Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverigedemokraterna tog hjälp av kontroversiella abortmotståndare

Foto: SVEN LINDWALL
Anti-abortlobbyisten Johan Lundell.
”Skriv gärna om”. Julia Kronlid fick frågor från Johan Lundell – med en önskan att hon skulle ”skriva om dem med egna ord” vid användning.
”Tack för all hjälp”. Julia Kronlid tackar anti-abortlobbyisten – och ber om mer hjälp.
Flera av punkterna Johan Lundell föreslog användes sedan i riksdagsmotioner och när frågan togs upp i utrikesutskottet.

En kontroversiell anti-abortlobbyist har i hemlighet matat Sverigedemokraterna med material och hjälpt partiet att skriva riksdagsmotioner.

Expressen kan nu - med interna mejl - avslöja samröret med lobbyisten.

”Tack för all hjälp”, skriver SD-riksdagsledamoten Julia Kronlid till lobbyisten.

Sverigedemokraterna vill som enda riksdagsparti sänka fria abortgränsen från vecka 18 till vecka 12. Frågan har blivit het i valrörelsen. Tidigare i veckan attackerade C-ledaren Annie Lööf SD:s abortpolitik när hon och SD-ledaren Jimmie Åkesson var med i TV4:s partiledarutfrågning:

– Jag blir så oerhört provocerad när jag hör Jimmie Åkesson kränka kvinnors självständighet och rätt till sin egen kropp. Det är omodernt, det är ojämställt och det är otidsenligt, sa Lööf.

I tisdags kunde Expressen också berätta om ett nytt utspel från SD-riksdagsledamoten Carina Ståhl Herrstedt: Barnmorskestudenter ska kunna välja bort lektioner i abort under utbildningen.

När Aftonbladet hösten 2013 gjorde en genomlysning av SD:s abortpolitik ville SD-riksdagsledamoten Julia Kronlid, som varit drivande bakom partiets abortpolitik, inte svara på hur nära hon stod den kontroversiella anti-abortorganisationen Ja till livet.

– Var jag är medlem har inget med det här att göra. Det är inte relevant, sa hon då till tidningen.

Men Expressen kan nu - med hjälp av interna mejl - avslöja att samröret mellan SD och Ja till livet har varit djupgående. SD har följt den politiska strategi som Ja till livet föreslagit, genom att också fokusera på annat än bara sänkt abortgräns.

Detaljerade instruktioner

Redan våren 2011 tog Julia Kronlid - i hemlighet - hjälp av Johan Lundell som då var generalsekreterare för Ja till livet. SD-riksdagsledamoten ville ha hjälp med ”förslag till innehåll i tal, repliker och möjlig debattartikel”.

Lundell svarade med att skicka över flera undersökningar som skulle tala för så kallad samvetsfrihet - alltså att vårdpersonal ska få möjlighet att avstå från att utföra aborter med hänvisning till exempelvis religiös övertygelse - men också direkt formulerade argument som Kronlid skulle lyfta fram:

"Hej, Julia Här har du en hel del formuleringar du kan välja mellan (och förklaringar om du behöver). /Johan Lundell”

Foto: ”Skriv gärna om”. Julia Kronlid fick frågor från Johan Lundell – med en önskan att hon skulle ”skriva om dem med egna ord” vid användning.

Flera av de punkter som Lundell föreslog - bland annat att argumentera för att samvetsfrihet skulle vara en ”mänsklig rättighet” enligt FN - använde sedan Kronlid i riksdagsmotioner och när frågan togs upp i utrikesutskottet.

Senare under året behövde Kronlid argument från Ja till livet när hon tänkte föreslå en utredning om ”bakomliggande orsaker till att så många kvinnor väljer abort”.

Betona ”psykiska problem”

Lundell instruerade då Kronlid att betona en norsk studie som skulle visa på ”psykiska problem” bland kvinnor som gjort abort i jämförelse med kvinnor som fått missfall. I motionen, som SD dagen efter svaret från Lundell lämnade in till riksdagen, hänvisades det till den norska studien och ”större psykologiska bekymmer” hos kvinnor som gjort abort.

