Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD har störst förtroende av alla i migrationsfrågor

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mer än var fjärde svensk har högst förtroende för Sverigedemokraterna i migrationsfrågor, enligt en undersökning från Novus/SVT.

Under dagens vårtal riktade Jimmie Åkesson kritik mot Socialdemokraternas nya migrationspolitik.

– När makten står på spel är man beredd att säga vad som helst för att behålla den, säger SD-ledaren.

Novus-undersökningen, som SVT Nyheter redovisar under lördagsmorgonen, visar att hela 27 procent har störst förtroende för Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna (SD) i frågor som rör flyktingar, integration och invandring – detta i förhållande till de andra partierna. 

Under lördagen höll SD-ledaren sitt vårtal på Långholmen i Stockholm. Han passade då på att kritisera den nya, stramare migrationspolitik som Socialdemokraterna presenterade i går.

– Det här gör de alltså bara en vecka efter att ha beviljat amnesti för 9 000 afghanska män som inte har flyktingskäl. Trovärdighet var ordet. Det här är ett mönster som upprepas gång på gång, inte minst under valåret, säger Jimmie Åkesson.

I Novus-undersökningen har man tagit avstamp i de tio viktigaste valfrågorna. När det gäller lag och ordning och landets ekonomi får Moderaterna störst förtroende. Även när det gäller jobben och sysselsättningen.

Här vinner SD stöd

Stefan Löfvens Socialdemokraterna ser starkast ut i frågor som rör sjukvård, äldreomsorg, pensioner och boende. 

Samtidigt som SD vinner stort stöd i den hårt omdebatterade frågan kring invandring, anser färre väljare att Socialdemokraterna har den bästa sakpolitiken. Här har S förlorat förtroende i hela sex av tio frågor – om man jämför med resultat från 2014. Bland annat frågan om jobbpolitiken. 

 

LÄS MER: Likheterna mellan S och gamla SD:s flyktingpolitik

Stefan Löfven kommenterar undersökningen för SVT Nyheter:

– Det är viktigt nu att att vi kommer ut och berättar om de politiska skillnaderna i vårt land. 

Moderaterna tar från S

Att Moderaterna vinner förtroende från Socialdemokraterna i jobbfrågan, där S traditionellt haft ett av sina starkaste väljarkort, oroar partiet:

– Vi ska alltid sådant här på allvar, och det gör vi. Det är därför vi lanserar det största trygghetspaketet i modern tid, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) till SVT Nyheter

Noterbart från undersökningen är att inte vare sig Kristdemokraterna eller Annie Lööfs Centerpartiet hamnade i topp på någon av de tio viktigaste frågorna. 

 

LÄS MER: Åkesson motangrepp efter Lööfs kritik

 

 

10 VIKTIGASTE FRÅGORNA • DE FÖR DEN BÄSTA POLITIKEN

Sjukvård S (16% har svarat att de anser att S har bästa sjukvårdspolitiken) 

Invandring/integration SD (27%) 

Skola/utbildning L (18%) 

Lag och ordning M (23%) 

Äldreomsorg S (16%) 

Jobb/sysselsättning M (20%) 

Miljö/klimat MP (24%) 

Pensioner S (16%) 

Landets ekonomi M (25%) 

Boende S (17%)  

Undersökningen genomfördes mellan den 19 och 24 april 2018 i Novus så kallade Sverigepanel. Det är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webb-panel. Totalt genomfördes 1005 intervjuer.

Källa: NOVUS FÖR SVT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!