Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

K-G Bergström: Nu är det totalt dödläge

K-G bergström intervjuad av Expressen TV:s Daniel Ingmo.
Foto: Expressen TV

Expressens politiske kommentator K-G Bergström anser att Annie Lööf, C, har målat in sig i ett hörn utan att komma någon vart i sina sonderingar.

Nu återstår att se om talman Andreas Norlén kan komma upp med en ny lösning. Inget av partierna, utom SD, vill ha ett extraval.

– Just nu är det totalt dödläge, säger K-G Bergström.

Bergström är inte överraskad att Annie Lööf inte lyckades hitta något nytt regeringsalternativ under en veckas sonderingar med de sex partierna mellan V och SD.

– Det var ett orealistiskt projekt och en fullständigt döfödd tanke att man skulle bilda regering med till exempel alliansen och Miljöpartiet, när både M och S samtidigt säger att de inte släpper fram en sådan regering.

– På ett sätt var det här bara ett slöseri med tid, men det var nödvändigt att skjuta det här projektet i sank eftersom Liberalerna och Centern hängde upp hela sin strategi på det, analyserar K-G Bergström.

"Har målat in sig i ett hörn och låst alla dörrar"

Annie Lööf har målat in sig i ett hörn och låst så många dörrar att hon inte kommer någon vart. Enligt K-G Bergström måste partierna, framför allt C och L, börja bryta lite löften för att processen ska kunna komma vidare.

– Antingen får Annie Lööf luckra upp sitt löfte att inte sätta sig i en S-ledd regering. Eller på andra sidan ändra sitt nej till en M-KD-regering, det är också en möjlig reträtt. Men om möjligt ännu svårare eftersom den innebär ett teoretiskt närmande till SD. säger K-G Bergström.

Han tror det måste upp ett nytt skarpt förslag till omröstning i kammaren för att bryta dödläget.

– Det blir spännande att se om riksdagens talman Andreas Norlén kan komma upp med en ny lösning, menar K-G Bergström och fortsätter:

– Den enda press som finns på partierna att häva blockeringarna är ju hotet om ett extraval, som ingen utom SD vill ha. Så nu måste det till nya  omröstningar.