Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

K-G Bergström: Löfven vill splittra alliansen

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen vill avsätta Stefan Löfven redan vid riksdagens öppnande, berättade partiledarna på DN Debatt och vid en presskonferens. 

Senare höll statsministern en egen presskonferens där han meddelande att han kommer sitta kvar och att det är uteslutet att S blir ett stödparti åt alliansen. 

I stället öppnar han för att förhandla med enskilda partier. 

– Han vill spela ut partier mot varandra, syftet med det är naturligtvis att splittra alliansen, säger K-G Bergström.  

Alliansledarna skriver på DN Debatt på onsdagen om sin plan inför riksdagens öppnade den 24 september: Att avsätta statsminister Stefan Löfven.   

– De borgerliga anser i den här debattartikeln att det gemensamma regeringsalternativ som är störst nu – det är alliansen. Den är större än Socialdemokraterna ensamt, den är större än Socialdemokraterna och Miljöpartiet om man räknar bort Vänsterpartiet, säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

Talmansvalet kommer ytterst, enligt K-G Bergström, att avgöras av Sverigedemokraterna.

– Det är de som är vågmästare.

Tror Löfven avgår – förr eller senare 

K-G Bergström säger i Expressen TV att han tror att Stefan Löfven kommer att avgå:

– Jag är rätt säker på att han kommer avgå förr eller senare, antingen frivilligt eller så kommer han fälls i den förtroendeomröstning som blir när riksdagen öppnar. De borgerliga försöker nu forcera fram ett tidigt avgörande. 

Bergström tror att Sverigedemokraterna också kommer att rösta bort Löfven som statsminister. 

– Men sen har han alla möjligheter att återkomma. 

K-G Bergström säger vidare att det är ”långt ifrån självklart” att talmannen lyckas hitta en regeringsbildare som faktiskt kan få stöd i riskdagen på första försöket. Han tror att Ulf Kristersson kommer få försöka bilda regeringen först – men säger att inte är säkert att han lyckas. 

– Om det lite lyckas på fyra gånger, då blir det nyval. 

Alliansen försöker återta initiativet 

På frågan om i vilken grad man ska tolka alliansledarnas utspel i dag som ett spel säger K-G Bergström:

– Dagens debattartikel och presskonferens är ett sätt att försöka påverka opinionen och försöka ta tillbaka initiativet. I sak var det inte så väldigt mycket nytt.  

Han tror inte att något av allianspartierna för egna samtal med socialdemokraterna nu – det vore ”politiskt självmord” för de partierna.  

– Men låt oss säga att talmannen misslyckas ett par gånger, då kan det komma lösningar som inte är aktuella nu, säger K-G Bergström. 

K-G Bergström. Foto: SVEN LINDWALL

Kort efter alliansen haft sin presskonferens kallade Socialdemokraterna till en egen presskonferens i Rosenbad. Där sa Stefan Löfven att han inte kommer att avgå. 

Statsministern sa vidare att han vill bryta blockpolitiken – och vidhöll ståndpunkten att det är "ologiskt" att alliansen, om de blir ett mindre block, ändå tänker bilda regering. 

Ställningskriget kommer fortsätta 

Stefan Löfven fick frågan vad som händer om de rödgröna, efter att den slutliga rösträkningen är klar, blir mindre än alliansen och svarade att S då går i opposition. 

K-G Bergström kommenterade Stefan Löfvens besked i Expressen TV: 

– Det var inte några nya utspel, han tänker inte avgå. Enda förutsättningen är om de borgerliga får en slutlig övervikt när det slutliga valresultatet är klart. 

– Den enda öppningen var att han är beredd att diskutera talmansposten. I övrigt var beskedet stenhårt – vilket innebär att det ställningskrig vi ser kommer att fortsätta, säger Bergström vidare. 

"Han är väldigt inkonsekvent" 

K-G Bergström konstaterar att det just nu "pågår ett slag om opinionen". 

Om Stefan Löfvens besked säger han vidare:

– I grunden säger han två saker: för det första att blockpolitiken är död, borde begravas. Samtidigt när han säger att hans regeringskonstellation är större än de borgerligas utifrån nuvarande preliminära resultat – då räknar han in plötsligt in Vänsterpartiet. Då räknar han sitt eget block som det block han påstår ska vara borta, eftersom han inte vill ha någon blockpolitik. Han är väldigt inkonsekvent. 

K-G Bergström säger att vi ”inte har någon aning” om vilken slags regering de rödgröna vill bilda. 

– Vad han antyder är att han vill ha en regering över blockgränsen, men det är ju bara i taktiskt syfte att splittra alliansen.