Därför stoppade Louise Erixon bröllopet med Jimmie Åkesson

MAKTHAVARE. Från och med den 1 januari är Louise Erixon (SD) kommunalråd i Sölvesborg. En stor omställning. ”Jag har ju varit oppositionspolitiker i hela mitt vuxna liv”, säger hon.
Foto: JENS CHRISTIAN
POLITIKER. Louise Erixon är trött på att hela tiden gå under epitetet ”Jimmie Åkessons sambo”, säger hon.
Foto: JENS CHRISTIAN

Hon lärde känna sin blivande man under en skandalomsusad kryssning till Tallinn.

Nio år senare säger Louise Erixon att hon är ”trött på att benämnas som Jimmie Åkessons sambo”.

– Nu är jag ju själv en offentlig person.

På tisdag tar hon, som första SD:are, makten över en kommun.

Trots att de båda nu är i den politiska hetluften säger Louise Erixon att hon och sambon försöker att inte prata politik hemma.

– Generellt är vårt hem en fredad zon. Politik är ju jobb för oss och vi har båda två kraschat tidigare. Då inser man vikten av att stänga av jobbet och värdet av att prata om vilka hårdrockskonserter vi ska åka på i stället. Vi är ju också bara människor och behöver en vardag fri från jobb.

– Men så klart, ibland bryter vi det när vi känner att vi behöver. Valrörelsen är ju en väldigt speciell situation och samarbetet i Sölvesborg i sig har ju varit ett samtalsämne hemma, för det var ju stort när det var på gång, säger Louise Erixon.

Den 22 augusti, 18 dagar innan årets val, meddelade Kristdemokraterna i Sölvesborg att de var beredda att börja föra samtal med Sverigedemokraterna om makten i kommunen.

Något som KD:s partiledare Ebba Busch Thor samma dag gick ut och fördömde:

”Beskedet är glasklart när det gäller Sverigedemokraterna. Det är inte aktuellt med vare sig förhandlingar eller samarbete med Sverigedemokraterna på någon nivå i landet. Den informationen som jag har fått av KD i Sölvesborg markerar tydligt att något organiserat samarbete med SD inte är aktuellt”, sade hon till Expressen då. 

Men ett organiserat samarbete var precis vad det skulle bli, något som presenterades på en gemensam presskonferens den 24 september.

NYA STYRET. Louise Erixon (SD) omgiven av Emilie Pilthammar (M) och Anders Jönsson (SoL). Även KD ingår i den koalition som tagit makten i Sölvesborg.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Då stod det också klart att Louise Erixon skriver historia då hon i egenskap av kommunstyrelsens ordförande blir den första sverigedemokraten som innehar det högsta ämbetet i en svensk kommun.

– Jag tycker inte att det var så svårt att få till faktiskt, säger Louise Erixon om den ”oheliga alliansen” mellan SD, KD, M och lokala partiet SoL.

– Jag upplever att M, KD och även SoL-partiet alla har kloka, vuxna och självtänkande företrädare som prioriterar sina väljare framför allt. De ser att företrädarna i vårt parti är rätt trevliga, vettiga och vanliga människor som valt att engagera sig politiskt för att man vill göra kommunen bättre.

”Svårt ignorera sin granne”

Att M och KD på central nivå inte uppskattar samstyret med SD i Sölvesborg påverkar inte deras samarbete alls, menar Louise Erixon:

– Nej. Nu är det här samstyret satt i verket och jag upplever att vi är inne i det här på samma villkor. Det vi fokuserar på nu är kommuninvånarnas bästa.

I en liten kommun som Sölvesborg är det också svårt att ha den ”anonymisering” av SD:are som finns i andra delar av landet, menar hon.

– Här ser man ju människorna som röstat. Det är svårt att ignorera sin granne och då blir det också svårt att upprätthålla den här bilden av att vi skulle vara sämre människor eller politiker än några andra.

NYTT JOBB. Louise Erixons uppdrag som kommunalråd i Sölvesborg börjar den 1 januari.
Foto: JENS CHRISTIAN

Varför tror du att SD är så framgångsrika just i södra Sverige?

