Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internt M-uppror mot hur Kristersson hanterar SD

Inför talmansrundan pressas Ulf Kristersson på tre fronter när det gäller hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Foto: OLLE SPORRONG
Såväl riksdagsledamöter som tongivande moderata kommunpolitiker och näringslivshöjdare menar att man borde prata med Sverigedemokraterna.Foto: OLLE SPORRONG

Moderatledaren Ulf Kristersson är hårt pressad på tre fronter i regeringsfrågan inför talmansrundan.

En grupp egna riksdagsledamöter har gjort uppror på gruppmöten och vill att partiet börjar prata med Sverigedemokraterna.

Samma krav kommer från tungviktare i Skåne och näringslivshöjdare.

Inför talmansrundan pressas Ulf Kristersson på tre fronter med krav på att han ska öppna för att regera med stöd från SD.

Löfven först ut i torsdagens talmansrunda

Under torsdagen kommer talman Andreas Norlén att enskilt möta företrädare för de åtta riksdagspartierna för samtal kring regeringsbildningen.

Han möter partierna i storleksordning:

10.00: Socialdemokraterna

10.50: Moderaterna

11.40: Sverigedemokraterna

13.15: Centerpartiet

14.05: Vänsterpartiet

14.55: Kristdemokraterna

15.45: Liberalerna

16.35: Miljöpartiet

Han höll god min när han på onsdagen kom till mötet med riksdagsgruppen – men bakom stängda dörrar har hans SD-linje mötts av kritik på flera fronter.

• Uppror i riksdagsgruppen

Hanif Bali och flera andra riksdagsledamöter kritiserade beslutet att inte rösta för Björn Söder (SD) som andre vice talman under ett möte med riksdagsgruppen i söndags. Gruppledaren Tobias Billström uppgavs haft ”det svettigt på mötet” och i måndagens omröstning bröt 20 riksdagsledamöter mot partilinjen och röstade för Söder.

Expressen har de senaste dagarna också berättat om intern M-kritik mot partiets gruppledare Tobias Billström som grundar sig i olika syn på SD. Samtidigt finns det de i riksdagsgruppen som anser att kritikerna bör bestraffas för att de är illojala.

 

 

På väg in till gruppmötet på onsdagen svarade Ulf Kristersson på hur han ser på stämningen i partiet:

– Det är mycket bra, jag berättar hur vi tänkt och hur vi har tänkt tidigare. Och det har vi ett förkrossande starkt stöd för. Vi vill bilda en alliansregering och driva vår politiska linje in i kaklet.

Gruppmötet inleddes med att Moderatledaren redogjorde för vad som händer i dag – talmannen Andreas Norléns samtalsrunda med partiledarna. Talmannen möter Stefan Löfven klockan 10.00 i dag, och en stund senare är det Ulf Kristerssons tur. 

Hanif Bali (M) och flera andra riksdagsledamöter kritiserade beslutet att inte rösta för Björn Söder (SD) som andre vice talmanFoto: ANNA-KARIN NILSSON

Partiledningens ambition var att hålla riksdagsgruppens möte så kort som möjligt, och så blev det. 

– Det var lugnt. Man tog bara de preliminära utskottsplaceringarna. Mötet gick på en halvtimme, berättar en M-riksdagsledamot för Expressen.

 

 

En motivering till det korta mötet var att de flesta ledamöterna ville resa hem till sina respektive bostadsorter. 

– Det blev inte mycket samtal, säger en uppgiftslämnare i den moderata riksdagsgruppen. 

Enligt vad Expressen erfar nämndes Sverigedemokraterna överhuvudtaget inte på gårdagens gruppmöte. 

• Intern kritik från Skåne

Men inför torsdagens talmansrunda hörs tunga röster från Skåne som kräver att Moderaterna ska försöka säkra regeringsmakten genom ”förutsättningslösa samtal” med Sverigedemokraterna.

Inför talmansvalet uttalade SD-ledaren Jimmie Åkesson att han fördrar Ulf Kristersson som statsminister och lade till ”vi menar att M är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget”.

Det fick många moderater att hoppas på en smidig regeringsbildning och en maktställning i riksdagen där alliansen och SD har 59 procent av mandaten.

Men beskedet om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna står fast som Moderaternas och alliansens linje.

