Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Pehrson lämnar besked – om att efterträda Jan Björklund

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Det är inte orimligt att ett partiledarbyte sker redan i slutet på våren – och det är i alla fall inte omöjligt att det blir Johan Pehrson (L). 

Det är beskedet som den nya ekonomisk-politiske talespersonen lämnade när han på onsdagen gästade ”Bara politik” i Expressen TV. 

– Jag stänger inga dörrar, sade Johan Pehrson. 

Johan Pehrson, riksdagsledamot och sedan förra veckan ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna gästade på onsdagen ”Bara politik” i Expressen TV. Då gav han också besked i frågan om han kan tänka sig att efterträda Jan Björklund som partiledare. Detta efter att han pekats ut som en av de hetaste kandidaterna att göra just det. 

– Jag är väldigt smickrad av att nämnas överhuvudtaget, men det är för tidigt att säga om jag är en kandidat eller inte. Jag stänger inga dörrar och jag öppnar inga nya dörrar. Vi måste ju ha en ny ledning inom Liberalerna, det är helt uppenbart. Och det är nu upp till vår valberedning att fundera på vilken kravprofil man vill ha, sade Johan Pehrson i programmet. 

Men om du skulle få frågan av valberedningen? 

– Jag tar det med dem då. Det viktiga är att fokusera på vad Liberalerna behöver ha för politik i det här helt nya politiska landskapet. Politik är mycket, mycket mer än en enskild person som ska hålla stora tal i Almedalen, i riksdagen eller i partiledaredebatter i tv. 

I förra veckan låg ni på 2,7 i en opinionsmätning av Novus. Vem vill ens ha ett sådant uppdrag då? 

– Vi har många väljare som är besvikna efter januariavtalet, det är svårt att tro något annat. Men man ska komma ihåg att nu ska det här sätta sig. Det här var ju ett vägval. Vi hade en tuff, hård och öppen debatt i Liberalerna. Nu slutade det med att en majoritet ville att vi skulle stödja Löfven som statsminister. Och då har vi ju ett avtal som innebär att L kommer att kunna agera som ett samarbetsparti i ett antal viktiga avtalspunkter, men i övrigt är vi ju ett konstruktivt oppositionsparti. 

Förstår väljarna det då?

– Nej, jag förstår att det kan verka konstigt om man velat att världen ska vara digital, med ettor och nollor. Men nu är det inte så. Politik är ju ganska komplicerat. För mig som liberal är målet att förbättra Sverige. Det måste vara underordnat huruvida man själv ska sitta vid makten. 

Om du rent hypotetiskt skulle få frågan om att bli partiledare och samtidigt hur Liberalerna behöver förändras. Vad svarar du då? 

– Vi har ju de diskussionerna internt. Vi måste vara noga med att nu hålla fast vid januariavtalet och se till att de reformerna kommer på plats. Men samtligt fortsätta fokusera på det som är viktigt i ett liberalt samhälle. 

– I stora frågor som ofta kommer upp handlar det om hur man ser på kärnfunktionerna i staten. Där har ju vi i Liberalerna varit kritiska till att vi under många år haft en för slapp inställning i rättspolitiken, vi har ett gränsskydd i Sverige som är ganska allvarligt eftersatt och vi har en migrations- och integrationspolitik som ställer exceptionella utmaningar för att Sverige ska hålla ihop i framtiden. 

Som det ser ut nu är det först i november som ni helt säkert byter partiledare. Bör det ske tidigare? 

– Jag vet att valberedningen har ställt frågan till våra länsorganisationer och att det nu är under beredning, men det finns en del som talar för att det kanske kommer tidigare. 

Tycker du det känns rimligt? 

– Det är inte orimligt att man har det här i slutet av våren, i början av sommaren eller tidigt innan hösten drar i gång. 

Andra kandidater pekats ut som tänkbara efterträdare:

Nyamko Sabuni, tidigare statsråd i regeringen Reinfeldt: Har varit kryptisk med svaret ”Självutnämnda kandidater är sällan rätt väg att gå”.

Mats Persson, riksdagsledamot och tidigare ekonomisk-politisk talesperson: Har sagt att han ”inte stänger dörren”.  

Cecilia Malmström, EU-kommissionär: Inte intresserad. 

Birgitta Ohlsson, tidigare statsråd i regeringen Reinfeldt. Utmanade Björklund 2017: ”Jag har ingen önskan eller längtan att återvända till svensk partipolitik”. 

Lotta Edholm, borgarråd: Inte intresserad. 

Anna Starbrink, landstingsråd: Inte intresserad. ”På sätt och vis kan det klia i fingrarna. Men jag är inte beredd att bli partiledare”. 

Christer Nylander, riksdagsledamot och gruppledare för L i riksdagen: Inget besked. 

Erik Ullenhag, Sveriges ambassadör i Jordanien: Inget besked. 

Gulan Avci, riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson: Har sagt att hon inte är aktuell.