Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson: ”Kände verkligen för Åsa Romson”

HEMMA BÄST. Det är roligare i Sölvesborgs kommunfullmäktige än i riksdagen, tycker Jimmie Åkesson. ”Det är inte lika formellt, om man uttrycker det så”, säger han i intervjun med Expressens Niklas Svensson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
MAKTPAR. SD-ledaren Jimmie Åkesson gratulerar sin sambo och partikamrat Louise Erixon till posten som ordförande för kommunstyrelsen i Sölvesborg.Foto: JÖRGEN KLINTHAGE / SYDÖSTRAN
HOPPAS PÅ M. Jimme Åkesson har en förhoppning att Moderaternas syn på SD ska förändras, även på riksplanet: ”Det är många som säger till mig att Ulf Kristersson borde lära av Sölvesborg, Bromölla, Hörby, Trelleborg...”Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jimmie Åkesson berättar hur han kände för Åsa Romson när det blåste som mest kring henne. Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS BILDBYRÅN SVERIGE

Louise Erixons sambo lutar sig tillbaka i skinnsoffan på tjänsterummet i riksdagen. 

– Hon är en fantastiskt kompetent politiker och nu har hon fått det högsta valda politiska ämbetet i Sölvesborgs kommun. Jag är jättestolt, säger Jimmie Åkesson, 39. 

I en stor intervju talar SD-ledaren också ut om sin egen framtid, den segdragna regeringsbildningsprocessen – och om krisen för Miljöpartiet och Liberalerna: 

– Jag tycker synd om dem.

Det blev några wienerkorvar med senap. Sedan gick de och lade sig. 

Några timmar tidigare – i måndags kväll – utsågs Louise Erixon, 29, till ordförande i kommunstyrelsen. Nu är hon alltså ”statsminister” i Sölvesborgs kommuns ”regering”.

– Vi hade nästan sju timmars kommunfullmäktige och var hemma ganska sent efter alla intervjuer. Men ska jag vara ärlig så har vi redan firat en gång med champagne och bubbelbad. Det var i samband med att det i praktiken blev klart att det skulle bli så här, berättar Jimmie Åkesson.

SD-PAR. Jimmie Åkesson och Louise Erixon efter att hon valdes till kommunstyrelsens ordförande i måndags. Foto: JÖRGEN KLINTHAGE / SYDÖSTRAN

I dag är han irriterad över att många journalister kallar Louise Erixon för ”Jimmie Åkessons sambo”. 

– Det har varit en förminskande debatt. Jag tycker inte att hon ska kallas för Jimmie Åkessons sambo, utan hon är Louise Erixon. Det beror väl på att jag är en offentlig person, men det är hon också. 

Är du stolt?

– Jag är jättestolt. 

På lördagsförmiddagen håller Jimmie Åkesson tal inför partikamraterna på Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i Västerås.

– Jag kommer att prata om våra framgångar i kommunvalen och koppla det till min egen resa.

– Det är jättekonstigt att sitta i kommunfullmäktige och rösta ja till allting. Jag har alltid fått rösta nej, i 20 år, och nu helt plötsligt ska man tycka samma sak som majoriteten.

”Jag har varit med ett tag”

Det har gått tretton och ett halvt år sedan Jimmie Åkesson utsågs till partiledare för Sverigedemokraterna, den 7 maj 2005.

Då hette Sveriges statsminister fortfarande Göran Persson och Socialdemokraterna hade 144 mandat (motsvarande 39,85 procent av rösterna) i riksdagen. Sverigedemokraterna hade tre år tidigare, i valet 2002, fyrdubblats och gått från ingenting (0,37 procent) till nästan ingenting (1,44 procent).

– Jag har varit med ett tag, och jag har varit frustrerad men också haft tålamod. Trägen vinner. Jag kommer att prata om det i mitt tal, men också koppla det till den politik som vi faktiskt får igenom. Kommer den att göra skillnad på riktigt? Det är jag övertygad om. 

