Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Sjöstedt öppnar för ”Swexit”

Jonas Sjöstedt driver inte frågan om EU-utträde, men skulle rösta för om den blev aktuell.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sjöstedt i Bara Politik.
Jonas Sjöstedt i Bara Politik.
Jonas Sjöstedt i Bara Politik.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommer att rösta för ett svenskt utträde ur EU – om frågan blir aktuell. 

– I själ och hjärta tycker jag att EU har stora demokratiska problem, säger han i kvällens Bara Politik. 

Samtidigt säger Vänsterledaren att partiet inte röstar ja om förslaget läggs fram av Sverigedemokraterna. 

Vänsterpartiet är uttalat skeptiska till EU – något som vänsterledaren frågades om i kvällens program. 

– Jag var på nej-sidan och jag önskar att nej-sidan vunnit och har önskat att vi haft det som Norge, Schweiz eller Island. Jag tror inte att den frågan kommer ställas de närmaste åren, det är ingenting vi driver. Framförallt kommer vi aldrig driva den ihop med SD, som har en helt annan syn. 

– Jag är emot EU-medlemskapet, men ett utträde måste ske under ordnade former. Det brittiska exemplet är inte bra. I själ och hjärta tycker jag att EU har stora demokratiska problem. Jag tycker inte vi behöver ett Europas förenta stater, utan att samarbete mellan demokratier. 

Samtidigt säger Vänsterledaren att han skulle trycka på ja-knappen angående en Swexit – men inte om förslaget kommer från Sverigedemokraterna. 

– Vi brukar inte rösta på deras förslag, vi samarbetar ju inte med dem. 

Jonas Sjöstedt är också tydlig med att frågan inte är någon som Vänsterpartiet driver. 

– Jag bedömer det som helt osannolikt, och det är ingen fråga som vi har i vår valplattform heller. 

Sjöstedt: S har satt flyktingar mot välfärd

Vänsterpartiet ser ut att göra ett bra resultat i valet och ligger på uppåt tio procent i de senaste mätningarna. I kvällens Bara Politik pressades Jonas Sjöstedt på hur han ställer sig till regeringsbildningen efter valet. 

– Det beror helt på hur valet går. Som det ser ut nu så kan vi göra ett bra val. Skulle vi göra ett så bra val skulle det vara väldigt svårt att ha en rödgrön regering utan att vi får inflytande. 

– Vi vill helst ha en regering utan borgerliga partier. Vi vill ha ett vänsterstyre.

Kan du tänka dig att släppa igenom Kristersson som statsminister om det skulle krävas och Stefan Löfven inte vill prata med dig?

– Nej, det kan jag inte se. Det är också demokratiskt riktigt att om de rödgröna blir större än alliansen ska en rödgrön statsminister tillsättas. Då har vi ett förhandlingsläge. 

Jonas Sjöstedt går också till angrepp mot Socialdemokraterna och menar att partiet har satt flyktingar mot välfärd. 

Sjöstedt tar upp att han och Löfven inte har varit överens om att höja skatterna för de rikaste – något om Jonas Sjöstedt ser som nödvändigt. 

Expressens politiske expert och statsvetaren Jenny Madestam säger att Vänsterledaren nu har en delikat position, med starka förtroendesiffror. 

– Han har varit med och påverkat budgeten och kan framhäva att han har tagit ansvar. Men han kan samtidigt framhäva att han leder ett oppositionsparti. 

Jenny Madestam tror inte att det är troligt att Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet kommer ingå i en eventuell Löfven-regering efter valet. 

– Det är Stefan Löfvens sista utväg, han kommer försöka med en mittenregering.