Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor: Riskfyllt att släppa fram Löfven

"Vi behöver sänka skatterna på arbete och företagande", säger Jan Björklund i TV4.
Foto: TV4
Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund intervjuades av Expressens Daniel Ingmo på fredagsmorgonen.
Foto: Expressen TV
Ebba Busch Thor intervjuades av Expressens Daniel Ingmo under torsdagen..
Foto: Expressen TV

Jan Björklund är beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

Motkravet är att liberal politik genomförs – bland annat genom sänkta skatter.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har inte sett kraven i detalj:

– Jag tror att det är ganska riskfyllt om man vill se en ny politisk inriktning för Sverige. Att då ge ett förnyat mandat till en statsminister som har lett Sverige i en allvarlig sjukvårdskris, inom äldreomsorgen och polisen, säger Ebba Busch Thor.

Både Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund ställer flera krav på Löfven – om de ska släppa fram honom som statsminister.

För Centerns del handlar det om bland annat om sänkta skatter och förändringar i arbetsrätten.

Jan Björklund meddelade på en pressträff på onsdagen att hans hjärtefrågor är sänkt marginalskatt och avskaffad värnskatt. 

Liberalernas kravlista kommer i sin helhet överlämnas till Socialdemokraterna i dag.


Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Foto: OLLE SPORRONG

Björklund tror på en S-regering utan MP

Samtidigt tror Björklund att det blir lättare för Löfven att regera utan Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

– Det är en av de frågor som vi får diskutera. Jag tror att det är betydligt lättare, i och för sig, i en sådan komplicerad riksdag som väljarna har givit oss, där det inte finns några entydiga majoriteter, att det är lättare för en enpartiregering än att göra uppgörelser i en koalitionsregering som först måste förhandla sig emellan och sedan med andra part, säger Jan Björklund i Expressen TV. 

Björklund tror att Socialdemokraterna väldigt gärna vill sitta kvar vid regeringsrodret. Priset för det är att möta deras krav. 

Men att sitta i en S-ledd regering, det vill han inte. Det finns främst två anledningar: För det första vill han gå till nästa val tillsammans med sina allianskolleger och för det andra tror han att det blir svårt att komma överens i en gemensam regering med S. 

Inga nya bud i samtalen med Kristersson

Björklund säger i Expressen TV att det inte heller har framkommit några nya bud i samtalen med Moderaternas Ulf Kristersson.

– Moderaterna har sagt hela tiden att de inte ska förhandla med Sverigedemokraterna. Det lilla problemet är, eftersom alliansen bara har 143 mandat och de rödgröna 144, att en alliansregering tvingas att förhandla med SD för att vinna förhandlingar i riksdagen. Annars riskerar man att ha en konstant nyvalsrisk. Varje månad kan Sverigedemokraterna ställa ultimatum och då får vi inte den stabila regering som vi behöver för att genomföra reformer. 


Björklund tror att det kan bli en M-KD-regering om Löfven inte lyckas bilda regering.
Foto: OLLE SPORRONG

Tror att det kan bli M/KD-regering ändå

SVT: Kommer alliansen kunna lappa ihop det till nästa val?

– Ja, det är en viljesak. Jag tror M och KD vill det också. Alliansen har överlevt förut, bland annat oenighet om kärnkraft och Öresundsbron.

SVT: Hur beredd är du på en svekdebatt?

– Man får nog göra skillnad på att människorna är besvikna och vad som är ett svek. Jag har varit extremt tydlig i valrörelsen att jag tänker göra allt jag kan för att undvika att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet får politiskt inflytande. Däremot är den svenska högern besvikna på det vi gör, men det är inget svek, för jag gör det jag sa innan valet. 

Om Löfven inte lyckas bilda regering tror han att det tillslut blir en M-KD-regering som ändå.

– Om detta inte går vägen så tror jag att det slutar med att Sverige ändå får den högerregering som riksdagen röstade ner för några veckor sedan, säger han i P1 Morgon:

– Det är inte en orimlig gissning.