Expressens politiska reporter Niklas Svensson mötte SD-ledaren Jimmie Åkesson på hans rum i riksdagen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ändå har han bestämt sig för att inte kandidera till den lokala partistyrelsen, där han suttit i alla år.

– Så nu kan du skriva att ”Åkesson avgår”. 

Varför då?

– Jag behövs inte. Det är stabilt och fungerar så bra, så det finns ingen anledning för mig att ens… Jag tycker det är jättekul och jag får säkert vara med på mötena om jag frågar snällt, men jag har inget kontrollbehov i det avseendet – även om det är min lilla bebis i grunden. 

Men du fortsätter som kommunfullmäktigeledamot?

– Ja, det kommer jag att göra. Jag hade glömt hur roligt det var. Det var jättespännande att sitta där och lyssna på budgetdebatten. Det kan vara ganska lättsam ton i en sådan debatt trots att man inte är överens om någonting. 

Det är roligare i Sölvesborgs kommunhus än i riksdagens kammare?

– Det är inte lika formellt, om man uttrycker det så. 

För ett par år sedan, i Almedalen, trodde Jimmie Åkesson att han efter valet skulle leda landets största riksdagsparti. Men så blev det inte. SD fick 17,5 procent och blev ”bara” det tredje största av åtta partier. 

– Jag är övertygad om att vi kommer att bli största parti om ingenting väldigt drastiskt sker, antingen med partiet eller med landets utveckling. Opinionsmässigt tror jag att vi egentligen är det redan, och det har vi varit länge. Jag har alltid sagt att Sverigedemokraterna är ett 30-procentsparti minst, utifrån vad vi tycker och fokuserar på och utifrån vad väljarna tycker i de frågorna. 

 

BLICKAR FRAMÅT. Jimmie Åkesson är övertygad om att Sverigedemokraterna kommer att bli landets största parti. I riksdagsvalet 2018 blev partiet tredje störst, efter S och M.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men hur kan du säga att ni är ett 30-procentsparti när ni fick mindre än 18 procent i valet?

– Det är en fullt möjlig potentiell siffra som vi borde kunna uppnå om vi nyttjar vår fulla potential – och vi har ju varit där i vissa opinionsmätningar. Så jag ser inte det som onåbart. Men när det sker, ja, det beror mycket på vem som får bilda regering nu och hur det kommer att gå i de kärva tider som väntar. Vilka effekter får det för oppositionen och vad kommer att hända i ett eventuellt nyval?

Jimmie Åkesson har suttit längst av alla partiledare

Ingen annan av dagens partiledare har suttit så länge som Jimmie Åkesson. Under hans tid har Socialdemokraterna letts av Göran Persson, Mona Sahlin, Håkan Juholt och nu Stefan Löfven.

Händer det att du blir trött på allt och funderar på att sluta?

– Jag tror alla tänker så, att det hade varit skönt att göra något annat. Men aldrig seriöst. Jag tycker det här är jätteroligt nu. Vi är på allvar med och påverkar regeringsbildningen och vi har varit med om att splittra alliansen, bidragit till det, det är fantastiska avtryck vi sätter och det är klart att det är en ynnest att få vara med om det.

Jag skulle kunna sluta i dag och det skulle gå alldeles utmärkt

Hur långt fram i tiden planerar du då. Tar du det dag för dag eller ser du fram till 2022 och nästa ordinarie riksdagsval?

– Som partiledare planerar jag väl... De mandatperioderna är tvååriga och jag får försöka förnya förtroendet vartannat år. Men min plan är att göra det fram till nästa val och en tid därefter, åtminstone. 

Finns det några naturliga efterträdare?

– Ja, det finns det. Jag skulle kunna sluta i dag och det skulle gå alldeles utmärkt. 