– Jag tror inte att det finns en enkel förklaring till det, men SD tog väl sitt första mandat i södra Sverige. Skåne och Blekinge har en närhet till Danmark på ett annat sätt och det finns ju kanske en annan syn på politiska partier generellt. Man är öppen för alternativ, säger Louise Erixon.

Att hon själv skulle hamna i Blekinge och Sölvesborg var långt ifrån självklart.

Den 3 september 2006 höll Jimmie Åkesson ett tal i Gävle, lite mer än ett år efter att han blivit partiledare för Sverigedemokraterna. Två veckor senare skulle partiet landa på 2,9 procent av rösterna i valet och därmed misslyckas med att komma in i riksdagen.

Men den då 17-åriga Louise Erixon, som var på plats för att lyssna på den hyfsat nytillträdde partiledaren, såg något hon gillade – och som bara ett par år senare skulle bli en mycket stor del i hennes liv.

Både vad gäller partiledaren och partiet.

– Det var första gången jag träffade honom. Jag hade precis blivit aktiv, men det var flera år innan vi inledde någon form av relation. Jag har för mig att vi tog i hand och hälsade där, säger hon. 

KÄRLEKEN. Louise Erixon (SD) och Jimmie Åkesson (SD) på valvakan 2010, då SD för första gången tog plats i riksdagen.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Det skulle dröja till 2009 innan de började lära känna varandra. Louise Erixon var i egenskap av förbundssekreterare på plats på en kryssning till Tallinn med partiets ungdomsförbund. På den tiden leddes det av Erik Almqvist, som drygt fyra år senare kom att lämna sina uppdrag i partiet till följd av inblandningen i den så kallade ”järnrörsskandalen”, som avslöjades av Expressen 2012.

Björn Söder, som då var partisekreterare, och partiledaren Jimmie Åkesson skulle följa med för att representera moderpartiet. 

– Vi blev vänner på den här kryssningen, säger Erixon. 

Men det var också några mer oväntade passagerare på kryssningen. Den hade nämligen infiltrerats av en reporter från SR:s Kaliber. I efterhand avslöjade de att: ”Ledande och offentliga personer inom Sverigedemokraternas ungdomsförbud och partistyrelsen, tillika människor som sitter på poster i kommunfullmäktige, skämtar om somalier, lyssnar på vit makt-musik och sjunger nazistiska kampsånger”. 

När Kalibers granskning kommer på tal väljer Louise Erixon att kritisera SR-reporterns arbetsmetoder, snarare än bemöta innehållet i reportaget.

– Jag minns att jag reagerade starkt på det anmärkningsvärda i att public service faktiskt valde att aktivt smygfilma även minderåriga. Denna reporter låtsades vara vår vän och kollega under en lång tid innan detta uppdagades, säger Louise Erixon.

– Det var naturligtvis sårande och kränkande när man förstod att hon inte ställde så många frågor om oss som personer i ärliga och kamratliga syften.

Louise Erixon om Jimmie Åkesson: ”Han var väldigt romantisk”

En tid senare blev Louise Erixon den andra personen som anställdes på partikansliet i Stockholm. Hon var då 19 år men tog sitt ”pick och pack och flyttade”.

– Och då var Jimmie där rätt ofta, han var ju partiledare. Det var en sådan typisk ”träffas och ta en afterwork”-grej. Och sedan hade jag också en lägenhet i närheten av arbetsplatsen där, och han pendlade från Sölvesborg. Ja, du fattar. Då blev det så.

Vad föll du för? 

– Vi hade ju otroligt roligt. Jimmie är rolig som person. Det kanske man inte tänker när han står i en SVT-utfrågning, men vi hade roligt och det klickade på en gång. Det blev en förälskelse. Jag minns att han var väldigt romantisk. Det var lite nytt för mig.

Louise Erixons och Jimmie Åkessons fasta punkt är alltjämt Sölvesborg. 2013 hade de långt gångna planer på att gifta sig – inbjudningskorten var klara och lokalen fixad. Men livet – och politiken – kom emellan.

