Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson: Signaler från talmannen om att vi får inflytande

Jimmie Åkesson säger att han får signaler om att SD kan räkna med ett betydande inflytande i en eventuell M-KD-regering.Foto: Expressen TV
Åkesson återupprepade också att SD kan tänka sig att rösta för Moderaternas budget.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Åkesson ser med intressa fram emot M-budgeten.Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Ulf Kristersson röstades förra veckan ned som statsminister av riksdagen. 

Jimmie Åkesson förklarar varför hans parti röstade ja i omröstningen. 

– Utifrån de signaler jag fått är det tydligt att vi kan räkna med ett betydande inflytande på en M-KD-regering, säger Jimmie Åkesson i Expressen TV.

Åkesson säger att Sverigedemokraterna inte "säljer sig villkorslöst" när det kommer till regeringsbildning.

Han säger också att det är sannolikt att SD kommer att stödja det budgetförslag som Moderaterna inom kort ska lägga fram.

– Både M och KD är två partier som närmat sig oss väldigt mycket i de frågor vi tycker är viktiga, och det ska bli intressant att se hur Moderaternas budget ser ut sakpolitiskt.

Kommer ni att stödja den budgeten?

– Det är sannolikt, men vi vet ju ännu inte vad den kommer att innehålla i sak, säger Jimmie Åkesson.

"Har fått olika signaler"

Partiledaren tror att SD skulle kunna få ett betydande inflytande om det i slutändan blir en M-KD-regering i Sverige.

– Det bygger jag på de olika signaler vi fått på olika nivåer politiskt. Moderaterna går nu ut och säger att ska deras budgetförslag ska bygga på tre fokusområden: brottsbekämpning, integration och sjukvård. Och det är tre av de fyra fokusområden vi hade i valet. Så jag är inte orolig över om vi skulle få ett inflytande, säger Jimmie Åkesson i TV4 Nyhetsmorgon.

"Signaler via medier och talmannen"

SD-ledaren förklarar sitt resonemang vidare för Expressen: 

– Jag tror att man måste kunna läsa de signaler man får både under bordet, via medier och via talmannen och en väldig massa andra sammanhang. Det är klart att vi inte ger något villkorslöst stöd till någon, då hade vi inte behövt ställa upp i valet. Utan här handlar det om att läsa av vad är det en sådan regering vill göra, vad vill man fokusera på, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare vågar inte gissa på vem som slutligen blir Sveriges statsminister. Han utesluter inte att M-KD-alternativet återkommer som en sista möjlighet och att ytterligare någon borgerligt parti väljer att stödja detta.

"Behövs inte mer sonderingar"

Däremot tycker inte Åkesson att talmannen bör ge Annie Lööf, C, någon extratid till sonderingar.

– Nej, jag tycker hon fått alldeles för mycket tid redan. Jag tycker det är dags att vi går till kammaren med skarpa förslag nu. Det har pratats i över två månader och inget har hänt. Nu är det dags för partierna att bekänna färg, partierna får backa och gör man inte det då har vi ett nyval.