”Man kan inte låta Centern och Liberalerna diktera villkoren hela tiden. Vi måste också stå upp för Moderaterna”, säger Carina Wutzler (M) till ”Studio Ett” i Sveriges Radio.Foto: JENS CHRISTIAN

– Vi måste sänka garden som vissa håller högt och inse att man måste prata med alla, säger Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) till ”Studio ett” i Sveriges Radio.

– Man kan inte låta Centern och Liberalerna diktera villkoren hela tiden. Vi måste också stå upp för Moderaterna. Ett förutsättningslöst samtal med Sverigedemokraterna tycker jag att man måste ha, säger hon.

 

 

Wutzler har fått stöd av Christian Sonesson, kommunalråd i en annan stark M-kommun, och Skånelänets förbundsordförande Lars-Ingvar Ljungman.

– Vi vill ha en alliansregering. I mina ögon innebär det att vi måste vara beredda att samtala och förhandla med SD, har han sagt till Sydsvenskan.

• Tunga näringslivskrav på SD-samtal

Ulf Kristerssons planer på att bilda en alliansregering med två partier, L och C, som vägar ta stöd av SD har också dömts ut av tunga näringslivsprofiler. Normalt har M ett starkt stöd bland företagare men SD-linjen ifrågasätts nu högljutt.

Antonia Ax:son Johnson tycker att man måste ”visa alla de människor som faktiskt röstat på SD respekt”.Foto: OLLE SPORRONG

Antonia Ax:son Johnson, som bland annat är storägare i Axfood, anser att det viktigaste är att Sverige får en alliansregering:

– Det finns en beröringsskräck och en rädsla för att göra sig beroende av dem. Men jag anser att man måste ha en mer pragmatisk syn på detta, och visa alla de människor som faktiskt röstat på SD respekt, har hon konstaterat i en intervju i Dagens industri efter valet.

Michael Treschow, före detta ordförande i Svenskt Näringsliv, Ericsson och Electrolux, är inne på samma linje:

”Tanken att SD skulle försvinna om de ignorerades i riksdagen har i praktiken nått vägs ände. Att i stället syna SD:s kort och söka politiska lösningar skulle vara den naturliga framgångsvägen för en ny alliansregering precis som Di har skrivit i en rad ledare”, skrev han i veckan i en debattartikel i Dagens industri.

Kristersson: Förkrossande starkt stöd

På väg in till mötet med riksdagsgruppen på onsdagen om bland annat regeringsfrågan inför talmansrundan svarade Ulf Kristersson på hur han ser på stämningen i partiet och uppgifter om intern kritik:

– Vi har respekt för att det parlamentariska läget är svårt och vi ser ett behov av långsiktiga överenskommelser också över blockgränsen. Allt detta finns nu samlat. Det ska vi göra det allra bästa vi kan av.

Intern kritik även i C och L

• I Liberalerna har missnöjet med Jan Björklund funnits en längre tid och det har inte minskat efter valet, tvärtom. Efter elva år som partiledare anser många att han bör bytas ut. Förra veckan lanserade till exempel flera L-politiker i Vellinge den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni som en tänkbar ersättare.

Liberalerna gick visserligen fram något i valet – men de 5,5 procent som partiet har i dag kan jämföras med hur det såg ut efter valet 2002, då L fick 13,4 procent.

En källa i Liberalerna säger att en regering bestående av S, L och C skulle vara förödande:

– Vi kan aldrig acceptera att Stefan Löfven leder nästa regering. Då är det bättre att det blir nyval.

Samtidigt menar en uppgiftslämnare i Liberalerna att alliansen redan är död.

 

• Källor i Centerpartiet uppger att det finns ett växande missnöje även med Annie Lööf, som enligt Expressens källor låtit partiet bli ”alldeles för toppstyrt”.

– Alla turerna runt regeringsmakten, hur man ska rösta och positionera sig är tagna helt utan någon input från riksdagsgruppen, säger en uppgiftslämnare.

Dessutom: Inför valet hoppades många på att partiet skulle nå över 10 procent – men valrörelsen blev inte den framgången för partiet som företrädarna hoppats. Centerpartiet fick ”bara” 8,6 procent.

Men den bilden delas inte av alla.

En annan C-källa säger:

– Jag känner inte alls igen mig i bilden av dålig förankring, tvärtom. Annie har varit väldigt mån om att förankra allt både i partistyrelsen och i riksdagsgruppen. Efter valet har vi också haft flera dagars riksdagsgruppsinternat. Förankringen har varit mycket omfattande.