K-G Bergström: Nu är det totalt dödläge

K-G bergström intervjuad av Expressen TV:s Daniel Ingmo.
Foto: Expressen TV

Expressens politiske kommentator K-G Bergström anser att Annie Lööf, C, har målat in sig i ett hörn utan att komma någon vart i sina sonderingar.

Nu återstår att se om talman Andreas Norlén kan komma upp med en ny lösning. Inget av partierna, utom SD, vill ha ett extraval.

– Just nu är det totalt dödläge, säger K-G Bergström.

Bergström är inte överraskad att Annie Lööf inte lyckades hitta något nytt regeringsalternativ under en veckas sonderingar med de sex partierna mellan V och SD.

– Det var ett orealistiskt projekt och en fullständigt döfödd tanke att man skulle bilda regering med till exempel alliansen och Miljöpartiet, när både M och S samtidigt säger att de inte släpper fram en sådan regering.

– På ett sätt var det här bara ett slöseri med tid, men det var nödvändigt att skjuta det här projektet i sank eftersom Liberalerna och Centern hängde upp hela sin strategi på det, analyserar K-G Bergström.

"Har målat in sig i ett hörn och låst alla dörrar"

Annie Lööf har målat in sig i ett hörn och låst så många dörrar att hon inte kommer någon vart. Enligt K-G Bergström måste partierna, framför allt C och L, börja bryta lite löften för att processen ska kunna komma vidare.

– Antingen får Annie Lööf luckra upp sitt löfte att inte sätta sig i en S-ledd regering. Eller på andra sidan ändra sitt nej till en M-KD-regering, det är också en möjlig reträtt. Men om möjligt ännu svårare eftersom den innebär ett teoretiskt närmande till SD. säger K-G Bergström.

Han tror det måste upp ett nytt skarpt förslag till omröstning i kammaren för att bryta dödläget.

– Det blir spännande att se om riksdagens talman Andreas Norlén kan komma upp med en ny lösning, menar K-G Bergström och fortsätter:

– Den enda press som finns på partierna att häva blockeringarna är ju hotet om ett extraval, som ingen utom SD vill ha. Så nu måste det till nya  omröstningar.