Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thors kritik mot Prides debatt: "Hade tackat nej om vi vetat"

Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/ TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor lyfter flaggan försiktigt efter påståendet att SD är homofobiskt.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT NYHETSBYRÅN
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT NYHETSBYRÅN

När alla partiledare utom Jimmie Åkesson (SD) – som inte var inbjuden till RFSL:s partiledardebatt under Pride – skulle bemöta påståendet om att SD är homofobt och att man inte tänkte samarbeta med dem avvaktade Ebba Busch Thor (KD) med sitt svar. 

Nu berättar hon varför. 

På fredagen anordnade RFSL valrörelsens första partiledardebatt i Kulturhuset – men Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fanns inte på plats på scenen, eftersom han inte var inbjuden. I stället fanns en uppblåsbar elefant på scenen.

En bit in i debatten fick partiledarna var sin flagga som de bland annat skulle vifta med om de höll med i ett påstående. När moderatorn sade: "SD är ett homofobiskt parti som vi vägrar att samarbeta med" var alla snabba upp med flaggorna – utom Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD), som sist av alla lyfte flaggan lite försiktigt. 

Se bildspelet: Efter frågan tvekar Busch Thor att lyfta flaggan.
Efter en stund lyfter Kristersson och Björklund flaggorna.
Till sist för Busch Thor upp flaggan försiktigt. Hon beskriver handlingen som en protest.

Nu säger Ebba Busch Thor att det var avsett som en protest. 

"Det var ett uttryck för att jag var besviken på RFSL:s inramning. Hade vi vetat i förväg att inramningen skulle vara på det sätt det blev på scen så hade vi tackat nej. Att inte bjuda in ett demokratiskt valt parti i Sveriges högst beslutande församlig och symboliserade det med en uppblåst plastelefant gynnar inte det seriösa, demokratiska samtalet", skriver hon i ett sms till Expressen.  

Med inramningen syftar hon till "det faktum att RFSL på scen valde att utmåla ett parti som en uppblåsbar plastelefant och återkommande låta debatten handla om det parti som inte var på plats".  


LÄS MER: RFSL kritiserar polisen – därför får de ett pris


Ebba Busch Thor lyfter flaggan försiktigt efter påståendet att SD är homofobiskt. I bakgrunden syns den uppblåsbara elefanten som fanns på scen i stället för Jimmie Åkesson.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritik i sociala medier

Under helgen har kritiken mot RFSL:s partiledardebatt dykt upp från flera håll i sociala medier. 

"Jag har aldrig gillat pussel. Men jag sparar den här pusselbiten för att försöka förstå 9 september. Rekommenderar politiker och journalister att göra detsamma", skrev författaren och debattören Mustafa Panshiri på Facebook tillsammans med en bild från just flagguppräckningen om SD. 

Moderaternas gruppledare Tobias Billström är även han kritisk mot RFSL:s val att ha en plastelefant på scen.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Dumheten med plastelefanten skapade inte precis ett seriöst skimmer, men det är underordnat den stora frågan: varför inte överlåta till det enskilda partiet att avgöra huruvida man vill delta eller ej?", skrev Moderaternas gruppledare Tobias Billström på Facebook. 

"Vad jag inte förstår är varför ingen av de andra partiledarna reagerade. Ulf Kristersson (M) talar ofta om vikten av fler vuxna i rummet. Fanns det verkligen ingen vuxen partiledare på scenen i dag som sa ifrån?", skrev GP:s ledarskribent Jenny Sonesson, som tidigare arbetat som sakkunnig hos Birgitta Ohlsson (L), på Facebook. 

RFSL menar å sin sida att de var tydliga om förutsättningarna för debatten.

– Vi var tydliga i förväg med att SD inte skulle delta i debatten. RFSL har gjort det valet sedan länge för att inte bidra till normaliseringen av deras hbtq-fientliga politik. Under själva debatten ville vi föra ett politiskt samtal på hög nivå i en lättsam form, det tycker jag absolut att vi lyckades med. Jag är stolt och glad över att alla partiledare deltog med stort engagemang, säger Sandra Ehne, ordförande för RFSL, som modererade debatten.


LÄS MER: Så ska framtidens HBTQ-politik se ut

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018