K-G Bergström: Detta sker om Lööf misslyckas

Expressens politiske kommentator, K-G Bergström, tror att det blir svårt för Lööf att bilda regering.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf är den tredje partiledaren som får i uppdrag att sondera.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sonderingsuppdraget går vidare till C-ledaren Annie Lööf.

Det beskedet lämnade talmannen under en pressträff på torsdagseftermiddagen.

– Annie Lööf har hela tiden har hävdat att de alternativ som hon och Jan Björklund ser inte har utretts ordentligt och att det finns öppningar kvar. Nu får hon chans att visa det, men chansen är liten att hon lyckas, säger Expressens politiske kommentator, K-G Bergström.

Enligt K-G Bergström blir det mycket svårt för Annie Lööf att lyckas bilda en regering – och dessutom har hon bara fått en vecka på sig.  

– Hon har det mest omfattande sonderingsuppdraget hittills. Hon vill ha en annan utgångspunkt än de andra, och det är att utgå från sakfrågorna, säger K-G Bergström och poängterar att det uppdraget är väldigt tidskrävande. 

Ett alternativ är en samlingsregering med S och alliansen, ett annat är alliansen och Miljöpartiet – men K-G Bergström avfärdar båda alternativen som orealistiska.

För det första har både Kristersson och Löfven har avfärdat en samlingsregering, för det andra vill varken MP eller Moderaterna sitta i samma regering. Dessutom är inte Stefan Löfven beredd att rösta fram en sådan regering. 

Om Annie Lööf exempelvis skulle lyckas bilda en minoritetsregering tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet skulle det räcka att S och SD röstade emot för att få en sådan budget att falla. 

Annie Lööf ska nu försöka bilda regering.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Alternativen som återstår om Lööf misslyckas

Vänder hon sig å andra sidan till Stefan Löfven så har han varit tydlig i statsministerfrågan. 

– Om Socialdemokraterna ska ingå i en regering ska de ha statsministerposten, säger K-G Bergström och fortsätter:

– Annie Lööf har i dag dessutom upprepat att hon inte sätter sig i en S-ledd regering och att de kommer släppa fram en sådan regering heller. 

Om Annie Lööf misslyckas finns återstår två alternativ, enligt K-G Bergström, som pekar på att det är antingen någon form av S-regering eller ett extraval.