Stefan Löfven träffade alliansen i Sagerska

”Jag är helt övertygad om att det bästa för processen är att den sker så skyndsamt som möjligt men också att den är noggrann”, säger Stefan Löfven.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Jan Björklunds stabschef Elin Boberg avvisar Löfvens försök att sondera en regering där S-ledaren också är statsminister. ”Vi har framfört och gör det gärna igen att Ulf Kristersson är vår statsministerkandidat”, säger Boberg om förutsättningarna för eventuellt nya samtal.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Annie Lööf stänger nu dörren för Stefan Löfven som statsminister.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Stefan Löfven har kört fast i regeringsförhandlingarna.

Den bilden ges nu från flera håll och även från C och L som är hans huvudspår.

Klockan 10.30 på onsdagen kom Jan Björklund ut från statsministerbostaden Sagerska huset – utan att vilja kommentera något.

Samtidigt sätter Ebba Busch Thor tryck på förhandlingarna genom att kräva att alliansen ska lägga fram en egen budget för att utmana övergångsbudgeten.

Kritiken mot Stefan Löfvens försök att bilda regering växer efter måndagens presskonferens där han inte hade några framsteg att rapportera.

Redan på förhand ifrågasattes hans chanser i sonderingarna eftersom han röstats bort som statsminister. Hans chans att lyckas stavas C och L och att få till en blocköverskridande lösning har varit hans huvudspår.

Men båda partierna ger nu Stefan Löfven kalla handen.

– Jag har förstått att diskussionerna är avslutade redan. Det går inte att komma framåt, konstaterar en centralt placerad källa i Liberalerna.

Jan Björklunds stabschef Elin Boberg avvisar Löfvens försök att sondera en regering där S-ledaren också är statsminister.

– Vi har framfört och gör det gärna igen att Ulf Kristersson är vår statsministerkandidat, uppgav Boberg på tisdagen om förutsättningarna för fortsatta samtal.

På onsdagsmorgonen tog Stefan Löfven emot partiledarna på nytt. Liberalernas Jan Björklund lämnade Sagerska huset vid 10.30-tiden utan att ge några kommentarer.

På mötet med Löfven upprepade Björklund att han vill se Kristersson som statsminister.

–Vi är tydliga vad vi vill se för lösningar för Sveriges framtida regering, säger Elin Boberg men vill inte kommentera samtalet mer än så.

Annie Lööf har bytt position

Samtidigt står det klart att Stefan Löfven drabbats av ett bakslag med Annie Lööf som har tagit en ny position i regeringsförhandlingarna.

När hon nobbade Ulf Kristerssons regeringsförslag och hotade att rösta nej till en M+KD-regering öppnade hon samtidigt för att sitta i en S-ledd regering om hon fick med sig flera allianspartier.

Efter den första veckan i Löfvens sonderingsrunda slog hon igen den dörren och meddelade nyhetsbyrån TT:

”Vi kommer inte bryta oss loss från Alliansen för att sitta i en S-ledd regering. Centerpartiet vill säkra långsiktigt stabila reformer som är bra för Sverige. Det vill vi göra genom att hålla ihop Alliansen och söka blocköverskridande lösningar som kan accepteras av partier på båda sidor blockgränsen.”

Annie Lööf stänger nu dörren för Löfven som statsminister.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Stefan Löfven svarade under tisdagen på frågor i riksdagen om förra veckans EU-toppmöte i Bryssel men efteråt ville han inte berätta om några nyheter i sonderingarna.

– Inte som jag vill prata om här. Om jag har möten och i så fall när så är det inget jag berättar här. Jag är helt övertygad om att det bästa för processen är att den sker så skyndsamt som möjligt men också att den är noggrann, säger Löfven.

Löfven anklagas för att hålla för lågt tempo

Kritiken mot Stefan Löfvens sonderingar har också handlat om att tempot är för lågt. Centerns partisekreterare Michael Arthursson har påpekat att Löfven inte hunnit med mer än ett möte per parti som han vill prata med under en vecka och Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström instämmer på Twitter:

”Löfven har alltså haft ETT möte per parti på en vecka för att ”förstå bevekelsegrunder”. Märkligt få frågor på presskonferensen kring hur mästerförhandlaren egentligen förhandlar.”

LÄS MER: M och S överens om sänkt skatt för pensionärer 

Kristersson ute på ”segerturné”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson utnyttjar tiden som blivit över i veckan, när bollen ligger hos Löfven, till att ge sig ut på en ”segerturné” tillsammans med sin partiledning.

De besöker bland annat de tre största regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne som nu alla får borgerligt styre.

Även Linköping som helt styrs av alliansen, Östra Göinge där M ökade med 17 procentenheter och landstinget i Dalarna som nu styrs borgerligt för första gången på 92 år besöks av Kristersson.

https://www.instagram.com/p/BpRzn3QB6ai/?hl=sv&taken-by=kristerssonulf