Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Internationella medier om valet: ”Sverige förändras”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Från USA till Kina – så bevakar världens medier det svenska valet.
Foto: NASA

Bevakningen av det svenska valet är hög i internationella medier.
Både franska, tyska, brittiska, amerikanska – och kinesiska tidningar lyfter dagens val – och de flesta beskriver Sverigedemokraterna som en het potatis.

Enligt New York Times kan bilden av Sverige som ”moralisk supermakt” komma att förändras.

I brittiska The Guardian publicerades tidigt på valdagen en artikel med rubriken ”Sverige går till val och radikal höger kan ta makten”.

Bland annat träffar Guardians reporter Jon Henley, på plats i Stockholm, Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet.

– Det enda som är säkert är att Sverigedemokraterna kommer prestera mycket bättre än de 13 procent de fick i senaste valet, säger han till The Guardian, i artikeln som beskriver osäkerheten kring regeringsfrågan.


LÄS MER: Val 2018: Det här händer om SD blir största parti 


Många utländska medier väljer att fokusera på Sverigedemokraterna i sin rapportering om det svenska valet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

New York Times: Sverige förändras

På andra sidan atlanten är tongångarna liknande. Bland annat beskriver CNN valet som ”centrerat kring invandring”, och lyfter Sverigedemokraterna som ett ”högerradikalt” parti.

”Röstningen har öppnat i Sveriges riksdagsval på söndagen, i ett av tuffaste val det skandinaviska landet sett på årtionden, när väljare splittras kring attityder om invandring. Högerradikala väntas öka efter en het valrörelse som dominerats av invandringsfrågan, där de flesta opinionsundersökningar visar att inget ensamt parti väntas vinna”, skriver CNN.

I USA lyfts även frågan om utländska påverkansoperationer, med anledning av den informationsblankett, ”Om krisen eller kriget kommer” som MSB skickade ut tidigare i maj i år.

”Innan valet varnar Sverige sina medborgare mot utländsk desinformation”, skriver amerikanska ABC.

Den 3 september publicerade New York Times ett längre reportage från Sverige inför valet. Där skriver tidningen att Sverige ”länge sågs som en moralisk supermakt” – men att det kan komma förändras efter valet.

Bland annat lyfter de globalisering, invandring, och ”ångest kring nationell- och kulturell identitet”, som anledningar till att Sverigedemokraterna kan få högt stöd efter söndagens val.

De skriver att populism har skiftat det politiska samtalet åt höger, och rört upp känslor hos de ”likgiltiga svenskarna”.


LÄS MER: Så ska svenskarna agera om det blir krig


I franska Le Monde beskrivs hur LO-medlemmar röstar på SD. På bild: Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Franska Le Monde: ”Blockpolitiken är över”

Även franska Le Monde lyfter regeringsfrågan i sin bevakning av det svenska valet. ”Endast en sak är säker” – skriver de – och menar att tiden för blockpolitik är över.

Men de lyfter även Sverigedemokraterna i sin rapportering, och hur partiet lyckats locka röster från LO-medlemmar.

I kinesiska South China Morning Post handlar bevakningen återigen om SD. Tidningen avhandlar bland annat debaclet i SVT:s partiledarutfrågning, där SVT tog avstånd från partiledaren Jimmie Åkessons uttalanden.


LÄS MER: Annie Lööf: Olyckligt att ge Åkesson offerkoftan


Den kinesiska tidningen beskriver även statsminister Stefan Löfvens olika beskrivningar av Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter.

En av Tysklands största tidningar Zeit publicerade tidigt på valdagsmorgonen en artikel om det svenska valet. Med på bild är Jimmie Åkesson.

”Enligt de senaste undersökningarna kan de invandringsfientliga Sverigedemokraterna räkna med 16-20 procent i valet på söndagen”, skriver de, och kallar partiet för ”högerpopulistiskt”.


VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till  

VAL 2018: Det här händer om SD blir största parti