Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof har gjort Expressens Valkompass – han blev lite förvånad över att han matchade näst bäst med Liberalerna. Foto: SVEN LINDWALLSverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof har gjort Expressens Valkompass – han blev lite förvånad över att han matchade näst bäst med Liberalerna. Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof har gjort Expressens Valkompass – han blev lite förvånad över att han matchade näst bäst med Liberalerna.  Foto: SVEN LINDWALL
Richard Jomshof matchade bäst med SD följt av L och M och minst med MP. Foto: SkärmdumpRichard Jomshof matchade bäst med SD följt av L och M och minst med MP. Foto: Skärmdump
Richard Jomshof matchade bäst med SD följt av L och M och minst med MP.  Foto: Skärmdump

Jomshofs förvåning efter valkompassen

Publicerad

Söndag 9 september är det val. 

Om du är osäker på hur du ska rösta kan du ta hjälp av Expressens Valkompass för att se hur åsikter stämmer överens med partiernas. 

– Det blev ungefär som jag hade förväntat mig, även om jag är lite förvånad över att Liberalerna blev näst störst, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof. 

Vad trodde du att du skulle bli?

– Det blev ungefär som jag hade förväntat mig, även om jag är lite förvånad över att Liberalerna blev näst störst. Att jag till exempel får Liberalerna som mitt andra alternativ är märkligt med tanke på att jag vet att jag står Moderaterna mer nära i vissa sakfrågor.

Vad tycker du om Expressens Valkompass?

– Jag tycker att den överlag är bra. Hade varit intressant med fler frågor dock. Jag har ingen direkt uppfattning om vilka frågor man skulle kunna lägga till annat än några fler frågor som tydligt skiljer partierna åt.

Vad tänker du om resultatet? 

– Enligt valkompassen matchar jag bäst med Sverigedemokraterna, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att jag varit aktiv i partiet i snart tjugo år, men också på att jag sitter i partiets ledning och därför har stor möjlighet att påverka partiets inställning i olika sakfrågor. 

 

Testa själv: Här kan du göra Expressens Valkompass  

Nalin Rozbayani, 21, från Linköping har gjort Expressens Valkompass.Foto: Privat

En annan som har gjort Expressens Valkompass är Nalin Rozbayani, 21, som jobbar som vikarie i Linköping. Hon fick ett oväntat jämnt resultat. 

Vad trodde du att du skulle bli?

– Jag hade inte förväntat mig det här, jag trodde Liberalerna eller Socialdemokraterna. Det var faktiskt intressant att se.

Vad tycker du om Expressens Valkompass?

– Frågorna var bra, det är bra att man får svara utifrån sina åsikter. Jag tror absolut att den kan hjälpa någon, speciellt de som inte är så insatta. 

Vad tänker du om resultatet? 

– Jag bara svarade på frågorna om hur jag tyckte, men det var kul. Vänsterpartiet är ändå bra. Jag är inte så insatt i politik. Nu känner jag att jag måste läsa på för att få lite mer kunskap kring alla partier.

Nalin Rozbayani, 21, fick ett oväntat jämnt resultat. Foto: Skärmdump
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag