Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkesson: M närmar sig oss

Jimmie Åkesson kommenterar nu Ulf Kristerssons debattartikel som publicerades på DN debatt i går. Foto: OLLE SPORRONG
Enligt SD-ledaren närmar sig Moderaterna hans parti. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Moderaterna har närmat sig Sverigedemokraterna i flera viktiga frågor. 

Det anser SD-ledaren Jimmie Åkesson när han nu uttalar sig för första gången om Ulf Kristerssons nya programförklaring:

– Det är ju mycket som är fullt rimligt.

Han uppmanar samtidigt M-ledaren att överge alliansen. 

I den första intervjun efter Ulf Kristerssons möte med talmannen på tisdagen välkomnar nu SD-ledaren Jimmie Åkesson de nya beskeden från Moderaterna. 

– Det är ju en politik som är väl känd sedan valrörelsen, och någonstans kan jag väl tycka att riktningen är rimlig för det som han lägger fram. Men det saknas ju konkreta detaljer – och det är väldigt svårt att få dem till sig när man inte kan prata med varandra, säger han.

Vad tänker du om det faktum att Ulf Kristersson skrev under den här debattartikeln själv?

– Jag vet inte om man behöver analysera det annat än att han är sonderingspersonen. Men det är klart att han kanske vill frigöra sig från alliansen. Han kanske börjar inse så smått att det blir väldigt svårt att bilda den regering som han helst vill bilda och att han börjar fundera på andra lösningar. 

Vad säger du om de politiska förslag eller inriktningar som han anger i den här debattartikeln?

– Det är ju mycket som är fullt rimligt rent riktningsmässigt, sen har jag lite svårt att köpa – eller inte så lite naturligtvis – idén om att man ska begrava hela migrationspolitiken i någon slags parlamentarisk utredning. Jag tycker det är alldeles för fegt. Det finns en väldigt tydlig majoritet i riksdagen för en stramare migrationspolitik och det är de tre stora partierna som står bakom den riktningen. Vi tre borde kunna sätta oss ner och få till en stabil bred lösning på migrationspolitiken långsiktigt. 

Jimmie Åkesson välkomnar beskedet

Räknar du med att Ulf Kristersson trots tidigare besked kommer att kontakta dig den närmaste tiden?

– Vill han bli statsminister så bör man på något sätt lyssna på det som jag och andra partikamrater till mig har sagt, att vi inte kommer att släppa fram någon regering eller statsminister om det inte är så att vi känner oss säkra på den politik som den tilltänkta regeringen ska driva och att vi kan leva med den politiken. Då är det rimligt att man pratar med varandra. Han kanske kommer fram till det så småningom. 

Vilket är ditt besked om telefonen plötsligt ringer?

– Mitt besked är att vi bör sätta oss ned och prata. Det är en sak att skriva en debattartikel i Dagens Nyheter om vilken politisk inriktning man vill ha. Det är väl en bra utgångspunkt för samtal, men det är just bara en utgångspunkt. Det är inte ett underlag för att bilda en regering. 

”Moderaterna har kommit närmare oss”

Men känner du med den här debattartikeln att ni ändå har kommit något steg närmare Moderaterna?

– Jag skulle snarare säga att det är Moderaterna som har kommit ganska många steg närmare oss i viktiga frågor, inte minst när det gäller synen på kriminalpolitiken, migrationspolitiken och på hur viktigt det är att nu rusta Sverige för den kommande lågkonjunkturen. Det är precis de prioriteringarna som är viktigast just nu. Det finns goda förutsättningar för konstruktiva samtal, men det krävs ju nästan att man får till de där samtalen i så fall. 

Innebär detta att Moderaterna har kommit något närmare ett stöd från Sverigedemokraterna?

– Jag tror att den dagen då man överger idén om en alliansregering, vilket jag utgår från att Ulf Kristersson kommer att göra så småningom, då har man kommit ett steg närmare att kunna bilda en moderatledd regering i en annan konstellation. Antingen som en enpartiregering eller tillsammans med Kristdemokraterna.