K-G Bergström: Så går Löfvens förhandlingar

Expressen politiska kommentator K-G Bergström.
Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven har fått mer tid och ska på fredag lägga fram ett preliminärt regeringsalternativ på fredag.

Expressen politiska kommentator K-G Bergström svarar på frågor om de nuvarande regeringsförhandlingarna. 

Hur ser du på Annie Lööfs besked och det hon anser är ett ”skambud”? 

– Det intressanta är att samtidigt som Annie Lööf talar om att hon har fått ett skambud så talar hon också om att hon är beredd att gå in i skarpa förhandlingar. När hon öppnade för att släppa fram S så sade hon att det inte var förhandlingar, utan gav intryck om att det var en kravlista som de antingen fick acceptera eller förkasta. Nu har svaret inte behagat henne tillräckligt mycket, men det var tillräckligt svar för att hon skulle gå vidare.

– Stefan Löfven sade på slutet att det är klart att man måste röra sig på i förhandlingar så Löfven är naturligtvis beredd att gå ifrån de första svaren. En skicklig förhandlare ger inte allt han är bredd att ge efter för i första omgången. 

Är samarbetet realistiskt? 

– Det de säger utåt i retoriken kan man ta med en nypa salt. Det finns många förhandlingar i historien som förefallit vara alldeles hopplösa i första skedet, och sedan har det i alla fall lett till en uppgörelse. Eftersom vi inte vet vad S har svarat och ärligt talat inte vet exakt vad Centern har krävts, utöver det hon presenterade på sin presskonferens, så är det svårt att bedöma. 

Finns det områden där det kan bli svårt att kompromissa? 

– Det är flera stycken. Att man ska ändra på turordningsreglerna och att las inte ska gälla för företag med upp till 50 anställda. Det andra som Socialdemokraterna måste få oerhörda problem med är att man ska ha lägre ingångslöner, 70 procent. Det var ju en av deras viktigaste hatfrågor i valrörelsen. Marknadshyror och vinster i välfärden är ytterligare exempel. Det finns åtskilliga. 

Vad är det som väntar oss nu? 

– En komplikation tycks vara på väg att inträffa i förhandlingsläget och det är att Vänsterpartiet uppenbart också tänker presentera en kravlista inför S. Komplikationen består i att Liberalerna och Centern inte vill ha Vänsterpartiet i samma regeringsunderlag som de själva ingår i och det riskerar att bli en stor stötesten för Stefan Löfven. Är det så att Annie Lööf och Jan Björklund först öppnar för budgetsamarbete och ovanpå det sviker tidigare löften om att inte ha något med V att göra, då får de ännu mera problem när det gäller svekdebatten i det borgerliga läget. 

Hur tror du C och L hanterar det? 

– De har inte makten över den frågan. Det är Stefan Löfven som måste välja att antingen ha med L och C och säger nej till V, eller så får han ha V i sitt regeringsunderlag. Jag tror det blir svårt för dem att förklara att de ingår i samma regeringsunderlag som Vänsterpartiet. De har gjort en stor poäng att de är lika kritiska mot dem som mot SD och skulle de svika det löftet får de väldiga problem. 

Hur ser du på Jan Björklunds situation?

– Han och L har hela tiden varit mycket mjukare mot S. Det var ju känt att Björklund var öppen att gå in i en regering med S. Han kommer inte erbjuda något större motstånd. Han har presenterat ett närmast ultimativt förslag om att slopa värnskatten och det har man lite svårt att tro att Löfven utan vidare accepterar. Skulle han göra det så är det naturligtvis en stor framgång för Björklund.