Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s vallöfte: Sänk priset på bensin med 70 öre per liter

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD. Foto: PELLE T NILSSON / PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Lägre priser för mer fossilt bensinbränsle och lägre skatter åt pensionärer. Hyr fångceller åt svenska brottslingar i andra EU-länder... samt ett hårdnackat förnekade av kännedom om tidigare nazistaktiviteter bland SD-kandidater.

Partiledaren Jimmie Åkesson presenterade under onsdagsförmiddagen Sverigedemokraternas valmanifest. 

Manifestet sågas av finansminister Magdalena Andesson.

70 öre billigare ska bensinen bli om SD får bestämma, förklarade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett rum i Sveriges Riksdag under onsdagsförmiddagen. Det ska göras med att speciella styrmekanismer avsedda att införa mindre fossilt bränsle i bensinen avskaffas.

– Det handlar om vad många miljöorganisationer utomlands kallar för fulbränsle som palmolja och annat som stoppas in i tanken. Bränsle som har en ännu större klimatpåverkan, säger Jimmie Åkesson. Samtidigt är det en hel rad med olika i partiets onödiga subventioner till elbilar och elcyklar med som partiet vill spara in på.

När Expressen frågar Jimmie Åkesson hur valmanifestets politik ska verka för ett fossilfriare Sverige blir svaret något otydligare.

– Ja, till exempel genom att vi fortsätter att köra kärnkraften och utvecklar den och på ett effektivt ställer om men på ett sätt så att det inte drabbar människor som bor på landsbygden och i glesbygden, säger han.

"Vill göra stora skattesänkningar"

Valmanifestet illustrerades av en röd stuga med vita knutar. I Sverigedemokraternas ögon innefattar den besparingar på 41 miljarder kronor. Det ska uppnås genom omställningar i integrations- och migrationspolitiken samt genom en reformering och nedläggning av Arbetsförmedlingen (som ska skötas av andra aktörer).

Finansminister Magdalena Andersson kommenterar Valmanifestet över telefon till Expressen från ett skolbesök i Nacka:

– Det är väldigt tydligt att Sverigedemokraterna profilerar sig som ett parti för de rika och välbeställda. De vill göra stora skattesänkningar för de som har de högsta inkomsterna samtidigt som deras politik innebär stora nedskärningar i kommunernas verksamheter: barnomsorgen, skola och äldreomsorgen skulle behöva skära ned tiotusentals tjänster, säger finansministern.

Vad styrker du det på?

– De besparingar som de gör genom att ta bort kommunersättningar på mångmiljardbelopp och man tar också bort etableringsersättningar på mångmiljardbelopp. Kommunersättningar är ju ersättningar som staten ger kommunerna för kostnader som de de facto har. Om inte människor får etableringsstöd så får de ju försörjningsstöd och det är en kostnad som kommunerna då får ta, säger Magdalena Andersson.

– Deras besparingar på migration är de facto besparingar på kommunerna!

Vill ta bort begreppet "inkomst av pension"

Pengarna som Sverigedemokraterna anser sig bespara på de posterna ska användas till att jämställa pensionärernas skatter med inkomstskatten.

– Vi tar bort begreppet inkomst av pension. Det blir inkomst av arbete, säger Oscar Sjöstedt, partiets talesman för ekonomiska frågor. Enligt honom skulle det ge 1000 kronor mer i månaden åt ett genomsnittligt pensionärspar i Sverige.

Sverigedemokraterna säger sig också vilja öka kapaciteten och göra besparingar inom fångvården genom att hyra platser i fängelser i andra EU-länder.

– Vi är beredda att göra som Norge. Vi vill låsa in fler grovt kriminella och hålla dem inne längre. Vi är beredda att hyra anstaltsplatser i andra länder. Vi har tittat på Norge som gör det. Det finns ett utbud av ledig kapacitet och där finns också en helt annan prisbild. Det är billigare att driva fängelser i andra delar av EU än i Sverige, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Det håller inte finansminister med om heller:

– Norge har prövat den modellen och kommit fram till att det är dyrt och krångligt, säger Magdalena Andersson.

Andra punkter i SD:s valmanifest

– Införande av en lag om civilkurage

– Inrätta en svensk kulturkanon som garanti för gemensamma referenspunkter kring svensk kultur

– Sverige ska endast ta emot asylsökanden från grannländer och stoppa allt mottagande så länge närområdet är säkert.

– Staten ska garantera brottsoffers skadestånd och kräva in beloppet från gärningsmannen

– Straff ska kunna förlängas om återfallsrisken anses hög inför frigivning

– Nationellt tiggeriförbud

– Bostadsområden ska utformas i traditionell byggnadsstil på ett hemtrevligt sätt

– Avskaffa vårdköer som inte är medicinskt berättigade

– Genomföra folkomröstning om EU-medlemskapet

– Hyra platser för svenska fångar i andra EU-länders fängelser