström.

För C-ledaren har en alliansregering med MP varit drömalternativet. Det skulle hindra att en regering med SD-inflytande får makten. 

Men K-G Bergström ser samarbetet som orealistiskt.

– Det har dels avisats av M och MP. Det har också varit ett alternativ som S och SD kan fälla. Det var ett orealistiskt alternativ. Det enda som nu återstår är om talmannen ger Lööf i uppdrag att sondera detta. Det vore bra eftersom C och L då inte kan fortsätta argumentera för det, säger han.

Medvetet drag från Lööf

Under gårdagen uttalade sig Annie Lööf i en intervju med SVT:s "Aktuellt". Där öppnade hon dörren för en S-ledd regering, vilket K-G Bergström menar var ett medvetet drag för att undvika ett extra val.

Samtidigt ger det Löfven vetskap om att han kan säga nej till en regering med alliansen och MP.

– Gårdagens uttalande i "Aktuellt" beror på att hon (Annie Lööf) med rätta har framställts som att hon målat in sig i ett hörn på grund av några ultimativa uttalanden. Nu vill hon visa att hon inte stänger alla dörrar, inte bara ställer kategoriska krav. Det handlar också om att ett nyval inte skulle vara något hon tjänar på, säger han.

Centerpartiets och Liberalernas beslut att rösta ner Kristersson som statsminister innebär ett historiskt skifte.  Sedan 1978 har det inte inträffat att ett borgerligt parti röstat emot en borgerlig kandidat.