Jämnt mellan blocken – S tredje sämsta siffra någonsin

Stefan Löfvens parti når sin tredje sämsta notering någonsin i Expressen/Demoskops nya mätning.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Alliansen har gått om de rödgröna, men med liten marginal.
Foto: HENRIK JANSSON

Socialdemokraterna backar till 23,6 procent och noterar sin tredje sämsta notering någonsin - sämre än på Håkan Juholts tid - i en ny Expressen/Demoskop-mätning.

– Med så kort tid kvar till valet och med Löfven som inte är en särskilt vass debattör är det här ett nervöst läge för Socialdemokraterna, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

Alliansen har gått om de rödgröna efter att Annie Lööf och Ebba Busch Thor går framåt - samtidigt är det rekordjämnt mellan blocken.

Socialdemokraterna har hamnat i en djup svacka i opinionen inför valet i början av september. I den nya Demokop-mätningen som Expressen nu publicerar har S rasat med 2,3 procentenheter från mätningen i juli till 23,6 procent nu.

S-noteringen är den tredje sämsta noteringen någonsin för S i Demoskops väljarbarometrar. Bara i juni i år och februari 2016 har det sett värre ut - inte ens Håkan Juholt noterades för en sämre opinionsmätning under sin tid som Socialdemokraternas partiordförande.

Efter Expressen och Dagens industris partiledardebatt i tisdags fick Stefan Löfven svaga omdömen och Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, varnar för att S nu går in i en valrörelse med en debattör som "inte är särskilt vass".

– Trenden för S ser riktigt besvärligt ut. Två av de tre senaste mätningarna går S ned på 23-procentsnivån och nu återstår inte ens en månad till valet, säger Santesson.


Så säger KD, M, S och MP om siffrorna

Peter Kullgren, Kristdemokraternas valledare och biträdande partisekreterare:

”Det är alltid kul när man ökar. Kristdemokraterna är ett starkt valrörelseparti. Vi har gjort en mycket bra start på valrörelsen. Ebba har gjort oerhört starka framträdanden: Ett bra sommartal, en mycket bra debatt i går (läs: tisdag) och en bra början på slutet av valrörelsen”.

KD närmar sig därmed fyra procent som krävs för att komma in i riksdagen.

”Vi ligger över i vissa mätningar, precis på i andra och precis under i andra. Jag är trygg med det här partiets förmåga i valrörelser. Vi är ett oerhört taggat stort gäng som kampanjar stenhårt just nu och det ger resultat. Vi har en oerhört skicklig partiledare som kommer ut på ett bra sätt”. 

Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare:

”Den här mätningen bekräftar att en stor andel av väljarna vill byta regering. Det är en styrka när vi nu går in valrörelsens slutskede. Vi ska nu möta väljarna med budskapet att om du vill se en ny regering och Ulf Kristersson som statsminister så måste du också rösta på Moderaterna”.

Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare:

”Varken uppgången i juli eller den här nedgången är statistiskt säkerställd, men det jag kan konstatera är att det är väldigt jämnt mellan blocken. Många väljare har inte bestämt sig än och de sista veckorna är viktiga. Vi har fört över en halv miljon samtal med väljare och kommer att föra en miljon till den närmaste tiden. Vi ska prata om våra investeringar i välfärden och hur vi bygger ett tryggare, starkare samhälle. Och vi ska göra den bästa slutspurten någonsin”. 

Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör:

”Ser man på resultatet i den här mätningen är det en stor, stark ökning av Miljöpartiet. det beror på att vi möter många människor som har fått en ögonöppnare. Extremvädret har slagit till över hela det norra halvklotet med naturkatastrofer och värmeböljor. För många leder det till krav på politisk handling. Nu måste vi faktiskt ha en riktigt, riktigt stark klimatpolitik framåt också. Vi också måste visa är att det här handlar om politik. Ska vi verkligen få till en förändring så handlar det om att vi möter det. Att vi ser till att det miljövänliga valet är billigare än det miljödåliga”.

