Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björklund kör över egna ungdomsförbundet om utvisning

Jan Björklund när han anlände till tisdagskvällens partiledardebatt i Göteborg, arrangerad av Expressen och Di. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

LUF hyllade aktivisten Elin Ersson efter att hon lyckades stoppa en utvisning av en afghansk man.

Nu kör Liberalernas partiledare Jan Björklund över det egna ungdomsförbundet.

– Jag kan inte ställa mig bakom den aktionen, säger han i P1:s partiledarutfrågning.

För drygt två veckor sedan väcktes stor uppmärksamhet när aktivisten Elin Ersson vägrade sätta sig ner på ett flygplan och på så sätt stoppade en beslutad utvisning av en afghansk man.

Tilltaget ledde till både kritik och hyllningar. I hyllningskören fanns Liberalernas ungdomsförbund LUF som menade att hon var "en hjälte".

Nu kör Liberalernas partiledare Jan Björklund över det egna ungdomsförbundet.

– Om det är så att man efter en rättssäker asylprocess landar i att det är en person som inte har asylskäl och ska lämna Sverige, då måste de besluten genomföras. Så jag kan inte ställa mig bakom den aktionen, säger han i P1:s partiledarutfrågning på onsdagsmorgonen.

Kan släppa fram S-M-koalition

Partiledarna är eniga om att Sverige sannolikt kommer att stå inför ett svårt parlamentariskt läge efter valet.

– De största partierna har ett särskilt ansvar. I Tyskland sa Socialdemokraterna ”nej, nej, nej vi kommer inte sitta i borgerlig regering" och nu sitter man i regering med Merkel.", säger Björklund och fortsätter:

– Vi är beredda från Liberalerna att ta ansvar för landet. Vi medverkar gärna i en bredare regering och vi kan tänka oss släppa fram en koalitionsregering av bara moderater och socialdemokrater, om de till sist skulle vara redo att göra det.

Under den senaste tiden har Liberalerna och Jan Björklund seglat upp som en av de mest tydliga motståndarna i riksdagen till Sverigedemokraterna.

Varnar för EU-utträde

Under tisdagskvällens partiledardebatt, arrangerad av Expressen TV och Dagens Industri, valde Jan Björklund att lägga vikt vid Liberalerna som det EU-vänliga partiet.

Trots att EU inte har varit någon prioriterad fråga bland de andra partierna i valrörelsen menar Björklund att det är viktigt att påpeka att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill lämna unionen.

– Efter valet kan vi ha en riksdag där en tredjedel av ledamöterna anser att vi ska lämna EU. Det saknar motstycke i Europa, säger Jan Björklund i P1:s partiledarutfrågning.

Björklund menar att konsekvenserna skulle vara förödande för Sverige, och pekar på siffror som brittiska finansdepartementet har tagit fram inför landets kommande utträde. Siffrorna, som grundar sig på ett fullständigt utträde – en så kallad "hard brexit" – hade inneburit att 150 000 jobb är i fara och att bnp riskerar att minskas med 300 miljarder kronor, menar Björklund.

Björklund vill gå med i Nato – snarast

En annan av Liberalernas profilfrågor – att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato – står fast. I utfrågningen får Björklund, med en bakgrund som major i svenska försvaret, frågan när han vill se inträdet.

– Så snart som möjligt. Vi borde ha varit med redan men det har inte funnits tillräckligt stöd för det i riksdagen.

Natomedlemskapet hade varit förenat med inflytande från kontroversiella ledare som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Donald Trump

– Jag hade gärna sett en annan president i USA. Jag hade hoppats att Hillary Clinton skulle vinna och jag hoppas att någon annan vinner nästa gång. Men Nato är inte någon supporterklubb för USA utan det handlar om att om Sverige utsätts för hot från Ryssland ska det finnas ett skydd från Västvärlden, säger Björklund.