Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

K-G Bergström: ”En svart måndag för Stefan Löfven”

Expressens politiska kommentator K-G Bergström om regeringsförhandlingarna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Centerledaren Annie Lööf har meddelat att det inte blir något samarbete med Socialdemokraterna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerledaren Annie Lööf har meddelat att det inte blir något samarbete med Socialdemokraterna.

Därmed är Sveriges politiska framtid fortfarande oviss.

Expressens politiska kommentator K-G Bergström svarar på frågor om regeringsförhandlingarna. 

– Detta måste vara den svartaste måndag som Stefan Löfven har upplevt, säger han. 

På måndagen meddelade Centerpartiets ledare Annie Lööf att de kommer rösta nej till Stefan Löfven i en statsministeromröstning. 

På en presskonferens uppmanade hon såväl S som M att ”röra på sig” för att få till en ny regering. 

–Tyvärr måste jag konstatera att resultaten inte håller för ett samarbete. Jag är genuint besviken över att S inte tog chansen till ett blocköverskridande samarbete, sade C-ledaren. 


LÄS MER: Centerpartiet röstar nej till Stefan Löfven

K-G Bergström om Annie Lööfs besked

Expressens K-G Bergström svarar på frågor om det politiska läget i Sverige och vad som händer nu. 

Hur går dina tankar efter beskedet? 

– Det är en rad slutsatser som man kan dra. En slutsats är att Centern nu för tredje gången, om talmannen släpper fram Löfven som kandidat, kommer fälla en statsministerkandidat i höst vilket måste vara nära rekord. Detta måste vara, med reservation för eventuella besked senare i dag, den svartaste måndag som Stefan Löfven har upplevt. Han har inte bara misslyckat med samarbete med Centerpartiet, utan också fått klart för sig att övergångsregeringens budget av allt att döma faller. 

Var det var spiken i kistan för blocköverskridande samarbete? Eller kan hon öppna sig? 

– Jag tycker det var ett definitivt besked från Centern, ett definitivt nej till samarbete med en socialdemokratisk regering. Jag vill tillägga att det innebär att en så storslagen förhandlare som S har gjort Stefan Löfven till nu har kantstötts rejält. Han misslyckades med den viktigaste förhandlingen han har haft. Ska man tro Annie Lööf så har han betett sig som han gjorde med Miljöpartiet, han är inte beredd med tillräckliga eftergifter och att kapa banden med Vänsterpartiet. Han tillgodosåg Vänsterns kravlista men inte Centerpartiets. 

Trodde du det fanns en möjlighet när kravlistan kom? 

– Nej, det gick väl så som jag innerst inne trodde. Att man skulle hänvisa till utredningar och ge så pass precisa besked så att man skulle kunna krypa undan när bullret från LO skulle bli allt för starkt. Men nu kvarstår: vad händer nu? Jag kan bara se två alternativ och det är en regering med M och S vilket båda partier har vägrat gå med på, och så är det extraval vilket i varje fall M inte har något intresse av. Att de ensamma skulle göra upp med S har jag väldigt svårt att tro. Dessutom räcker inte deras röster till. 

Vad tror du talmannen gör nu? Lägger han fram Löfven som statsministerkandidat? 

– Det han kommer göra tänker jag inte gissa om. Men det han borde göra är att släppa fram Stefan Löfven i en omröstning även om inte han vill. Det är enda sättet att föra processen framåt. Det är fortfarande två chanser kvar innan det automatiskt blir nyval så enda sättet att vrida åt tumskruvarna är att släppa fram Löfven till omröstningen och låta honom förlora där. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!