Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam: ”Han försöker flytta fokus”

Statsvetaren Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

En koalition av villiga, som ”frimodigt" lägger fram sin politik utan att ge SD inflytande. 

Så beskriver Ulf Kristersson sin idé om hur Sverige ska styras.

Vad menar han? Och är det möjligt?

Statsvetarna Jenny Madestam och Tommy Möller reder ut Moderatledarens senaste Facebookinlägg.

– Det ser ur moderat synvinkel ganska dystert ut när det gäller möjligheten att få till stånd en Moderatledd regering i någon form, säger Tommy Möller.

I ett inlägg på Facebook på fredagen beskriver Moderatledaren Ulf Kristersson hur han vill bilda regering.

Alliansen är fortsatt hans huvudalternativ, skriver han:

”Också när S vägrar förhandla och vara konstruktiva, så tycker jag att en regering med de fyra allianspartierna ska prövas i riksdagen.”

Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jenny Madestam, universitetslektor i statsvetenskap, menar att en alliansregering är utesluten eftersom alliansen då måste ha stöd av Sverigedemokraterna, vilket Liberalerna och Centerpartiet har sagt nej till. Inte ens Ulf Kristersson själv hoppas längre på en alliansregering, tror hon.

– Det tror jag att han har listat ut. Det därför han nu lanserar nästa drag.

Beredd att bilda regering utan L och C

”Det andra alternativet”, skriver Ulf Kristersson i sitt Facebookinlägg, ”är att ett eller flera allianspartier bildar regering, med ett eller flera allianspartier som nära samarbetspartners utanför regeringen. Jag kallar förslaget för '3-2-1'. Dvs regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen.”

Efter ett år skulle samarbetet utvärderas och eventuellt breddas med de partier som dittills valt att stå utanför regeringen, tänker sig Kristersson.

Utspelet har väckt irritation inom både L och C

”Riskerar att ses som svikaren”

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, är skeptisk till om Kristerssons drag kommer att fungera.

– Att C och L skulle sätta sig i en alliansregering trotsar all logik. Då är frågan: klarar de ens av att ingå i ett stödunderlag tillsammans med SD? Det är också tveksamt eftersom de har gjort det här till en huvudfråga. 

Tommy Möller.

– Det är svårt att se hur C och L ska ta sig ur den knipa de har försatt sig själva i genom sina kategoriska utfästelser. 

Jenny Madestam:

– Med 3-2-1-alternativet riskerar det parti som ställer sig utanför att ses som svikaren, den som har spräckt alliansen. Och att stå utanför en regering som både blir beroende av stöd från det egna partiet och från Sverigedemokraterna kommer inte att fungera smärtfritt – tvärtom.

"Verklighetsfrånvänt”

Moderatledaren försäkrar dock i sitt Facebook att SD inte ska få något att säga till om:

”Varken Sd eller V skulle ges inflytande över regeringens politiska inriktning." 

Att inte V får något inflytande i en Moderatledd regering säger sig självt, men att detsamma skulle gälla SD beskriver Madestam som ”naivt”, och Möller som ”verklighetsfrånvänt”.

– Det känns lite egendomligt med tanke på att det krävs att SD lägger ned sina röster, och de har ju varit tydliga med att de inte tänker göra det utan att få några villkor tillgodosedda, säger Tommy Möller.

Ulf Kristersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson fortsätter sitt inlägg:

”Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen.”

– Det han försöker göra är att flytta fokus från vem som stöder vem och ha mera fokus på sakfrågorna. Den här politiken vill man genomföra. Vem som trycker på grön knapp är mindre viktigt, säger Jenny Madestam.

Möller: L och C har en tuff period framför sig

Tommy Möller bedömer att Kristerssons utsikter att bli statsminister är mycket små. 

– Det ser ur moderat synvinkel ganska dystert ut när det gäller möjligheten att få till stånd en Moderatledd regering i någon form, säger han.

En faktor som ändå talar till Moderatledarens fördel är trycket från allmänborgerliga debattörer och intressegrupper som trycker på C och L för att de ska ändra sig och ställa upp bakom en borgerlig statsminister när chansen finns, menar Möller.

– Man kan ana konturerna av den debatt som kommer att uppstå efteråt om man förhindrar tillkomsten av en borgerlig regering och i stället låter Stefan Löfven regera vidare. 

Vilket kommer att uppfattas som det största sveket: att släppa fram Löfven eller att ge SD inflytande?

– Det är svårt att se. Hur de än väljer kommer de att få en väldigt tuff period framför sig opinionsmässigt.