Kronlid ville 2012 också att Lundell skulle hjälpa henne med att ”få träffa likasinnade från andra länder vad gäller abortfrågan”. Lundell kom då med instruktioner igen:

”Om du kan få sd:s socialkonservatism att utgå från bejakandet av FN:s grundläggande mänskliga rättighter, där ni satsar på yttrandefrihet och religionsfrihet, öppnar sig dörrarna till Europa.”

2013 ställde Kronlid en interpellation i riksdagen till dåvarande socialminister Göran Hägglund, KD, om ”könsselektiva aborter”. Det som inte framgick utåt var att hennes argumentation till stor del byggde på direkta instruktioner från Ja till livet. Några månader tidigare hade Johan Lundell nämligen skickat över nio punkter som Kronlid kunde pressa Hägglund med.

”Lika dåligt rykte”

Samröret med Ja till livet var inte helt okontroversiellt internt i SD. Hösten 2012 ville Kronlid bjuda in organisationen som gästtalare till partiets kommun- och landstingskonferens. I sin argumentation ville hon avdramatisera organisationen genom att hävda att Ja till livet inte har någon ”uttalad agenda att vilja förbjuda abort så jag anser inte att deras agenda skiljer sig så stort från vår linje.”

Martin Kinnunen, i dag riksdagsledamot men som då var pressansvarig för partiet, såg riskerna med att förknippas med Ja till livet:

”min professionella åsikt utifrån ett kommunikativt perspektiv är att jag bara kan se risker varför jag måste avråda från detta. Abortfrågan är minerad mark och ska man ta sig an den ska det inte göras med hjälp från en organisation som har lika dåligt rykte som vi”, skrev Kinnunen i ett mejl.

Flera av punkterna Johan Lundell föreslog användes sedan i riksdagsmotioner och när frågan togs upp i utrikesutskottet.

Kan du säga någonting om dina kontakter med riksdagsledamoten Julia Kronlid?

– Nej, nej. Jag har inga kommentarer. Det är så många år sen jag slutade arbeta. Vi får säga så. Tack så mycket, säger Johan Lundell, som inte längre är generalsekreterare för Ja till livet eller Människovärde som de heter nu.

Kronlid: ”Ville lära mig mer”

Julia Kronlig skriver i en kommentar till Expressen:

”På den tiden var SD ännu mer stigmatiserade och det var naturligtvis positivt att någon utanför partiet uppskattade en politisk sakfråga som SD stått för under en lång tid och han erbjöd sig hjälpa till med information och underlag. Jag hade tidigare känt ett engagemang för frågor som berör människovärde och etiska frågor men var ändå ganska ny i politiken och ville lära mig mer.”

 Kronlid fortsätter:

”Johan hade en del viktig sakkunskap på området som annars är svår att få tag på i Sverige då detta är en känslig och svår etisk fråga. Johan hade värdefull information om viktiga beslut om resolutioner på området i Europarådet bland annat. Sen är det naturligtvis viktigt att själv sålla bland informationen, dubbelkolla informationen och stämma av frågorna med sina partikamrater och tjänstemän så det inte strider mot vår partilinje och vad som är lämpligt för SD att föra fram vilket jag tycker att jag gjorde.”

Ja till livet och politiken

- Ja till livet bildades 1991. hösten 2017 gick de samman med Provita och bildade Föreningen Människovärde.

- Flera rikspolitiker har varit engagerade i Ja till livet. Organisationen grundades av Mikael Oscarsson, riksdagsledamot för KD. Kristdemokraten Gunilla Gomér var ordförande mellan 2009 och 2014. Hon gick över till SD. 

- Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har också varit engagerad i Ja till livet.

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till  

VAL 2018: Det här händer om SD blir största parti