Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson: Kommer inte sitta med i regeringen

Foto: JÖRGEN VIKSTRÖM

Jimmie Åkesson, SD, tror inte att han kommer sitta i regeringen efter valet.

Men han räknar med att partiet får ordentligt inflytande.

– Vem som är statsminister i Sverige är kanske inte den stora frågan, utan vilken politik som drivs, säger han i P1:s partiledarutfrågning.

Med tre veckor kvar till valet är frågan om vilka möjliga regeringsalternativ som finns när väljarna lämnat sina röster en hett omdiskuterad fråga.

Stefan Löfven och Ulf Kristersson är de två huvudsakliga statsministerkandidaterna. Även om  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson driver ett tredje alternativ ser han det inte som troligt att han kommer att vara den som bildar regering efter valet den 9 september, berättar han i P1:s partiledarutfrågning på torsdagsmorgonen.

– Vi har en verklighet att förhålla sig till. Vi har två att välja på som det ser ut just nu. Allting hänger ihop vad vi och våra väljare får ut av att stödja den ena eller andra, säger Åkesson.

Stänger inga dörrar

I Expressen TV:s och Di TV:s partiledardebatt på tisdagen sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att hennes parti kan tänka sig att prata med SD när partiet "lever som de lär", med hänvisning till en rad olika företrädare som i olika sammanhang gått utanför partilinjen och bland annat fällt rasistiska uttalanden.

Dagen efter berättade Jimmie Åkesson på en valturné i Jämtland att han ser KD-ledarens kommentar som en öppning – och att hans mål är att ingå i ett "konservativt block".

– Tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna skulle vi kunna bilda ett slags konservativt block i riksdagen, säger han. 

När Åkesson i P1:s partiledarutfrågning får frågan om huruvida dörren mot Socialdemokraterna och Stefan Löfven är stängd svarar SD-ledaren att vem som sitter som statsminister inte är den huvudsakliga frågan – utan att det viktigaste är att partiet får inflytande i politiken.

Efter intervjun är Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach skeptiskt till det uttalandet, som menar att Åkesson främst skapar spelrum för att få inflytande i ett regeringsunderlag med M och KD.

– Han kan inte stänga dörren för Stefan Löfven nu även om det i praktiken inte kommer att bli något samarbete, det är osannolikt.

Tillsammans med V är SD det enda partiet i riksdagen som vill att Sverige träder ut ur EU. Nu vill han se en process som liknar den som skedde i Storbritannien innan beslutet fattades om ett utträde där.

– Min inställning är att vi ska omförhandla villkoren för EU och sedan ska befolkningen få säga sitt om det, säger Åkesson.

Kan ta generationer att bli "svensk"

I slutet av utfrågningen pressar intervjuarna Åkesson om SD:s principprogram där det görs skillnad på ett svenskt medborgarskap och ett medlemskap i den svenska nationen. För att kvalificera för den senare ska man bland annat känna lojalitet mot Sverige och göra den svenska historien till sin.

– Det är teori vi pratar om. Att visa att ett samhälle mår allra bäst av att de som bor i ett land har samma tillhörighet, säger Åkesson.

– Det är ingen som påstår att den här assimileringen, det är inget som sker för att du byter mark under fötterna. Det kan ta generationer innan du är assimilerad.

Åkesson: Illvilliga tolkningar

Ett annat begrepp som Åkesson ombes definiera från partiets principprogram är det om att alla människor har en "nedärvd essens". Partiledaren menar att det mest målande exemplet är skillnaderna mellan män och kvinnor.

– Det finns ständig diskussion om arv och miljö. Arvet och DNA har betydelse för vilka människor vi blir, sedan har det tolkats som något annat och det handlar om att det är illvilliga tolkningar.

Ekots politiske kommentator sågar Åkessons resonemang strax efter intervjun.

– Det här med mäns och kvinnors essens, det förstår jag bara inte. Man kanske måste vara professor i filosofi för att förstå det.