Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Irritation över ”fulspinn” mot Annie Lööf

Irritationen inom C var stor över de falska uppgifter som S anklagas för att ha spridit efter de havererade förhandlingarna. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

I regeringsförhandlingarna anklagas nu Socialdemokraterna för ett ”fulspinn” mot Annie Lööf.

Motivet skulle vara att få henne att framstå som ”överkörd” och ”omöjlig”.

I spelet om regeringsmakten avslöjas nu nya detaljer om vad som hände i slutskedet av Centerns förhandlingar med Socialdemokraterna – detaljer som återigen sätter fokus på den tidigare kyliga personkemin mellan Annie Lööf och Stefan Löfven.

Tidigare var den personifierad av Stefan Löfvens ”knuff” mot Annie Lööf under slutdebatten i TV4 i valrörelsen 2014.

Efterspelet till förhandlingarna mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna och de andra partierna som skulle resultera i att Stefan Löfven skulle säkra regeringsmakten öppnade en ny konflikt.

S anklagas för att ha spridit falska uppgifter

Partierna förhandlade under andra helgen i december inför en aviserad statsministeromröstning om Löfven i veckan efter. Förhandlingarna avslutades vid 02-tiden natt mot söndag och meningarna om vad som hände går isär.

Patrik Oksanen, politisk redaktör på C-märkta Hudiksvalls tidning, skriver:

”En föraning om att gästa jättar fick Centerpartiet erfara efter förra förhandlingsomgången. När man skiljdes på natten mellan lördag och söndag var C-signalen att detta inte blir en uppgörelse, men det ska förankras först. Under söndagen satte S-spinnet igång om att allt var klart.”

Uppgifterna bekräftas nu av en centralt placerad källa inom Centern. Irritationen inom C var stor över de falska uppgifter som S anklagas för att ha spridit efter de havererade förhandlingarna.

Annie Lööf. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna anklagas för ett ”spinn” som gick ut på att Lööf undertecknat en ”deal” – en tio sidor lång överenskommelse – under natten mot söndag och tolkningen av att hon senare gick ut på en presskonferens och förklarat att de sagt nej till Löfven var att hon senare blivit överkörd av partistyrelsen.

Det stämmer inte, enligt Expressens uppgiftslämnare inom C. Lööf ska redan under natten förklarat att det inte var aktuellt att göra en överenskommelse med S.

Lööf skulle se överkörd ut

Det beskedet gav hon efter att ha överlagt med sin innersta krets och på söndagen förankrades beslutet i både partistyrelsen och riksdagsgruppen.

Inom C var irritationen stor över ”fulspinnet” och att uppgifterna också förmedlades vidare i rapporteringen om varför förhandlingarna sprack i syfte att skuldbelägga Annie Lööf och ge en bild av henne som ”omöjlig” och ”överkörd”.

Både Stefan Löfven och Annie Lööf beklagade att förhandlingarna sprack på sina presskonferenser men gick officiellt inte in på några detaljer om vad som gick snett.

– Jag är genuint besviken över att S inte tog chansen till ett blocköverskridande samarbete, konstaterade Annie Lööf.

– Socialdemokraterna har gjort stora konkreta eftergifter på skatteområdet, bostadsmarknad och arbetsmarknad, uppgav Stefan Löfven.

Samtalen mellan partierna har fortsatt under helgerna och går nu in i ett avgörande skede men enligt Expressens uppgiftslämnare har inte irritationen över ”fulspinnet” legat kvar som en surdeg i de nya samtalen.

Expressen har sökt Stefan Löfvens presschef Odd Guteland för en kommentar.