Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Interna krisbrevet – efter lögninlägget om M och SD

S partisekreterare Lena Rådström Baastad och Anders Ygeman har skrivit under brevet. Foto: STINA STJERNKVIS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna har skickat ett brev till alla partidistrikt i landet där de tydligt gör klart att det som hände i Sävsjö inte är acceptabelt. 

Brevet är undertecknat av partisekreteraren Lena Rådström Baastad och gruppledaren Anders Ygeman, skriver Aftonbladet.  

”Vi har nu haft några incidenter där kandidater inte levt upp till vad vi kräver av en socialdemokratisk företrädare och det är inte acceptabelt”, skriver de enligt tidningen. 

På tisdagen kom nyheten om att Socialdemokraterna i Sävsjö i ett inlägg på Facebook riktat en varning till nyanlända och medborgare med arabiskt ursprung – på arabiska.

I inlägget finns falska påståenden om att Sverigedemokraterna och Moderaterna försöker "så konflikter och panik mellan muslimer och svenskar".

Socialdemokraterna tog genast avstånd från inlägget och uppmanade sin medlem som skrivit inlägget att dra tillbaka sin kandidatur. 

Nu har partiet också skickat ut en skrivelse till hela partiorganisationen. 

”Nu förväntar vi oss att alla tar ansvar för att säkerställa att våra företrädare lever upp till våra högt ställda krav” skriver Lena Rådström Baastad och Anders Ygeman i brevet, enligt Aftonbladet. 

Brevet inleds med att man konstaterat att S nu är inne i slutet av ”en väldigt viktig valrörelse”. 

Lena Rådström Baastad och Anders Ygeman skriver att S har tagit fram kandidater till olika positioner i partiet och att det är viktigt att de respekterar det förtroende som det innebär. 

Följer man inte partiets ”värderingar och principer” kan man inte heller kandidera för partiet – och i vissa fall heller inte vara medlem, skriver de vidare. 

De skriver också att granskningar av enskilda företrädare får allt större uppmärksamhet och att det gäller att partiets företrädare följer ”de värderingar som vägleder det socialdemokratiska partiet”, enligt Aftonbladet. 

”Måste agera snabbt och resolut”

Rådström Baastad och Ygeman är tydliga med vad man ska göra när någon gör fel. 

”Om något händer måste vi agera snabbt och resolut. Och om det sker något som gör att en kandidat inte längre uppbär vårt förtroende så ska det innebära att denne omedelbart lämnar sin kandidatur”, skriver de enligt Aftonbladet. 

Inlägget har under tisdagen väckt starka reaktioner. Moderaterna i Jönköping har polisanmält Socialdemokraterna i Sävsjö, uppger SVT.  

 

LÄS MER: Politikernas ilska mot S lögner: ”Oacceptabelt beteende” 

 

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer har sagt till Expressen att det är ”väldigt allvarliga uppgifter”. 

– Jag förväntar mig att Stefan Löfven och S går till botten med det här. Om, det här skulle visa sig vara sant så är det naturligtvis en stor skandal. Det man måste ta reda på är vad som är sant i det här och hur utbrett är det. Löfven har flera frågor här som han måste gå till botten med – så snart som möjligt. 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!