Jimmie Åkessons iskalla drag mot Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson räknar med att få inflytande – efter ett par misslyckade försök att bilda regering.
Foto: OLLE SPORRONG
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson intervjuades i onsdagens ”Bara politik”.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Socialdemokraternas Stefan Löfven.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Moderaternas Ulf Kristersson.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Löfven röstades bort - och SD räknar med att såväl Kristersson och Löfven ska röstas ner i sina första försök att bilda regering.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

SD:s internanalys av det politiska läget har resulterat i en maktplan som bygger på ett delikat rävspel i flera iskalla drag:

De kommande veckorna kommer talmannens första sonderingsuppdrag under ledning av Ulf Kristersson och Stefan Löfven att misslyckas.

Först efter flera misslyckade försök väntas Ulf Kristersson lyckas med uppdraget – efter att han tvingats ge Sverigedemokraterna makt och inflytande.

Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har haft en tydlig linje efter att Stefan Löfven röstats bort som statsminister: Om inte läget förändras kommer SD även att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Den interna analysen i Sverigedemokraternas partiledning efter partiledarsamtalen hittills i den första talmansrundan, som slutade med att Kristersson fick uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda regering, går ut på att partiet nu ska hålla en låg profil.

SD-ledningens slutsats av partiledarsamtalen och det som Jimmie Åkesson fått veta under sina två samtal med talmannen går ut på att Ulf Kristersson kommer att misslyckas i det första försöket att bilda regering eftersom han är satt under tryck inom alliansen att inte ta stöd av SD.Åkesson har varit tydlig med att SD inte kommer att ge grönt ljus till en alliansregering som läget är nu och därmed hotas Ulf Kristersson av 206 nej-röster från SD och de rödgröna i en statsministeromröstning. 175 röster krävs för att fälla en föreslagen statsminister.

Därmed räknar Sverigedemokraterna med att talmannens första försök misslyckas.

Enligt Expressens uppgiftslämnare i SD-riksdagsgruppens ledning räknar Sverigedemokraterna med att tjäna på det i ett senare skede.

Räknar med att Löfven misslyckas

I steg två räknar SD med att talmannen låter Stefan Löfven sondera en regeringsbildning, enligt Expressens centralt placerade källa. Enligt en intern analys i SD kommer han att misslyckas med att få till en blocköverskridande regering.

För att Löfven ska lyckas krävs åtminstone att Centerpartiet lägger ned sina röster. Då skulle de tre andra partierna i alliansen, M+KD+L och Sverigedemokraterna, bara kunna samla ihop 174 nej-röster i en statsministeromröstning.

Annie Lööf (C).
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Det räcker inte med att Jan Björklund – utpekad som alliansens svaga länk – med sina 20 riksdagsmandat lämnar alliansen för Löfven. SD+M+C+KD skulle samla ihop 185 nej-röster om alla riksdagsledamöter följer partilinjen.

Det gör att även ett andra försök att bilda regering skulle misslyckas, enligt SD-analysen.

I rävspelet om makten räknar SD-ledningen med att partiet får inflytande och makt när talmannen i en tredje sonderingsrunda på nytt ger Ulf Kristersson uppdraget att försöka bilda regering.

Den centralt placerade källan i SD:s riksdagsgrupp utgår från att det då blir enklare för Kristersson att bilda en regering med stöd från Sverigedemokraterna när alla andra alternativ har körts i botten i de två första försöken.

Jimmie Åkesson: ”Pressen borde öka”

Från officiellt håll ligger SD lågt med det som kan anklagas för att vara "spelteorier" men Jimmie Åkesson bekräftar i "Bara Politik" i Expressen TV att hans bedömning är att allianspartierna kommer att mjukna under processens gång.

– Det kanske krävs ett par försök i kammaren innan de andra förstår att det finns åttonde parti i riksdagen. Pressen borde öka, säger Åkesson.

Hans bedömning är också att främst Ulf Kristersson är satt under tryck internt i Moderaterna att lösa regeringsfrågan och inte släppa ifrån sig makten till Stefan Löfven.

– Det finns redan en väldig intern press på moderatledaren både i riksdagsgruppen och från kommunalråd. Så det är klart att han kan ju inte misslyckas och sedan inte försöka igen på något annat sätt utan att det får enorm kritik internt, säger Jimmie Åkesson.

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Det är skälet till att SD nu håller sig till en listig plan, enligt Expressens uppgiftslämnare, som går ut på att skynda långsamt och ha tålamod under de två första stegen. Men om det efter flera försök slutar med en alliansregering eller en regering med bara M och KD anses vara svårt att bedöma.

Jimmie Åkessons bedömning är också att den som vore enklast att prata med för att låsa upp regeringsfrågan är KD-ledaren Ebba Busch Thor. 

– Ja det tror jag. Jag tror att det skulle vara en öppning ändå, säger Åkesson i "Bara Politik".

Åkesson poängterar att det var på initiativ från KD som "decemberöverenskommelsen", som utestängde SD från inflytande, fälldes och att det är ett skäl för honom att hoppas på Ebba Busch Thor.

Se hela utfrågningen av Jimmie Åkesson i ”Bara Politik” här.