Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politikern Jonas Millard avgår efter flera avslöjanden

Jonas Millard (SD) avgår från förtroendeuppdrag, efter Expressens och DN:s avslöjande.Foto: SVEN LINDWALL

Jonas Millard (SD) avgår från sina förtroendeuppdrag efter Expressens och DN:s avslöjanden.

Det skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

– Jag väljer att lämna mitt uppdrag som ledamot i Sveriges riksdag av hänsyn till mitt parti, men också till min fru och mina barn, säger Millard i pressmeddelandet.

Riksdagsledamoten Jonas Millard avgår efter Expressens och Dagens Nyheters avslöjanden om honom, det skriver SD i ett pressmeddelande.

Gruppledaren Mattias Karlsson skriver i pressmeddelandet att man haft en löpande dialog med Millard sedan den första publiceringen.

– Med anledning av de uppgifter som kommit oss till känna kan vi konstatera att det inte kommer vara möjligt för Jonas Millard att fortsätta sitt politiska arbete på ett konstruktivt sätt. Vi har sedan första publiceringen haft en löpande dialog med varandra för att reda ut de uppgifter som vi kunnat ta del av, säger han. 

Karlsson menar dock att en del av de uppgifter som publicerats om Millard är falska.

– Jonas Millard har gjort ett mycket bra arbete som ledamot av konstitutionsutskottet. En del av de anklagelser som riktats mot honom har varit falska. Andra har dock varit korrekta, vilket sammantaget gjort att partiets förtroende för Milliard har tagit skada. Vi är därför i samförstånd med Jonas som kommer begära entledigande från sitt uppdrag som riksdagsledamot. 

"Ångrar givetvis mitt tidigare agerande"

Jonas Millard säger själv i pressmeddelandet att han avgår med hänsyn till sin familj, och att han ångrar sina tidigare ageranden.

– Jag väljer att lämna mitt uppdrag som ledamot i Sveriges riksdag av hänsyn till mitt parti, men också till min fru och mina barn. Jag ångrar givetvis mitt tidigare agerande, uttalanden som jag tar stort avstånd ifrån i dag, säger han och fortsätter:

– Jag har nu kommit till en gräns där jag inte längre känner att jag kommer att kunna utföra mitt arbete utan att ständigt bli påmind om de olämpliga och omogna saker jag sagt för flera år sedan. Jag hoppas att min plats lämnas till nya krafter som kan lägga den tid och den energi jag alltid under mina år gjort.

 

Startade rykte om kollegas sambo

Det var förra veckan som DN avslöjade att Millard har ett aktivt Flashback-konto där det under tio års tid har spridits kvinnoförnedrande inlägg. "SynX", som kontots användarnamn heter, har skrivit över 5 000 inlägg – där minst 100 innehållit kvinnoförnedrande uttalanden, skriver DN. 

Exempelvis har kontot vid fyra olika tillfällen skrivit om hur man gör för att droga och sedan våldta kvinnor. I ett inlägg från 2011 står: 

”En favorit är att bjuda på en ladydrink (Nitrazepam och vodka). Detta leder till att de blir mer avslappnade, och för den ovana mannen finns risk att misstolka detta som de totalt utslagna, men låt dig inte luras”. 

Kontot kallar också kvinnor för "sliddjur", "hyndor" och "horor"

Millard har medgett att han startat kontot, men nekar till att han skrivit de grövsta inläggen, och säger att det finns flera personer som har tillgång till kontot. 

På onsdagen, bara timmar innan Millard avgick, kunde Expressen avslöja att det kvinnoförnedrande språket inte bara funnits på Flashback: Millard har också spridit rykte att en kvinnlig partikamrat legat sig till sitt jobb hos partiet, att han tipsat om en bildbank med smygtagna nakenbilder på kvinnor, och hånat kvinnor på dejtingsajter. 

– Har man en omogen och grabbig jargong så finns det väl en risk att man skriver såna saker, har Millard svarat på varför han spridit kvinnoförnedrande material.

Redan 2012 skrev Expressens David Baas om att Millard skickat en våldtäktsdom till en partikollega och skrivit "Kul läsning" i ämnesraden. När Expressen då konfronterade honom om detta sa han sig inte minnas domen eller varför han skrivit som han gjorde.