Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson hotar sparka Dan Eliasson

Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson kastade gosedjur från scenen.
Jimmie Åkesson visade prov på ett stort självförtroende under talet.
Foto: Peo Möller

SD:s partiledare Jimmie Åkesson lovar att sparka Dan Eliasson från MSB om de vinner valet om en månad. Det sade han under sitt sommartal i Sölvesborg.

– I vårt Sverige kommer en vandrande katastrof som Dan Eliasson inte ha en plats på någon myndighet alls, säger han.

Jimmie Åkesson visade prov på ett stort självförtroende under talet. 

– Nu står vi här på upploppet – men inte bara som utmanare. Sverigevänner, vi håller på att vinna, säger Jimmie Åkesson till publikens jubel.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt sommartal i hemstaden Sölvesborg under lördagen, på partiets sommarfestival.

Till tonerna av Gyllene Tider värmde publiken upp stämningen på gräsmattan framför stora scenen. 

Han var full av självförtroende under talet, och pratade om att partiet hade medvind inför valet om några veckor.

LÄS MER: Efter Pridehånet: Jimmie Åkesson vägrar att delta


Under talet gick han till hårt angrepp mot Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Dan Eliasson har fått mycket kritik för hur man i landet hanterat de svåra skogsbränderna under sommaren. Likaså var han kritiserad i sin tidigare roll som rikspolischef.

– I vårt Sverige kommer en vandrande katastrof som Dan Eliasson inte ha en plats på någon myndighet alls, säger Jimmie Åkesson.

Åkessons kritik av Löfven

Han kritiserade både nuvarande och tidigare regeringen för att ha monterat ned viktiga delar av den svenska samhällsstrukturen.

– Man måste kunna se längre än vad näsan räcker. Man kan inte montera ner försvar, krisberedskap, polis och rättsväsende. Men det är precis vad den här regeringen har gjort, och det är så oerhört ansvarslöst, säger Jimmie Åkesson.


Jimmie Åkesson kastade gosedjur mot publiken.
Foto: Peo Möller

Han riktade speciellt sin kritik mot regeringen Löfven, som han menar består av hycklare.

– De gick till hårt angrepp mot förra regeringen när det brann 2014. Sedan dess har man inte gjort någonting, säger Åkesson.

Åkesson gick också till angrepp mot de borgerliga partierna, som han menade inte har skött sin roll i opposition. Han nämnde det numera välkända citatet ”Öppna era hjärtan” av Fredrik Reinfeldt – vilket fick publiken att bua högljutt. 

Jimmie Åkesson påminde publiken om att många i dagens allians satt vid makten då.

 – Sen kom Stefan, säger Åkesson. Han behövde bara ett år, sen stod systemkollapsen för dörren. Resten är historia, och en ganska tragisk sådan, fortsatte Jimmie Åkesson.

Sedan knöt han an till den uppmärksammade partiledarutfrågningen under Pride-festivalen nyligen, där han själv som enda partiledare inte var inbjuden, men i stället representerades av en uppblåsbar elefant på scenen.

Jimmie Åkesson radade upp sju gosedjur uppe på sin scen.

– Ni får själva fundera ut vad den här högen representerar, säger han och läser sedan upp alla andra riksdagspartiers företrädare. Jag kunde inte låta bli, säger han.

Åkesson om Billströms utspel

 Han fortsätter:

– Det är uppenbart att de andra partierna är desperata. De ägnar all sin kraft åt att smutskasta oss. När vi sedan ger tillbaka, som filmen om S, då är deras kommentar att vi borde fokusera mer på vår egen politik. Har de ingen skam i kroppen? Allt känns som ett hyckleri. Det är djupt ohederligt och väldigt obehagligt, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson bemötte också utspelet från Tobias Billström, M, i torsdags där denne sade att M var beredda att bilda regering efter valet genom att luta sig mot SD.

Jimmie Åkesson gav inte mycket för M-utspelet.

– Vi går för hela kakan. Vi ska bli största parti, säger han och menar att andra partier får anpassa sig efter dem.

 – Vi är inte längre något litet parti som man kan kasta runt. Vi är sverigedemokrater och vi tänker återupprätta folkhemmet.

Publiken jublade.

Genom talet utstrålade Jimmie Åkesson ett stort självförtroende.

– Sverigevänner! Om en månad röstar vi bort hycklarna.

Under talet pratade han också om Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

– Jonas Sjöstedt, vi är inte överens om särskilt mycket. Men det är också det som är det fina i demokratin. Man får ha olika åsikter. Jag hyser stor respekt för Jonas Sjöstedt som person och politiker, säger Åkesson.

Han menar att Sjöstedt är trevlig, duktig och en bra ledare. Men sen kom en känga även mot honom.

 – Men håll ordning på ditt folk! Gör en tydlig markering på de antidemokratiska krafter som finns i och kring ditt parti.

Åter till attack mot Eliasson: ”Katastrof”

Efter Jimmie Åkessons tal blev han intervjuad av Expressen – och fick bland annat frågor om hotet att sparka Dan Eliasson:

– Jag ser Dan Eliasson som en vandrande katastrof genom myndighetssverige, säger Åkesson och fortsätter:

– Det är uppenbart att MSB inte har haft den krisberedskap som en sådan myndighet borde ha.

Samtidigt medger Åkesson att Eliasson tillträdde relativt nära inpå sommartorkan och dess medföljande bränder, och att det därför inte enbart varit hans fel.

Därefter utfrågas Jimmie Åkesson om vad han tycker om de senaste utspelen från Tobias Billström (M), i Dagens Industri.

– Man kan tolka det på olika sätt, och jag har ofta sett dem som rena testballonger. Man spelar dubbelt, och Tobias Billström användes så av Reinfeldt också. Det är så Moderaterna jobbar. Jag tror att man har som strategi att testa olika saker. Hur långt kan man gå för att ta regeringsmakten. Det är ett haveri att man gör så, och väldigt otydligt för väljarna, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson om Sjöstedt: ”Hög svansföring”

Jimmie Åkesson fick även frågan om varför han fokuserade så mycket på Jonas Sjöstedt i sitt tal.

– Nu har Vänsterpartiets ungdomsförbund återigen gått ut och sagt att man ska störa mig. Jonas Sjöstedt har väldigt hög svansföring kring demokrati. Om han är demokrat på allvar måste han göra upp med det här, och se till att de som stör på det här sättet utesluts ur Vänsterpartiet, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson utfrågades sedan kring hur man ska maximera sin makt i riksdagen: 

– Förr eller senare måste den här fördämningen brytas. Man kommer inse att det blir avsevärt lättare att styra landet med stöd från oss.

Kommer du bjuda in partiledare för att diskutera samarbete?

– De har inte varit så intresserade av det. Jag är här, och är beredd att samarbeta, förhandla och kompromissa. Men då får man inse att vi inte längre är ett litet parti som man bara kan kasta runt med, säger Jimmie Åkesson.

Exakt vad han kan tänka sig att kompromissa om är dock oklart.

Expressen har sökt Dan Eliasson vars pressekreterare meddelar att han inte kommer att ge någon kommentar till Jimmie Åkessons hot att ge honom sparken.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018