Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Vill man bygga moskéer får man bo i ett annat land

Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkessons turné genom norra Sverige fortsätter – och på lördagsmorgonen höll han torgmöte i Söderhamn.

– Jag skulle vara helt vansinnig om jag var borgerlig väljare, säger Åkesson från scenen.

Strax före 10.00 gick Jimmie Åkesson in på torget. Han klev upp på scenen samtidigt som hög musik dånade ur högtalare och publiken klappade i takt.

Precis som under fredagens tal på Stora torget i Sundsvall menade Åkesson att borgerligheten är ”impotent” och att den har ”satt sig på läktaren”.

– Jag skulle vara helt vansinnig om jag var borgerlig väljare, sa Åkesson.

Därefter visade man upp en bilbrand i Göteborg på storbildsskärmen bredvid scenen.

– Det här är något man ser överallt, sa Åkesson och fortsatte:

– Jag har till och med sett segregationen i Norrlands inland.

Attack på regeringen

Det är inte bara alliansen som får kritik av Åkesson. Snart visade man upp fyra vallöften från Socialdemokraterna i valet 2014 – som Åkesson totalsågar.

Vallöftena var ”lägst arbetslöshet i EU”, ”en skola i toppklass”, ”bättre vård” och ”minskade klyftor”.

– Jag vill påstå att Sverige aldrig har varit mer segregerat än vad det är i dag, sa Åkesson i Sundsvall. 

Åkesson gick sedan tillbaka in på M-ledaren Ulf Kristersson:

– Han måste ge besked kring vem han vill samarbeta med. Löfven eller mig, sa Åkesson.

Det dröjde dock inte länge innan man fortsatte att angripa regeringen. På storbildsskärmen visades en tweet från Annika Strandhäll, S, från januari 2017, där hon hurrade över att Sverige nått 10 miljoner invånare. 

Publiken reagerade med hånskratt.

– Sverige har inte växt för att vi plötsligt börjat skaffa barn. Den har växt för att vi har haft en hög asyl- och anhöriginvandring, sa Åkesson.

Man visade sedan upp en bild på Stefan Löfven med citatet: ”Om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration.”

– Han har ju rätt, den gode Stefan, sa Åkesson sarkastiskt – och tog upp gymnasielagen som han menar är ett tydligt exempel på en ”ansvarslös migrationspolitik” från regeringen.

Åkessons fyra fokusområden

Åkesson pratade sedan om partiets ”fyra fokusområden”: Sjukvård, sammanhållning, migration och trygghet. Från scenen sa han att det finns fler politiska områden som är viktiga – men att dessa fyra är de mest kritiska för Sverige.

För att symbolisera fokusområdena visade man upp valaffischer för respektive område. Sammanhållning bildsattes exempelvis genom ett midsommarfirande med texten:

”Ett Sverige som håller ihop.”

Han la även mycket tid på trygghet:

– Nu har de andra partierna börjat prata om att vi ska ha fler poliser. Det har vi sagt sedan vi kom in i riksdagen, sa Åkesson.

SD-ledaren menar att det även krävs andra åtgärder, som att fängsla fler tungt kriminella.

Han gick sedan in på migrationen:

– Man har öst pengar över olika arbetsmarknadsåtgärder, men ingenting har blivit bättre. Tvärtom, det har blivit sämre, sa Åkesson.

– Riktig integration måste syfta till att hålla ihop samhället, sa SD-ledaren samtidigt som han sågar regeringen och oppositionen vid fotknölarna.

– Kommer du till Sverige måste du anpassa dig till det svenska samhället. Man måste lära sig förstå språket, anpassa sig till lagar och regler, och även lära sig oskrivna lagar och regler. Här i Sverige har vi demokrati, vi strävar efter jämställdhet, vi respekterar våra barn och slår dem inte, vi behandlar våra djur väl och vi strävar efter samförstånd snarare än konflikt. Är man beredd att anpassa sig, då är man välkommen hit.

– Är man inte beredd att anpassa sig, och kräver att få bygga stora moskékomplex med minareter, då är min bestämda uppfattning att man får bo i ett annat land, sa Åkesson och möttes av publikens jubel.

Åkesson om regeringsbildningen

Mot slutet av torgmötet i Söderhamn gick Jimmie Åkesson in på regeringsfrågan.

– När vi vaknar den 10 september kommer vi ha tre jämnstora partier och ett antal små, sa Åkesson.

Han beskyllde de andra partierna för den parlamentariska oredan, och var tydlig med att SD kan tänka sig att samarbeta med alla.