Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Sjöstedt hade möte med terrorkopplad grupp

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på möte med Grupp 194 år 2012. Bredvid Sjöstedt syns riksdagskandidaten Said Hadrous.
Foto: FREDRIK JOHANSSON / HELSINGBORGS DAGBLAD
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på möte med Grupp 194 år 2014.
Enligt Helsingborgs Dagblad pratade Jonas Sjöstedt på mötet om att han stöder palestiniernas kamp.
Foto: ADAM IHSE/TT
Said Hadrous kandiderar för V till riksdagen - och leder en skånsk grupp med terrorkopplingar.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Maskerade och beväpnade män från DFLP - med kopplingar till svenska Vänsterpartiet - tågar genom Gaza.
Foto: ADEL HANA/AP
En kvinnlig soldat från DFLP skjuttränar 2009. "Jag är beredd att dö för mitt land", säger hon.
Foto: JONTE WENTZEL
Propaganda från DFLP. Gruppen skryter med tung beväpning på hemsidan.
DFLP-anhängare under en demonstration i Gaza 2003.
Foto: KHALIL HAMRA / AP
1 / 9

De poserar med automatvapen, sprider antisemitiska bilder och har stått bakom en massaker på skolungdomar.

V-ledaren Jonas Sjöstedt kritiseras nu för sitt möte med organisationen Grupp 194 – och kopplingarna till den militanta samarbetspartnern DFLP.

Grupperna har delvis finansierats genom svenska skattemedel.

– Vänstern borde göra upp med sådana här grupperingar, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

Den tidigare terrorklassade organisationen DFLP är mest kända för Ma'alot-massakern 1974. Då tog gruppen 85 judiska skolungdomar som gisslan i Ma'alot, i norra Israel, och krävde frisläppandet av politiska fångar.

När så inte skedde öppnade DFLP soldater eld – och sköt ihjäl 21 av ungdomarna.

DFLP, Demokratiska fronten för Palestinas befrielse, har också kritiserats för att de så sent som 2014 deltog i raketskjutningar mot civila mål i Israel. 

På hemsidan finns bilder på män med automatvapen och gruppens paramilitära gren National Resistance Brigades beskrivs så här:

"Med vapen skapar vi frihet"

En kvinnlig soldat från DFLP skjuttränar 2009. "Jag är beredd att dö för mitt land", säger hon.
Foto: JONTE WENTZEL

Gruppen har också en svensk samarbetspartner – i den pro-palestinska organisationen Grupp 194 som finns i Malmö och Landskrona. Facebook-bilder visar bland annat hur medlemmar från DFLP håller möten med sina flaggor och symboler i Grupp 194:s lokaler.

Ledaren för Grupp 194: Said Hadrous, Vänsterpartiet

Och ledaren för Grupp 194 – är en svensk V-politiker.

Tidningen Världen Idag har tidigare berättat om den vänsterpartistiske riksdagskandidaten Said Hadrous som är ordförande för Grupp 194 och att gruppen sprider terrorhyllande och antisemitiska bilder. På Facebook-sidan har det spridits bilder på beväpnade barn och karikatyrer av en judisk man som skär upp ett barn på en tallrik med ett glas blod intill.

Mannen bakom gruppen - Said Hadrous - står nu på plats nummer sju på Vänsterpartiets riksdagslista för västra Skåne. 

Bilder på Facebook-sidan visar hur Vänsterpartiet och Grupp 194 håller gemensamma aktiviteter, bland annat gemensamt demonstrationståg på första maj. 

Said Hadrous kandiderar för V till riksdagen - och leder en skånsk grupp med terrorkopplingar.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Grupp 194 fick 132 000 kronor i stöd

Grupp 194 har också fått offentliga medel till sin verksamhet.

I oktober 2017 fattade arbetsmarknads- och socialnämnden beslut om att ge 132 000 kronor till Grupp 194 och två andra organisationer för ett projekt om nattvandring. Beslutshandlingarna visar dock att både Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Endast en liten del, två timmar per fredag, skulle gå till just nattvandring. 

Resten gick till ett "språkkafé" och "föreläsningar" med den nu ifrågasatta gruppen.

– Det är förfärligt, säger Ulla Herbert (L), som var en av de lokalpolitiker som protesterade mot beslutet. 

– Vi tyckte att det fanns alldeles för lite underlag om dessa föreningar. Det är ett problem vi har i Malmö att det saknas tillräckligt med underlag om de som får olika bidrag, huruvida föreningarna är demokratiska eller inte. 

Ulla Herbert (L) var en av de som protesterade mot att ge stöd till Grupp 194. "Vi tyckte att det fanns alldeles för lite underlag om dessa föreningar", säger hon.

Jonas Sjöstedt återkommer på bilderna

Enhetschefen Jonas Magnusson på Malmö stad säger att kommunen nu ser över sina riktlinjer för bidrag till föreningar. 

– De uppgifter som framkommit är ju något vi ser allvarligt på, eftersom det funnits skärmdumpar från Facebook med antisemitiska budskap. Men det är ingen vi kan bekräfta eller knyta till något. Det är svårt för oss att värdera den informationen.

