Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt: Polisen får avgöra om lagen följs

Partiledaren för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt. Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
V öppnar upp för att Polisen ska kunna genomföra arbetsplatskontroller för att få bukt med illegal arbetskraft med utvisningsbeslut. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: Facebook / Facebook

Vänsterpartiets ungdomsförbund har uppmanat sina medlemmar att störa Sverigedemokraternas möte i Göteborg – något som mött kritik. 

Men Jonas Sjöstedt står upp för sina medlemmar och trycker på yttrandefriheten. 

– I slutändan är det polisen på plats som får avgöra om lagstiftningen följs, säger partiledaren i P1 Morgons utfrågning. 

– Man kan tycka att de har ett ansvar som organisation själva att bete sig, säger P1:s politiske kommentator Tomas Ramberg i P1 Morgon. 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har under morgonen frågats ut i P1 Morgon. Programmet tog upp att partiets ungdomsförbund Ung Vänster uppmanat sina medlemmar att förstöra Sverigedemokraternas torgmöte i Göteborg. 

"Ta med dina polare, eventuella megafoner, och din kampvilja. Let's crash this party!", skrev de på sin Facebooksida. 

– Jag tycker att yttrandefriheten är helt orubblig, den gäller alla, också de som vill demonstrera mot rasism. 

– Jag förutsätter att man kommer demonstrera på rätt sätt, som inte inkränker andras rättigheter, säger Jonas Sjöstedt och menar att det i slutändan är polisen på plats som får avgöra om någon bryter mot lagen. 

”Har ett ansvar”

I Ring P1 utvecklar Sjöstedt sin ståndpunkt.

– Jag får finna mig i att inte alla gillar Vänsterpolitik och att en del demonstrerar mot mig.

Sveriges Radios politiske kommentator Tomas Ramberg säger i en analys att Jonas Sjöstedt hänvisade frågan till polisen. 

– Man kan tycka att de har ett ansvar som organisation själva att bete sig, det lät nästan som Vänsterpartiets ledare var beredd att bussa polisen på sitt ungdomsförbund. Jag tror att den här frågan kommer förfölja Sjöstedt ett tag till faktiskt, säger han i P1. 

Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot.

 

LÄS MER: Ung Vänster vill förstöra SD:s möte: ”Allvarligt” 

 

Vill stoppa Sveriges vapenexport 

Partiledarutfrågningen inleddes med frågor om Vänsterpartiets hållning i frågan om svenskt försvar och värdlandsavtalet med Nato, som Vänsterpartiet vill riva upp. 

Jonas Sjöstedt menar att ett upprivet värdlandsavtal med Nato innebär att Sverige får en trovärdig alliansfrihet.

– Det undergräver det här avtalet. Vi kan verka för fred och säkerhet med alliansfrihet, säger han i P1 Morgon

Han tycker samtidigt att försvarsförmågan ska stärkas. 

– Långsiktigt ska vi bygga ut försvarskapaciteten. Vi behöver få fler soldater på fötter och en del nya tekniska besked, säger Jonas Sjöstedt som också vill stoppa Sveriges vapenexport. 

– För mig handlar det om trovärdighet. Vill man verka för fred och säkerhet ska man inte exportera vapen till länder i krig och diktaturer. 

Jonas Sjöstedt frågades ut i P1 Morgon. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Öppnar för utökade arbetsplatskontroller 

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har tidigare kritiserat regeringen för att regeringen gett polisen utökat uppdrag att göra arbetsplatskontroller gällande personer med utvisningsbeslut. Men i P1 Morgon öppnar han för sådana kontroller. 

– Vi har haft ett större fokus på att hitta dem som utnyttjar de här människorna. Men märker man att en arbetsgivare fuskar, då ska man kontrollera det. Sen handlar det om hur man gör det, säger han i P1. 

Jonas Sjöstedt tycker att flera beslut under flyktingkrisen var felaktiga. 

– Vi vill inte vara ett land som splittrar en familj. Den som splittrar en familj försvårar integrationen. 

Beredda att förhandla med borgerliga partier

Vänsterpartier ser ut att gå mot ett starkt valresultat i september. Partiet har inget procentmål utsatt, men om de håller sig omkring nivåerna de ligger på nu är Sjöstedt nöjd.

– Det är inte bara rekordhöga nivåer för oss – det ger oss också inflytande över en eventuell rödgrön regering, säger han till Expressen TV.

I radion är han tydlig med att han kommer att rösta på Stefan Löfven som regeringsbildare och säger att han kommer rösta emot Ulf Kristersson.

– Vi är det enda alternativet som vill ha en regering utan borgerliga partier. Men vi har också sagt att vi är beredda att förhandla med borgerliga partier i sakfrågor, om vi kan få igenom vänsterpolitik.

P1:s Monica Saarinen frågar också om han skulle släppa fram en regering ledd av Annie Lööf. Jonas Sjöstedt undviker frågan men upprepar att Löfven kommer att ha hans röst om de rödgröna är större än alliansen.

Sjöstedts kritik: ”S har böjt sig för vinden”

Men samtidigt som Sjöstedt framhåller att Löfven är hans statsministerkandidat riktar han också kritik mot S-ledaren. 

– Stefan Löfven beskriver sig själv som mittenpolitiker. Socialdemokraterna har böjt sig som ett rö för vinden. De kan gå åt höger, de kan gå åt vänster. Men en sak kan man vara säker på och det är att Socialdemokraterna sätter makten först. Där skiljer vi oss från dem, för att vi sätter politiken först. 

V är bland annat kritiskt mot hur regeringen har skött frågan om LSS-lagen där många har förlorat sin personliga assistans.

– Vi har tagit flera fighter med regeringen om det här - vi har fått igenom en del men vi är inte alls nöjda med det här, säger Sjöstedt i Ring P1. 

Och Vänsterpartiet har förslag på hur man ska komma till rätta med problemen som har uppstått efter domar som har gjort att en del har förlorat rätten till personlig assistans:

– Man skriver in att det är en rättighetslagstiftning och så gör man den statlig så att det blir lika över hela landet, säger Jonas Sjöstedt.