På frågan om vilka egenskaper som är viktigast för en partiledare konstaterar Jimmie Åkesson:

– Det förändras över tid beroende på hur partiet utvecklas. Men i dag är vi ett stort och brett parti, och det passar min ledarstil ganska bra: att det kommer in olika intressen i partiet, olika åsikter och olika utgångspunkter. Det är lite min styrka, om man får tala i såna termer i Sverige, att jag lyckas hitta de här gemensamma nämnarna som gör att vi håller ihop partiet. Det tror jag kommer vara en ännu viktigare egenskap framöver, för den som kommer sen. Att lyckas med den här transformeringen av partiet, från ett ganska litet parti till ett nytt statsbärande parti i Sverige.

I Sölvesborgs kommun samarbetar SD nu med Moderaterna.

 

NY ALLIANS. Moderaternas Emelie Pilthammar (till vänster) är nu vice ordförande i kommunstyrelsen i Sölvesborg och SD:s Louise Erixon är ordförande. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Vad tänker du om att Moderatledaren Ulf Kristersson sagt att det är fel att samarbeta med er på alla nivåer?

– Jag tycker det är ett jättekonstigt ställningstagande och en märklig inställning, för nu har jag ju sett med egna ögon hur ett sånt samarbete kan fungera och hur ödmjuk inställningen har varit från alla parter i de här samtalen. Man har givit och man har tagit, både i form av personuppdrag men också politiskt. Det har varit oerhört konstruktiva samtal. Det är många som säger till mig att Ulf Kristersson borde lära av Sölvesborg, Bromölla, Hörby, Trelleborg och vilka ytterligare kommuner det nu handlar om. 

Moderater?

– Ja, det också.

Det är många som säger till mig att Ulf Kristersson borde lära av Sölvesborg, Bromölla, Hörby och Trelleborg

Hur kommer det att märkas att SD och M ska samregera i Sölvesborg?

– Vi fick igenom samstyrets budget nu på fullmäktige och den innehåller nästan 50 utredningsuppdrag till förvaltningen. Så man sätter ett rejält reformtempo redan från början. Sen är kommunernas ekonomier generellt ganska ansträngda och Sölvesborg är inget undantag. Det avspeglas också i den möjlighet man har att göra satsningar. Men man gör vissa besparingar på det man har klagat på i alla år, och sen satsar man på till exempel en kurator för de äldre eller en talpedagog för de elever som har behov av det. Jag hoppas och tror att det leder fram till ganska stora reformer, men det kommer att ta ett par år. 

Vem tror du blir nästa partiledare att avgå?

– Jag vet väl att det blir Gustav Fridolin (som redan meddelat att han lämnar i maj nästa år när Miljöpartiet håller kongress, red anm).

Det är ingen som hinner före?

– Det skulle ju teoretiskt kunna vara det och det skulle ju kunna avgöras redan inom någon vecka. Det är inte osannolikt att till exempel Jan Björklund hänger på en väldigt skör tråd just nu, men det beror nog helt på hur han väljer att hantera sin roll de närmaste dagarna eller veckorna. 

LED MED MP-KOLLEGAN. SD-ledaren säger att han kände för tidigare MP-språkröret Åsa Romson ”på ett personligt plan”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Är du skadeglad när du ser att det är kris i andra partier?

– Nej, det är jag inte. Tvärtom, jag lider med dem. Jag kommer ihåg när Åsa Romson hade det tufft ett tag, med viss rätt naturligtvis. Vi är inte politiskt överens om någonting, men jag kände verkligen för henne på ett personligt plan för jag kan relatera till hur hon kände det. Jag var faktiskt lite trevlig mot henne och frågade: ”Hur mår du?” Och så pratade vi en kort stund om det. Det är enda gången vi har pratat med varandra.

Jag kommer ihåg när Åsa Romson hade det tufft ett tag, med viss rätt naturligtvis
Liberalernas partiledare Jan Björklund.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och nu lider du med Jan Björklund och med Miljöpartiets språkrör?

– Jag kan inte säga att jag lider med dem, men jag kan relatera till den situation som de befinner sig i. Det kan inte vara lätt att vara partiledare när det börjar – när stora delar av partiet börjar slå ut och pratar om att man borde välja någon annan.

Du kan tycka synd om dom?

– Jag kan tycka synd om dom.