Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter SD-bråket: SVT slutar med kritiserade markeringar

SVT tog efter partiledardebatten avstånd från Jimmie Åkesson uttalande i debatten mot Annie Lööf om invandrare och jobb.
Foto: SVT
Annie Lööf (C) blev upprörd över Jimmie Åkessons uttalande om invandrare. – Hur uttrycker du dig, utbrast hon.
Foto: SVT
SVT:s programledare Martina Nord, som i SVT:s sändning efter debatten sa att SVT tar avstånd från ett uttalande från Jimmie Åkesson som var ”grovt generaliserande”.
Foto: SVT
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.
Foto: TT
Jan Helin
Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
1 / 8

SVT ska sluta med politiska markeringar som den i SVT-debatten, det skriver programdirektör Jan Helin i DN

Han menar att SVT blev utnyttjade som politisk motpart. 

Nu svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson:

– I klartext innebär SVT:s agerande att den styrande majoriteten bestämmer vad oppositionspolitiker får säga i en valdebatt i den statliga ägda tv-kanalen. Det är faktiskt helt absurt.

I direktsändning tog SVT avstånd från ett uttalande från SD-ledaren Jimmie Åkesson. 

Trots skarp kritik försvarade kanalen sitt beslut, men bytte ansvarig utgivare för valvakan. 

Nu skriver programdirektören Jan Helin att man ska sluta med den här typen av markeringar i efterhand.   

Jan Helin: "Vi blev utnyttjade"

I DN-artikeln skriver Jan Helin: 

"Vi uppfattades i bästa fall som ängsliga, i sämsta fall som partiska mot ett parti, därtill blev vi effektivt utnyttjade som ensidigt utnämnd politisk motpart".  

Enligt Helin kommer SVT därför att arbeta för att avskaffa den typ av markringar i efterhand, som gjordes i samband med SVT:s partiledardebatt i fredags.  

Han hävdar dock att demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen äger mer relevans än på länge.

"En mindre dramatisk slutsats av det som inträffade i fredags är att vi helt enkelt kunde ha skött vårt journalistiska hantverk bättre och att demokratiparagrafen fortsatt är förenligt med principen om opartiskheten", skriver Jan Helin. 

SVT ska nu uppdatera arbetssätt 

SVT ska nu uppdatera sin förståelse och tillämpning av demokratiparagrafen och säkra sin förpliktelse inför den "genom ett vaket och öppet, kritiskt, ifrågasättande", när liknande uttalanden dyker upp.   

Jan Helin utvecklar resonemanget för Expressen:

– Det är viktigt att komma ihåg att den här typen av markering handlar om att leva upp till demokratiparagrafen. Det är inte politiska markeringar, säger han. 


Jan Helin fortsätter:

 – Efter debatten som uppstod efter partiledardebatten kan vi konstatera att vi inte blev förstådda. Vi kommer därför att utveckla vår journalistik för att leva upp till demokratiparagrafen. Andemeningen och betydelsen av den är fortsatt viktig, men vi måste utveckla våra metoder för hur vi lever upp till den. Ett sådant arbete är redan inlett tillsammans med våra redaktionella ledningar.

Åkesson: "Jag får dåliga vibbar" 

Men Jimmie Åkesson är fortfatt kritisk efter dagens besked från Jan Helin. 

– I klartext innebär SVT:s agerande att den styrande majoriteten bestämmer vad oppositionspolitiker får säga i en valdebatt i den statliga ägda tv-kanalen. Det är faktiskt helt absurt, säger Åkesson och fortsätter:

– Som vanligt är det svårt att tolka det Jan Helin säger, men jag får dåliga vibbar. Han talar om "självkritik", men jag förstår inte vad denna självkritik handlar om. I sak fortsätter han att ta ställning mot ett riksdagsparti, och tycks vilja skärpa den hållningen ytterligare.

SVT markerade i efterhand

Det var när slutdebatten handlade om att integration som SD-ledaren Jimmie Åkesson hamnade i en het ordväxling med C-ledaren Annie Lööf. 

– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sa Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson under partiledardebatten.
Foto: Skärmdump SVT

Annie Lööf dunkade näven i talarstolen och utbrast upprört: "Hur uttrycker du dig?". 

När debatten var slut framförde programledaren Martina Nord SVT:s avståndstagande från Åkessons uttalande. Hon sa att det var "grovt generaliserande" att SVT tar avstånd ifrån det. 

Avståndstagande blir lätt otympliga

SVT-profilen Anders Holmberg ledde slutdebatten i SVT tillsammans med kollegan Camilla Kvartoft. Han menar att det är klokt att frågan nu tas upp för diskussion. 

– Jag känner de som har fattat det här beslutet så pass väl och vet att de inte är intresserade av att rikta sig mot något parti, eller vara partiska. De har tolkat reglerna så som att de var tvungna att göra ett ställningstagande utifrån vår demokratiparagraf, det har uppfattats som att vi har blivit partiska mot SD. Det visar på problematiken med att gå ut med ett avståndstagande i ett sådant här läge. 

Var det fel att gå ut med ett avståndstagande?

– Ja, jag tycker generellt att den där typen av avståndstaganden lätt blir otympliga och officiösa och dessutom kan tolkas som det gjorde i fredags. Jag tycker och har tyckt länge att vi ska agera som journalister och ställa kritiska frågor om nån säger nåt som uppfattas som kontroversiellt. Eller som i fredags låta andra debattörer bemöta det, säger Holmberg. 

SVT-kollegan Camilla Kvartoft håller med: 

– Den här typen av avståndstagande kan bli svårbegriplig för publiken. Det är bra om man kan hantera det på ett journalistiskt sätt i stället. Som programledare i direktsändning tycker jag att vi ska stanna upp och ifrågasätta kontroversiella uttalanden eller låta motdebattörer bemöta det, som vi gjorde i slutdebatten, säger hon och fortsätter: 

– Det är svåra frågor, där beslut måste fattas mycket snabbt. Det vore bra om diskussionen nu kan leda till att publiken får mer kunskap om dom regler som public service måste följa.


Programledare Anders Holmberg tycker att diskussionen är klok.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

SD krävde ursäkt från SVT

Det var SVT-chefen Eva Landahl som ensam fattade beslutet. Från SD:s håll kom snabbt och skarp kritik. 

– Vi har knappt två dygn till vallokalerna stänger, och då väljer statstelevisionen att lägga sig i debatten genom att "ta avstånd" från en partiledares ståndpunkt. Det är en skandal, sa Jimmie Åkesson.

Partiet krävde en ursäkt. Presschefen Henrik Vinge hade ett möte med SVT-cheferna på lördagen – som dock vägrade backa.  

När Expressen på lördagskvällen avslöjade att SVT-chefen Eva Landahl hade gillat två SD-kritiska tweets petades hon som ansvarig utgivare för SVT:s valvaka.