Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT tog avstånd från Åkessons uttalande

Jimmie Åkesson attackerades stundtals hårt av övriga partiledare i SVT:s debatt.
Foto: SVT
Annie Lööf var en av dem som bröt in i debatt med Åkesson.
Foto: SVT
SVT:s programledare Martina Nord, som i SVT:s sändning efter debatten sa att SVT tar avstånd från ett uttalande från Jimmie Åkesson som var ”grovt generaliserande”.
Foto: SVT
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: MARCUS GUSTAFSSON
1 / 9

SVT tog efter partiledardebatten avstånd från Jimmie Åkesson uttalande i debatten mot Annie Lööf om invandrare och jobb och kallade det för "grovt generaliserande”.

SVT:s vd Hanna Stjärne försvarar nu beslutet. 

"Jag står bakom vår utgivares bedömning", skriver hon i ett uttalande. 

Nu hotar SD att bojkotta SVT:s valvaka. 

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson ser ut att gå mot ett succéval och i partiledardebatten i SVT attackerades han hårt av de andra partiledarna - både från alliansen och från de rödgröna.

Annie Lööf och Jimmie Åkesson drabbade samman flera gånger och hårdast var tonen i debatten om integration, invandrare och jobb.

– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sa Jimmie Åkesson. 

Annie Lööf till Jimmie Åkesson: ”Hur uttrycker du dig?”

Det uttalandet fick Annie Lööf - och senare SVT - att reagera starkt.

Annie Lööf blev rejält upprörd, lutade sig framåt och slog näven i bordet under den direktsända debatten:

– Hur uttrycker du dig, utbrast hon.

Åkesson fortsatte att prata och konstaterade i slutet av sin utläggning:

– Du är alltid så arg, Annie Lööf. Sluta skrika och gapa i varenda debatt, svarade Åkesson.

SVT valde att agera mot Jimmie Åkesson i direktsändningen efter debatten. Programledaren Martina Nord framförde i direktsändningen efter debatten att Jimmie Åkessons uttalande i integrationsdebatten var "grovt generaliserande", enligt SVT.

– SVT tar avstånd från det, förklarade hon.

Senare konstaterade SVT i sin direktrapportering från debatten:

"SVT som kanal tar avstånd från ett uttalande från SD:s partiledare Jimmie Åkesson."

Åkessons svar: ”Man klarar uppenbarligen inte att hålla sig opartiska”

Jimmie Åkesson till Expressen:

– Vi har knappt två dygn till vallokalerna stänger, och då väljer statstelevisionen att lägga sig i debatten genom att "ta avstånd" från en partiledares ståndpunkt. Det är en skandal.

– Jag har varit kritisk till public service tidigare under valrörelsen. Man klarar uppenbarligen inte att hålla sig opartiska, inte ens inför ett riksdagsval.

– Det är uppenbart att public service måste granskas hårdare när det gäller objektiviteten.

SVT-chefen: ”Det var mitt beslut”

Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram och debatten, förklarar beslutet att ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande:

– Att invandrare pekas ut som en grupp som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande, säger hon.

Senare förtydligade Eva Landahl för Expressen:

– Det var mitt beslut. Vi sitter och ser sändningen och har tidigare blivit fällda i Granskningsnämnden när vi inte tillräckligt har tagit avstånd från generaliserande uttalanden. Jag hörde att det blev ett väldigt liv i debatten och att Annie Lööf reagerade.

– Här gjorde vi bedömningen att det är ett uttryck som pekar ut en hel grupp.

Eva Landahl uppgav att hon tog beslutet själv, men att flera SVT-chefer var på plats under kvällen, och inte rådfrågade några jurister. Hon grundade sitt beslut på den så kallade demokratiparagrafen i radio och tv-lagen.

Kvartoft: Reagerade inte

Programledaren Camilla Kvartoft kommenterade beslutet i Medierna i P1 på lördagen. 

– Vi reagerade inte, vi tyckte att han fick mothugg. Ansvarig utgivare gjorde en annan bedömning, det kan jag inte säga något om, säger hon. 

SVT:s vd Hanna Stjärne försvarar beslutet:  

”SVT har att tillämpa Radio- och tv-lagen som säger att uttalanden kan kräva ett bemötande eller avståndstagande. Lagen reglerar all etermedia i Sverige.

I går kväll gjorde SVT:s ansvariga utgivare bedömningen att ett enskilt uttalande i direktsändning, vägt mot lagen, behövde bemötas.

Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av vårt agerande också denna gång,” skriver hon i ett uttalande.


SVT om demokratiparagrafen

Den så kallade demokratiparagrafen återfinns i radio- och tv-lagen. Så här står det i femte kapitlets första paragraf:

 ”… programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet. ” Läs mer här.

Den proposition som ligger till grund för texten kan förtydliga hur demokratiparagrafen ska tolkas (prop. 2005/06:112  s. 32:

”Anknyter till bland annat förhållandet mellan människor, till exempel fördömande av rasism, våld och brutalitet samt hävdande av jämställdhet mellan kvinnor och män. Bestämmelsen anses även innebära en skyldighet att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasistiska fördomar bekämpas.

Flera ledande sverigedemokrater reagerade kraftfullt på SVT:s agerande och krävde att SVT skulle be om ursäkt. 

På fredagskvällen talade SD:s presschef Henrik Vinge med Eva Landahl och på lördagsmorgonen stod det klart att företrädare för SD och SVT ska ha ett möte klockan 11 i SVT-huset. 

”Där kommer jag framföra att detta är en skandal och att vårt krav är att de ber om ursäkt för detta tydligt och omgående”, skriver Henrik Vinge i ett sms till Expressen. 

SVT bekräftar att mötet ska äga rum.

– Sverigedemokraterna har kallat till ett möte med oss, och jag kan bekräfta att det blir ett klockan 11 i SVT-huset. Exakt hur det kommer att se ut och vilka som ska vara med kan jag inte säga nu, uppger Camilla Hagert vid SVT:s pressjour tidigt på lördagsmorgonen.

Vinge: ”Alla kan göra fel”

Efter mötet säger Henrik Vinge att de inte fick någon ursäkt från SVT. 

Han sa också att partiet nu ska fundera på att bojkotta SVT:s valvaka på valnatten. 

– Vi kommer att anmäla det tillgranskningsnämnden och vi kommer ta beslut om vi ska medverka på valvakan på söndag eller inte, säger han. 

Henrik Vinge säger att ”det vore bättre med ett opartiskt public service som inte tar ställning för eller emot enskilda politiker”. 

Har ni någon uppfattning om hur man får ett sådant public service? 

– Det behöver vara betydligt bättre granskning. Där vill vi göra vissa förändringar – både i hur stora resurser den här granskningen ska ha och hur den ska vara utformad. Men sedan handlar det om att det finns en kultur hos public service där det finns en kraftig slagsida åt vänster, säger Henrik Vinge. 



Programledaren Anders Holmberg konstaterade efter debatten:

– Om SVT tar avstånd gäller det för oss också. Jag vill reservera mig och lyssna på det igen för att höra vad som faktiskt sades. Jag upplevde inte som att det ska ha gått över gränsen.

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till