En genomgång av de hundratals bilder som sprids av Grupp 194 på Facebook visar också en återkommande person.

V:s partiledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på möte med Grupp 194 år 2014.

Jonas Sjöstedt på möte med Grupp 194 år 2012. Bredvid Sjöstedt syns riksdagskandidaten Said Hadrous. Sjöstedt pratade enligt Helsingborgs Dagblad om att han stöder palestiniernas kamp.
Foto: FREDRIK JOHANSSON / HELSINGBORGS DAGBLAD

2014 delade Grupp 194 bilder från ett möte som Sjöstedt hade i Skåne. Även 2012 hade han ett möte med medlemmar från Grupp 194, då i deras lokaler i Landskrona. 

Inbjudan till det mötet kom den 6 maj 2012 då Said Hadrous på Grupp 194:s sida bjöd in medlemmarna att träffa den då nyblivne partiledaren: "Vi inbjuder dig till ett populärt möte med vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt på måndagen den 07 maj kl 15:30 hos grupp 194".

"Kom och träffa honom, framför allt på kvällen är det viktigt att vi är många".

Helsingborgs Dagblad rapporterade sedan också från mötet:

"Men när en företrädare för föreningen lägger en halsduk med de palestinska färgerna runt hans hals drar Sjöstedt strax av den, rullar ihop den och håller den i sin hand i stället. Om det är av några speciella orsaker eller om det helt enkelt är för varmt i lokalen låter vi vara osagt."

Sjöstedt pratade också enligt HD om att han stöder palestiniernas kamp:

– Det är viktigt att vi fortsätter arbeta för en tvåstatslösning.

Propaganda från DFLP. Gruppen skryter med tung beväpning på hemsidan.

Terrorforskaren: "De för en väpnad kamp"

Experter som Expressen varit i kontakt med är kritiska till Vänsterpartiets kopplingar till de pro-palestinska grupperna med våldskopplingar - och inte minst att de fått offentliga medel. 

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att grupperna inte tycks söka en fredlig lösning på Israel–Palestina-konflikten:

– Det som är intressant med Grupp 194 är att det finns kopplingar till DFLP. Redan på deras hemsida ser man att de för en väpnad kamp. De vill hävda att de är för en samexistens men det tar inte lång stund att se att tvåstatslösning och fredlig samexistens är långt från det man vill ha. 

Han syftar på texter på hemsidan där DFLP vill dra sig ur fredsprocessen och budskapet om väpnad kamp.

– Det är uppenbart att DFLP, som Grupp 194 är associerade med, har en paramilitär gren och man kan då ifrågasätta om det är lämpligt att ge offentliga medel till en organisation som för en väpnad kamp.

– Jag tycker att det är definitivt olämpligt för en kommun eller stad att finansiera sådana här politiska organisationer. 

"Redan på deras hemsida ser man att de för en väpnad kamp", säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Foto: VICTOR LUNDBERG / TT

Ranstorp: "En romantisering av terrorism"

Om Vänsterpartiet säger han:

– Det finns en vänsterproblematik och det handlar om deras förhållningssätt till olika väpnade grupper. 

– Det handlar om en romantisering av terrorism som går tillbaka till 70- och 80-talet. Detta är 68-vänsterns ständiga skugga som vilar över konflikten och där man hellre vänder sig till en sida i stället för att se objektivt på hela konflikten. Det blir en slagsida. Jag vet inte om det är lämpligt eller inte, det får de själva avgöra, men vänstern borde göra upp med olika sådana här grupperingar. 

Eli Göndör är fil. dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern och även verksam vid Timbro och Göteborgs universitet.

Han säger att Vänsterpartiets koppling till de båda grupperna är helt i linje med partiets åsikter – men vänder sig mot att de får skattemedel som politiker.

– För vänstern är detta lämpligt. De anser att det är lämpligt att driva väpnad kamp mot Israel. Det skulle snarare förvåna om det inte fanns partimedlemmar som hyser dessa idéer. Men man kan fråga sig om det är lämpligt att skattemedel går till dessa organisationer. Det är inte lämpligt att ha människor som aktivt stöder terror som partimedlemmar eller riksdagskandidater.

"Det är inte lämpligt att ha människor som aktivt stöder terror som partimedlemmar eller riksdagskandidater", säger Eli Göndör, fil. dr. i religionshistoria.

Vänsterpartiet har tidigare kopplats till DFLP

Det är dock inte första gången som Vänsterpartiet – ett parti som i de senaste prognoserna går mot ett succéval med runt tio procent – kopplas till kontroversiella grupper.

Svenska Dagbladet avslöjade redan 2016 att Vänsterpartiet mellan 2012 och 2016 gett bistånd till väpnade DFLP. Totalt rörde det sig om över en miljon kronor i bistånd, som DFLP fick dela på tillsammans med två andra palestinska vänsterpartier. 

Rapporter från Sida visade också att det colombianska kommunistpartiet (PCC) fått närmare 1,3 miljoner kronor. Partiet har hammaren och skäran i partisymbolen och pengarna ska ha gått till "marxist-leninistisk träning". Det revolutionära Arbetande massornas parti (PLM) på Filippinerna fick också över en miljon kronor.

