Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jomshof: Bra för SD med S-ledd regering

Richard Jomshof talar under Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i Västerås.Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Richard Jomshof under valvakan i september.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansens död skulle bli Sverigedemokraternas uppsving, tror partisekreteraren Richard Jomshof (SD). 

I en intervju med Svenska Dagbladet säger han att en splittrad allians kan leda till att Moderaterna och Kristdemokraterna börjar samtala med Sverigedemokraterna. 

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof att en splittrad allians, med Stefan Löfven som fortsatt statsminister, skulle kunna ge Sverigedemokraterna stora fördelar. 

– Det är därför jag inte har några problem med att Centerpartiet och Liberalerna röstar ner Kristersson i kammaren eller på fullt allvar pratar om att stödja Socialdemokraterna. Låt dem göra det då! Jag tror inte att vi skulle förlora på det i alla fall, säger han i intervjun. 

Löfven - vapen för splittrad allians 

SD har tidigare gett uttryck för sin dröm om ett konservativt block där de ingår i samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. 

Något som inte har gått att uppnå med dagens allians där både Liberalerna och Centerpartiet lovat att aldrig samtala med Sverigedemokraterna. Därför hoppas Jomshof på att ytterligare en mandatperiod med Stefan Löfven som statsminister skulle öka på splittringen mellan allianspartierna. 

– Från vår synvinkel så skulle det till och med vara bra. Men utifrån en svensk synvinkel vill jag påstå att det står väldigt dåligt till med Sverige och att vi behöver en helt annan inriktning. Men ska man tänka egoistiskt så tror jag att vi skulle tjäna på det. 

Hoppas inte på extraval 

I valet 2018 fick Sverigedemokraterna 17,5 procent  – betydligt färre röster än de 20-30 procent som Jimmie Åkesson hoppats på. 

Trots att årets sista Sifo-mätning visar att Sverigedemokraterna skulle kunna få upp mot 20 procent vid ett extraval menar nu Jomshof att en socialdemokratisk regering med stöd från Centerpartiet och Liberalerna är det bättre alternativet.