– Jag blev gravid och jag ville inte vara det på bröllopet. Jag ville ju ha ett sådant där sjuhelsikes party, ett sådant där ”dansa på bordet hela natten”-bröllop.

– Så då bestämde vi att vi skjuter på det och sedan dess har det inte blivit av. Det har inte funnits tid och när tiden har funnit så har det inte känts jättelockande att börja med bröllopsplanering som också kräver mycket energi. Men någon gång så.

SAMBON. Louise Erixon beskriver sin sambo som en person som gärna lagar mycket mat, ofta långkok, och har middagar med vänner. Men framför allt är han en ”filmmys-sambo” som vill ha det lugnt och skönt.
Foto: ROBERT EKLUND / ROBERT EKLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Att Louise Erixon började intressera sig för politik har med hennes uppväxt att göra, säger hon.

Hennes mamma Margareta Larsson hade gått med i Sverigedemokraterna 2005 och hon och Louise pratade alltid politik hemma. Redan från fyraårsåldern ska Louise Erixon ha börjat fundera väldigt mycket, har hennes mamma berättat.

– Jag vill stöta, blöta och argumentera som person. Den egenskapen i sig gör det ju svårt att inte vara intresserad av politik. Politik är ju så mycket av våra liv, det är ju allas vardag.

Hemmiljön påverkade också, konstaterar hon.

– När jag växte upp med mamma ärvde jag ju hennes värderingar mycket, blev väldigt värdekonservativ och så. Jag håller ofta med mamma. Det föll sig ganska naturligt. Jag upplevde att SD beskrev verkligheten ungefär som jag upplevde den.

Mamman blev politisk vilde

Om Sverigedemokraternas rötter visste hon inte så mycket, säger hon. Hon var ung och ”dessutom var SD inte ett så allmänt diskuterat parti då”.

– Fick partiet plats i medierna beskrevs det uteslutande i negativa ordalag. Det i sig väckte en misstänksamhet hos mig som gjorde att jag träffade lokala företrädare i Gävle som ju inte alls överensstämde med bilden. Så det handlade ju om att skapa sig sin egen bild, och det gjorde jag.

Mamma Margareta Larsson – numera Margareta Gunsdotter – lämnade partiet 2015. Hon uppgav att det var på grund av en ”otäck maktstruktur” och valde att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde mandatperioden, något som i förlängningen skulle komma att skada framför allt relationen till svärsonen. När Jimmie Åkesson gästade SVT:s ”Skavlan” i höstas sade han att de ”inte pratat på ett tag” och att han ”kände sig utskämd”.

Louise Erixon säger att hon inte vill prata om det som hänt kring mamman och hennes relation till partiet.

SONEN. Den 12 december 2013 föddes sonen Nils. Här är Louise Erixon (SD) och Jimmie Åkesson (SD) på väg att rösta i Stockholm stadshus i 2014 års riksdagsval, med den då drygt nio månader gamla sonen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

I mitten av december tog Jimmie Åkesson ut föräldraledighet och lämnade den utdragna regeringsprocessen för Thailand med sonen och Louise Erixon, som på så sätt också kunde ladda batterierna inför den nya rollen som kommunalråd. En position hon rent formellt intar den 1 januari.

– Inledningsvis blir det att finna sig i rollen överhuvudtaget. Jag har ju varit oppositionspolitiker i hela mitt vuxna liv, säger hon.

Kan du tänka dig att ge dig in i politiken på nationell nivå?

– Jag har alltid tyckt att kommunpolitik varit roligast, men man ska aldrig stänga dörren.

Louise Erixon

Ålder: 29.

Bor: Sölvesborg. 

Familj: Sambon Jimmie Åkesson och sonen Nils. Mamman

Margareta Gunsdotter (tidigare Larsson).

Karriär: Har tidigare både varit ordförande och förbundssekreterare för SD:s ungdomsförbund, har suttit i kommunfullmäktige i Gävle och landstingsfullmäktige i Gävleborg samt varit politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Gävleborg.