S-tappet: 6,5 procentenheter

Demoskopmätningen, som gjorts under de senaste sju dagarna, bekräftar också bilden av ett mörkt 2018 för Stefan Löfven. På tio månader har S backat med 6,5 procentenheter i Demoskops mätningar.

– Socialdemokraterna har haft ett splittrat budskap det senaste halvåret, säger Peter Santesson.

– Å ena sidan försöka hantera SD-förlusterna genom att markera att det är hårda bandage som gäller kring migration och brottslighet men samtidigt inte tappa de väljare som inte gillar de tuffare tongångarna. Risken är att man tappar i ena änden utan att lyckas vinna något i den andra. Och det ser ut att vara vad som händer för S nu.

Den nya mätningen från Demoskop bekräftar uppgången för Miljöpartiet som även Sifo noterade i förra veckan. MP har ökat med 2,3 procentenheter till 6,5 procent i den nya Demoskopmätningen.

– Av allt att döma har det extrema sommarvädret och skogsbränderna påverkat väljaropinionen. Miljöfrågan har stigit snabbt på dagordningen och partierna med det största miljöförtroendet vinner på den uppgången, säger Peter Santesson.


Demoskop augusti 2018

Förändringen jämfört med mätningen i juli 2018


V: 8,8 % (-0,3)

S: 23,6 % (-2,3)

MP: 6,5 % (+2,3)

C: 11,1 % (+1,3)

L: 4,8 % (+0,5)

KD: 3,6 % (+1,1)

M: 19,7 % (-0,2)

SD: 19,6 % (-1,4)

FI: 1,0 % (-0,9)

Övriga: 1,1 % (-0,2)


De rödgröna: 39,0 % (-0,2)

Alliansen: 39,2 % (+2,7)

Alliansens ledning: 0,2 procentenheter

Framgångarna för MP är inte tillräckliga för att det rödgröna blocket ska ha fast mark under fötterna. I juli hade Löfvens regeringsunderlag ett övertag med 2,7 procentenheter men nu leder alliansen knappt, med 0,2 procentenheter.  Dock inkluderar det KD:s siffra på 3,6 procent, som med de siffrorna inte skulle komma in i riksdagen.

– Alliansen ser ut att vända uppåt efter sommaren. Uppgången är något osäker, men det finns tecken på att SD tappar något till Alliansen, säger Peter Santesson.

– När vi närmar oss valdagen kommer regeringsfrågan mer i fokus, och för de väljare som i botten har kvar en grundläggande sympati för något av de gamla blocken kan börja tänka mer på den faktorn när det är skarpt läge i valet. Samtidigt ska man komma ihåg att SD-väljarna visat sig vara svårare att vinna tillbaka än många trodde.

Statsministerkandidaten Ulf Kristersson ska tacka Annie Lööf och Ebba Busch Thor för alliansens framgång - och att SD backar i mätningen.

Centerpartiet rycker

Centerpartiet har gjort ett nytt ryck och nu ökat till 11,1 procent och Santesson förklarar det delvis med att även C har ett "miljöförtroende".

Annie Lööf låg stabilt över elva procent fram till november förra året när Ulf Kristersson tog över som partiledare för Moderaterna. C minskade då till nio procent och sedan parkerat på den nivån.

Demoskopmätningen är också ett trendbrott för Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor som länge har sett ut att ha långt avstånd till riksdagens fyraprocentsspärr. KD går nu från 2,5 procent i juli till 3,6 procent.

– Kristdemokraterna har en nervös väntan på att de allmänborgerliga taktikväljarna ska inställa sig. Det är lite för tidigt att säga om det är det som börjar hända nu, säger Peter Santesson.


Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 8 augusti – 15 augusti 2018.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 607 intervjuer varav 992 per telefon och 615 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Miljöpartiets uppgång är statistiskt säkerställd.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.