Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Björklund: Då går vi mot nyval

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om S inte går med på samtal över blockgränsen blir det ingen alliansregering. Det beskedet ger Jan Björklund (L) på måndagen. Samtidigt är han optimistisk för att alliansen ska få med sig Stefan Löfven (S) på tåget. 

– Man får skilja på vad som sägs i talarstolen och den situation som nu kommer att uppstå, säger han till Expressen. 

– Det är i princip uteslutet, säger S-gruppledare Anders Ygeman. 

I valet att talman lämnade alliansen avgörandet om deras kandidat skulle vinna till SD, som två dagar innan valet av talman meddelade att de – utan motkrav – skulle rösta för alliansens kandidat. Så kommer det inte att gå till vid val av statsminister och i förlängningen en regering, garanterar L-ledaren Jan Björklund. 

– Vi sätter oss inte i den situationen. Regering är en helt annan sak. Då måste man ju vara överens om en politisk inriktning och om hur en budget ska gå igenom, då måste man förhandla politik och det har alla fyra partiledarna i alliansen varit eniga om att det gör vi inte med Sverigedemokraterna, säger han till Expressen. 


LÄS MER: S-beskedet: Röstar emot Björn Söder 

Men S har ju tackat nej? 

– Samtal kommer att komma i gång, det är jag väldigt övertygad om. När regeringen blir avsatt av riksdagen så de måste väl smälta det. Sedan måste det komma i gång. Om samtal mellan blocken inte kommer i gång, då går Sverige mot nyval.  

Löfven sa ju ganska bestämt att han ej kommer att vara stödhjul till alliansen? 

– Stödhjul är väl ingen som begär att han ska vara, utan det handlar om att komma överens att samarbeta. 

Men det var ju så han tolkade inbjudan från alliansen? 

– Man får skilja på vad som sägs i talarstolen och den situation som nu kommer att uppstå, när vi måste samtala med varandra. 

I vilket läge sätter du dig i regering med S? 

– Det är inte aktuellt. Det handlar om att alliansen ska hålla samman och att Ulf Kristersson ska bli statsminister, med samförstånd över blockgränsen. 

Hur upplever du att L och C:s inställning till att sätta sig i regering med S skiljer sig? 

– Centerpartiet får tala för sig. Jag menar att det här måste lösas genom ett samförstånd över blockgränsen. Liberalerna är inte beredda att medverka i en regering där SD får ett politiskt inflytande. Det betyder att både den nuvarande rödgröna regeringen är för svag för att ensamma styra Sverige, men det är också alliansen. 

Om man ser till dagens omröstning får till exempel SD ett avgörande inflytande vad gäller valet av talman. Var går gränsen?

– Det är en sak att om vi lägger fram ett förslag som vi tror på, så röstar de på det. Det är en helt annan sak om man tvingas in i en förhandling, där de ska tvinga igenom sin politik. 

Även Centerledaren Annie Lööf upprepar att det är hos Socialdemokraterna en tilltänkt alliansregering ska söka stöd, inte hos Sverigedemokraterna.

– Hela alliansen har gått ut och sagt nej till SD, nej till SD-stöd, och att vi gemensamt ska föra blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna om en handlingskraftig alliansregering framåt.

– Vi har också gått ut och sagt att vi vill blockera Sverigedemokraternas politiska inflytande och att de inte ska få presidieposter i riksdagens utskott. 

Anders Ygeman: "Uteslutet" 

Hos Socialdemokraterna är det däremot lagt kort som ligger, menar gruppledaren Anders Ygeman (S) – som ger klara besked. 

Det är klart, om det finns allianspartier som vill föra samtal så kommer vi att föra samtal. Om det är så att man vill föra samtalen blockvis så kommer vi naturligtvis föra samtalen blockvis. Vi vill ju i grunden begrava blockpolitiken, men skulle det vara så att det finns flera partier som vill klamra sig fast vid blockpolitiken då är det logiskt att det block som samlat flest röster, och det parti som samlat flest, är det som bildar regering. Inte det som fått färre röster i det minsta blocket. 

Det som Löfven gav ett par dagar efter valet, då han tackade nej till samtal med alliansen för att skapa regeringsunderlag. Har det här på något sätt ändrats dessa veckor? 

– Nej, och det kommer att stå fast. Det finns ingen logik i det resonemanget. Att vi skulle ha blockpolitik och att helt plötsligt det mindre blocket skulle regera. 

Kan du se att Kristersson blir statsminister med stöd från S på något vis?  

– Det är i princip uteslutet.