Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Björklund om pressen inifrån på Ulf Kristersson

Jan Björklund, L, i Nyhetsmorgon på fredagen. Foto: TV4
Ulf Kristerssons regeringsförslag prövas i skarpt läge på onsdag. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Björklund ska rösta nej till Ulf Kristerssons regeringsförslag nästa vecka. Sprickan inom alliansen blir då ännu djupare.

L-ledaren hävdar samtidigt att Kristersson pressas hårt inom Moderaterna för att samarbeta med SD.

– Ulf Kristersson har en ytterst stark press på sig, säger Björklund i TV4 Nyhetsmorgon.

Men det tillbakavisar M-ledaren:

– Nej, men jag har hårt tryck på att vi ska göra allt vi kan för att genomföra vår politik.

Det har gått två månader sedan valet och klockan 09 på onsdag i nästa vecka ska riksdagen rösta om man vill ha Ulf Kristersson som statsminister.

Liberalernas ledare Jan Björklund ska rösta nej till allianskollegan. Det gör han ingen hemlighet av.

Vill bilda regering med MP

Björklund anser att Kristerssons regeringsalternativ blir beroende av SD. 

– Alliansen är mindre än de rödgröna och måste förhandla med SD, annars kommer man omedelbart att förlora alla stora omröstningar, säger L-ledaren i Nyhetsmorgon.

 

 

Han vill dock inte kalla Ulf Kristersson naiv som tror att alliansen ska kunna få igenom sin politik utan att förhandla med SD, men konstaterar att M-ledaren har pressen på sig att "köra ända in i kaklet" som han lovat.

 

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1060592290840895488

 

– Ulf säger att han själv inte skulle förhandla med SD, men han är utsatt för ytterst stark press i sitt parti där många inte skulle ha något emot ett samarbete med SD.

Detta tillbakavisar dock Ulf Kristersson när han lite senare intervjuas Nyhetsmorgon.

– Jag har hårt tryck på att vi ska göra allt vi kan för att genomföra vår politik. Det tycker jag själv och det har jag sagt sedan jag valdes: "In i kaklet".

Är du irriterad på C och L?

– Nej, jag är inte lagd åt det hållet. Jag tycker de har fel men har respekt de fattar sina beslut.

– Det här blir lite familjedrama när man ska gå till terapeuten och jag förstår att det här spelet blir intressant. Men för mig handlar det inte om det, utan om att det finns många saker vi måste ta tag i och genomföra i Sverige, svarar Ulf Kristersson i TV4:s morgonintervju.

På frågan om han kan tänka sig att lämna plats för Annie Lööf  svarar M-ledaren:

– Annie Lööf får sondera precis vad hon vill. Men jag vill inte att det ska sonderas för en MP-allianskoalition som samarbetar med S. Det var inte det jag gick till val på.

"Annie Lööf tänkbar kandidat"

Jan Björklund vill att alliansen ska samarbeta med Miljöpartiet. 

– Jag samarbetar hellre med Miljöpartiet än med SD, förklarar Björklund.

Men MP har sagt att man inte sätter sig i en regering med Ulf Kristersson som statsminister.

 

Björklund menar nu att Annie Lööf är en tänkbar statsminister om Ulf Kristersson misslyckas i sitt försök på onsdag. Han är besviken över att C-ledaren inte fick sonderingsuppdraget.

 

 

Annie Lööf är tänkbar statsminister om Ulf Kristersson inte blir det, anser Liberalernas Jan Björklund. Här möter C-ledaren talman Andreas Norlén. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag ser gärna att Ulf Kristersson tar ledarrollen i regeringen med alliansen och Miljöpartiet. Men går inte det så är Annie Lööf också en kandidat. Det är viktigare att vi får en alliansregering, än vem som är statsminister, säger Jan Björklund.

 

 

Jan Björklund kommenterar senare i Expressen TV uppgifterna om att han medvetet skulle ha förhalat samtalsprocessen i allianspartierna. 

– Ja i den mån den handlat om ett samarbeta med SD så är det korrekt. De som vill samarbeta med Sverigedemokraterna får inte mitt stöd. Och de som vill gå den vägen tycker att jag motarbetar dem. Det är korrekt.