Maskerade och beväpnade män från DFLP - med kopplingar till svenska Vänsterpartiet - tågar genom Gaza.
Foto: ADEL HANA / AP

"Sjöstedt är mästare på att tona ned allt stötande"

Magnus Utvik, författare och tidigare litteraturkritiker i SVT:s Gomorron, har granskat Vänsterpartiet i en ny bok och lyfter fram problematiken med en grupp av revolutionära röster inom partiet. 

– De menar att V gått för långt åt höger och att de måste få Vänsterpartiet på en revolutionär linje. Det har varit en fråga om de ska uteslutas men ännu är de kvar och de har en extremt revolutionsromantisk syn på ryska revolutionen och pratat öppet om en socialistisk revolution och maktövertagande.

Han säger att partiledaren Jonas Sjöstedt är en mästare på att tillfredsställa alla dessa olika läger inom partiet och ändå ge en bra bild utåt.

– Sjöstedt är en sammanhållande länk, en mästare på att tona ned allt som är stötande. I SVT fick han nyligen frågor om socialism och kunde inte riktigt svara på det. Men i sitt linjetal sa han att han strävar efter en demokratisk socialism. Tvivla inte på nåt annat, kamrater, sa han. Han är en mästare på att glida på allting.

"De måste, om de ska bli ett trovärdigt demokratiskt parti, bryta alla kontakter och samröre med politiska krafter som hyllar Stalin och Nordkorea", säger Magnus Utvik, som granskat Vänsterpartiet.

"De måste bryta alla kontakter"

Även Magnus Utvik tycker att V bör rensa upp bland de mest extrema yttringarna i partiet.

– De måste, om de ska bli ett trovärdigt demokratiskt parti, bryta alla kontakter och samröre med politiska krafter som hyllar Stalin och Nordkorea men också med grupper som är antisemitiska. 

Partiledaren Jonas Sjöstedt hänvisar genom sin pressekreterare till Vänsterpartiet i Skåne. Emma Eliasson Åström, politisk sekreterare på Vänsterpartiet i Skåne, säger i ett skriftligt uttalande om kopplingarna till Grupp 194 och DFLP:

– Vi i Vänsterpartiet Skåne har inget formellt samarbete med Grupp 194, men det finns medlemmar i Grupp 194 som är också är engagerade i Vänsterpartiet. Det vi har gemensamt är våra ställningstaganden för ett fritt Palestina och mot antisemitism. Vänsterpartiet Skåne har inga band till DFLP.

V-riksdagskandidaten och Grupp 194-ledaren Said Hadrous har avböjt att kommentera.

V-KOPPLINGARNA TILL EXTREMA GRUPPER

Vänsterpartiet har återkommande - både förr och nu - kritiserats för sina kopplingar till kontroversiella grupper och kommunistiska diktaturer:


 KOMMUNISTBAKGRUNDEN. Partiet hette fram till 1990 Vänsterpartiet Kommunisterna. När tidigare partiledaren Lars Ohly tillträdde 2004 kallade han sig fortfarande kommunist - trots att kommunismen förknippats med exempelvis Josef Stalins massutrensningar och terror. Efter hård kritik slutade Ohly kalla sig kommunist. 


 NORDKOREA. Partiet ifrågasätts ofta för sina tidigare band till Nordkorea. 1987 skickade partiets dåvarande ordförande Lars Werner ett gratulationsbrev till Nordkoreas diktator Kim Il Sung för att gratulera honom för ”de stora insatser Du under decennier gjort för Koreas arbetarklass”. 


 VÄNSTEREXTREMISTER. Författaren Magnus Utvik beskriver i en ny bok  extrema röster inom partiet. 2016 bröt Vänsterpartiet i Västmanland sitt samarbete med Ung vänster sedan flera medlemmar varit direkt kopplade till vänsterextrema grupperna Revolutionära fronten och AFA. 


 SOVJET. Relationen till Sovjet är återkommande i kritiken mot V:s historia. Än idag får partiet exempelvis kritik för att de 1982 fanns på plats när Sovjetunionen firade 60 år. 


 FILIPPINERNA: Svenska Dagbladet avslöjade 2016 att Vänsterpartiet skickat över en miljon kronor till  det revolutionära Arbetande massornas parti (PLM) på Filippinerna. Pengarna gick till utbildningsverksamhet vid partiets politikerskolor.


 COLOMBIA: Vänsterpartiet har, enligt uppgifter i Svenska Dagbladet 2016, genom Sida skickat 400 000 kronor i biståndsmedel till det colombianska kommunistpartiet, som har hammaren och skäran i partisymbolen.


 CEAUSESCU: 1989 skickade dåvarande partiledaren Lars Werner lyckönskningar till diktatorn Nicolae Ceausescu i Rumänien. Werner försvarade sig i Rapport: ”Det går ju till så att det här är sådana här telegram som skickas. Mitt namn stod under, jag är partiordförande, och det kan man alltid diskutera i efterhand nu om det är rätt. Men det är ju ingenting nytt. Det gör stater också, det gör partier.”