Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Björklund får inte stöd i motståndet mot M

Siffrorna är en rejäl huvudvärk för L:s ledare. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
På onsdag röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det mesta pekar på att även Annie Lööf (C) står fast vid sitt nej till Kristerssons regeringsalternativ. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Björklund har meddelat att Liberalerna kommer rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister – eftersom han menar att en sådan regering skulle göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Över hälften av L:s väljare håller dock inte med sin partiledare i det beslutet, visar en ny undersökning från SvD/Sifo.

På onsdag ska riksdagen rösta om Ulf Kristerssons ska bli statsminister för en borgerlig regering.

Jan Björklunds Liberalerna har lovat att rösta nej till alliansens statsministerkandidat – då de menar att den gör sig beroende av Sverigedemokraterna.

Annie Lööf (C) är mer kryptisk – men det mesta pekar på att även Centerpartiet står fast vid sitt nej till Kristerssons regeringsalternativ:

– Vi har redan fattat ett beslut för tre veckor sedan då frågan var uppe. Det var ett enigt beslut i både riksdagsgrupp och partistyrelse. Det vore osannolikt om vi skulle ändra den uppfattningen, sa hon i dagarna till Aftonbladet.

I en ny undersökning av SvD/Sifo, baserad på 1 661 webbintervjuer genomförda den 7-8 november, har man undersökt vad Centerpartiet och Liberalernas väljare tycker om att rösta fram Ulf Kristersson till statsministerposten.

Över hälften går emot sin partiledare

Det visar sig att över hälften av Liberalernas väljare vill att partiledaren Jan Björklund ska hjälpa Ulf Kristersson till makten.

24 procent av L:s väljare tycker att man ska rösta ja till Kristersson som statsminister, samt ingå i en regering även om den blir beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

27 procent anser att partiet bör släppa fram Kristersson som statsminister utan att ingå i hans regering.

Endast 18 procent går på partiledarens linje – att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Hos C har motståndet mot Ulf Kristersson ett starkare stöd. Bara 15 procent anser att man ska rösta ja till Kristersson och ingå i hans regering. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hos Centerpartiets väljare har motståndet mot Kristersson starkare stöd. Endast 15 procent anser att man ska rösta ja till Kristersson samt ingå i hans regering. 19 procent tycker att man ska släppa fram honom som statsminister utan att ingå i regeringen, och 40 procent håller med Annie Lööf om att man ska rösta nej helt och hållet.

31 procent av Liberalernas och 26 procent av Centerpartiets väljare har svarat ”tveksam/vet ej”.

Sifo: ”Felmarginalerna är större”

SvD skriver att Sifo har utökat sitt underlag i den aktuella undersökningen, men att man ändå bör ta siffrorna med en nya salt på grund av Liberalernas storlek.

– L är ett av riksdagens mindre partier, så felmarginalerna är större än för andra partier. Men det är statistiskt signifikant att fler L-väljare än C-väljare vill hjälpa fram Kristersson, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.