Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP:s besked till Löfven: Vi ska sitta i regeringen

Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiets Isabella Lövin är glad att Centerpartiet och Liberalerna har inlett samtal med S. 

Men språkröret ställer krav på Löfven – och säger att MP kommer rösta rött till varje regering som de inte ingår i.

– Vårt inflytande är helt nödvändigt, säger Isabella Lövin i Expressen TV. 

Stefan Löfven och talman Andreas Norlén har kallat till pressträff om regeringsbildningen på måndag klockan 9.30.

Såväl Centerpartiet och Liberalerna har ställt krav på Stefan Löfven för att släppa fram honom som statsminister i kommande omröstningen. 

Miljöpartiets Isabella Lövin välkomnar samtalen – och säger i P1-morgon att hon vill ingå i en S-ledd regering. Språkröret kommer dock att rösta rött till varje regering som inte inkluderar Miljöpartiet. 

– Vår ingång är att vi kommer rösta rött för varje regering som vi inte ingår i. Vi vill ha ett inflytande. Vi har en situation där den gröna politiken är mer nödvändig än någonsin, säger hon i P1. 


LÄS MER: Här är politiken Löfven och Lööf kan enas om

Isabella Lövin: ”Vi vill ha inflytande”

MP-språkröret vidareutvecklar sitt resonemang i Expressen TV. 

– Det här är en inställning som Miljöpartiet har haft i mer än tio år. Vi behöver genomföra grön politik och vi vet nu att vi har ett fönster på tio år för att ställa om världen till fossilfrihet. Grön politik behövs mer än någonsin. Vårt inflytande är helt nödvändigt för att vi ska kunna genomföra den politiken, säger hon och fortsätter: 

– Det handlar inte om att sitta i regering som ett ändamål i sig. Det handlar om grön politik. Klimatet kan inte vänta. Vi har många viktiga punkter i vårt valmanifest och det kommer vi strida för och det är därför vi är ett politiskt parti och det är därför vi vill sitta i en regering för att genomföra politik som verkligen behövs i dag. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund har tidigare sagt att han tror det blir lättare med en S-regering utan Miljöpartiet. 

– Det är en av de frågor som vi får diskutera. Jag tror att det är betydligt lättare, i och för sig, i en sådan komplicerad riksdag som väljarna har givit oss, där det inte finns några entydiga majoriteter, att det är lättare för en enpartiregering än att göra uppgörelser i en koalitionsregering som först måste förhandla sig emellan och sedan med andra part, sa Jan Björklund i Expressen TV.

Fridolin om kraven på Löfven

Gustav Fridolin säger i SVT:s ”Morgonstudion” att den röda knappen är Miljöpartiets utgångspunkt om de inte ingår i regeringen. 

– Det har vi sagt i 14 år. Det är vår utgångspunkt, därför att vi vet ju att så fort vi inte är i rummet så hamnar miljöfrågorna längst ner på agendan. Ska vi möta klimatutmaningarna så måste vi göra allt vi kan nu, säger han. 

Språkröret är beredd att möta Liberalerna i frågan om LSS och Centerpartiet i frågan och barn- och ungdomspsykiatri. 

– Sedan finns det också frågor där vi står längre ifrån varandra. Vi får titta på de här förslagen. Det finns vissa av dem här som står långt ifrån oss. Vi måste klara av att samarbeta och ha respekt för att andra partier har andra ingångar än oss. 

– De frågor som nu är på bordet är frågor där vi verkligen inte har samtalat på djupet tidigare. 

Ramberg: ”Inte samma självbild som Annie Lööf”

Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger efter intervjun med Isabella Lövin att Miljöpartiets största problem är att partiet saknar alternativ. 

– De har inte riktigt samma självbild inför den här förhandlingen som Annie Lööf. Miljöpartiet inser väl sin ganska svaga position. Även om Isabella Lövin håller fast vid att man ska sitta i regeringen och att Miljöpartiet har den här traditionen att rösta nej till regeringar man inte sitter i, så är hon noga med att lägga till att det är deras utgångsläge, säger han och fortsätter: 

– Extraval är inget Miljöpartiet vill ha och det är inget som de kan styra över att det blir. Kristersson har man sagt nej till, och Kristersson säger nej till Miljöpartiet. Miljöpartiet är lite inlåst i vad Stefan Löfven tycker är lämpligt i det här läget. Han kan tycka det är lämpligt att ha med dem, och han kan tycka att det är lämpligt att inte ha med dem.